Oruç Tutmanın Bedenimize Olan Önemi
Yazar Zekiye Nur Özdemir Tüm • 29 Mart 2023 • Yorumlar:
Doğduğumuz andan itibaren beslenme insan yaşamı için elzem bir eylemdir. Ancak bazen ihtiyaç dışı, sadece canımız istediği için veya can sıkıntısına besin tüketimi de yapabiliyoruz. Bu kontrolsüz tüketim durumu ise sağlığımızı bozabiliyor. 1 yılın 1 ayı oruç sayesinde kendimizi frenlemeyi, kontrol etmeyi öğreniyoruz. Oruçluyken yemek karşımızda dursa dahi elimizi uzatıp onu yemek için hamle yapmıyoruz. Aslında istersek kontrolü elimizde tutabiliriz bize bunu öğretiyor oruç. Sabretmeyi, her istediğimizi her istediğimiz an tüketmemeyi öğretiyor bize. Tabi ki bu süreçte de vücudumuz, iç organlarımız dinleniyor, arınıyor. Adeta bir detoks işlemi yapıyor.
Burada şuna değinmek istiyorum ; orucumuzu açtıktan sonra ramazan ayının anlamından çıkmadan besin tüketimi yapmak. Yani iftarda da, sahurda da bedenimizi yormayan öğünler tüketmek, sofralarımızı sadeleştirmek gerek.
Sahur için örnek vermem gerekirse ;hem tok tutacak, hem susatmayacak hem de yormayacak besinleri tercih edebiliriz. Yumurta, peynir, fındık – ceviz – badem gibi yağlı tohumlular, sebzeler – yeşillikler, çok tahıllı ekmekler sahur tabağınıza eklenebilir. Miktarlar bireyin ihtiyacına göre değişmekte. Kızartmalardan, hamurlu gıdalardan uzak durmakta fayda var.
İftarda ise hafif bir çorba ile orucumuzu açıp 10 dk mola vermek kontrollü beslenme adına bize çok yardımcı olmakta. Çorbadan hemen sonra ana yemeğe geçmek gün boyu beklemenin etkisiyle çokça yemeye sebep olabilir hazımsızlık yaşanabilir ancak vereceğimiz o 10 dakikalık mola iştah yönetiminde oldukça önemli. Yine hafif sebze/bakliyat yemekleri yada fırın yemekleri tercih edebiliriz. Yanına bazı günler pilav /makarna eklenebilir yada pide tüketilebilir. Miktarlar yine bireyden bireye değişmektedir.
Meyve tüketimini 1 veya 2 porsiyon kadar ister sahurda ister iftardan 2-3 saat sonra yapabiliriz.
Tatlı hiç mi yemeyelim dediğinizi duyar gibiyim. Haftada 1 veya 2 kere 1 kase sütlü tatlı veya 1 dilim güllaç tüketilebilir.
Ramazan da en önem verdiğim konulardan biri de su tüketimi. İftarımızı yaptıktan yarım saat sonra kontrollü bir şekilde su tüketmeye çalışalım. Ortalama 1.5 – 2 litre su içmeye özen gösterelim.
Herkese hayırlı ramazanlar dilerim.
Diyetisyen
Zekiye Nur ÖZDEMİR TÜM