Oruç ve Bilimsel Araştırmalar

Yazar Kübra Bal • 4 Ocak 2019 • Yorumlar:

Ramazan ayının yarısını geçtiğimiz şu günlerde, günboyu aç ve susuz kalarak, sağlıklı sahur ve iftar öğünleri ile mide-barsak sistemimizi dinlendiriyor, orucun maneviyatımız ve bedenimiz üzerindeki olumlu etkilerini günbegün yaşıyoruz. Orucun sağlığımız üzerine etkilerinin ortaya çıkarıldığı çok sayıda akademik araştırma mevcut. Yeşiltopuklar okuyucuları için derlediğim aşağıdaki araştırma sonuçları da gösteriyor ki oruç, 11 ay boyunca yorduğumuz vücüdumuz için bir şifa kaynağı.

Kuveyt’te 60 oruç tutan kişi üzerinde 2005 yılında yapılan bir çalışmada, oruç tutan erkeklerin ve kadınların bel çevrelerinde düşüşler bulunmuş. Bel çevresinin fazla olması, şeker hastalığı ve obezite için bir risk faktörüdür.

2012 yılında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, oruç tutan diyabetli kişilerin incelendiği bir çalışmada ise, orucun HBA1C (son 3 aylık kan şekeri) değerini düşürdüğü gözlemlenmiş.

Nutritional Journal dergisinde 2012 yılında yayınlanan İran’da yapılan bir araştırmada, oruç tutan kişilerin ramazan öncesi ve sonrası kan değerlerine bakıldığında, Ramazan ayında iyi huylu kolesterolün (HDL) yükselip, kötü huylu kolesterolün (LDL) ve trigliseridin düştüğü, kan basıncının azaldığı, beden kütle indeksinin (BKİ) ve bel çevresinin azaldığı sonuçlarına varılmış.

İran’da 2014 yılında yapılan bir derleme çalışmasında orucun, HDL kolesterolü artırarak, LDL kolesterolünü azalttığı, vücut ağrılığını ve yağ yüzdesini düşürerek kalp hastalıkları riskini azalttığı ortaya konulmuş.

Amerika’da 2012 yılında farklı etnik kökenli 102 müslüman gönüllü üzerine yapılan araştırmada, oruç tutan kişilerin Ramazan ayı sonunda kan basınçları, vücut ağırlıkları, bel çevreleri, trigliserid ve kötü huylu kolesterolleri azalırken, iyi huylu kolesterolleri artış göstermiş. Kişilerin takibi 1 ay daha devam ettiğinde LDL’deki düşüş ve HDL'deki artışın devam ettiği görülmüş. (5)

2015 yılında Endonezya’da yapılan bir araştırmada, oruç tutan kişilerin ağırlıkları, Beden Kütle İndeksleri, yağ yüzdeleri azalırken, kişilerde protein ve kas kaybı yaşanmamış. (6)

2004 yılında İran’da yapılan bir derlemeye göre, Ramazan ayının bağışıklı sistemine olumlu etkileri görüşmüş.

İran’da Tahran Üniversitesi’nde 2006 yılında yapılan ve Singapore Medical Journal dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre oruç tutan kişilerin vücut ağırlıkları ve açlık kan şekerlerinde azalmalar gözlenmiş.

Oruç üzerine yapılan akademik çalışmalar, orucun nice faydalarını zamanla ortaya çıkarmaya devam edecektir. Şimdiden tüm yeşiltopuklar okuyucularına iyi bayramlar diliyorum...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)