Osteoporoz (Kemik Erimesi): Kemiklerimizin Gizli Hırsızı
Yazar Ahmet Erzurumlu • Fizik Tedavi Uzmanı • 20 Şubat 2019 • Yorumlar:
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), osteoporozu düşük kemik kitlesi ve kemik dokusunun mikro mimarisinin bozulması sonucu kemik kırılganlığı ve kırık riskinde artışla karakterize sistematik iskelet hastalığı olarak tanımlamaktadır.
Tüm dünyada çoğunlukla yaşlılarda görülen osteoporoz her iki cinsi de etkileyen ciddi sakatlık ve ölüm nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Kadınlarda çoğunlukla 45 yaş sonrası, erkeklerde ise 75 yaş sonrası çıkan osteoporoz en fazla omurga, kalça ve elde görülür. Osteoporoz öncelikle kemiklerde ağrı olarak başlar sonrasında kırıklar ortaya çıkar.
Kemik Erimesinden Korunmak İçin Neler Yapabiliriz?
Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve sigara tüketimi nedeniyle hızla artış gösteren osteoporoz için erken yaşlarda önlem almak çok önemlidir.
1.Sağlıklı ve dengeli beslenin, bol yeşillik, sebze ve meyve tüketin.
2.Yeterli miktarlarda D vitamini alın – D vitamini ise süt, süt ürünleri, balık ve yumurta sarısında sınırlı miktarlarda bulunur. D vitamini üretmek ve stoklamak için yaz aylarında güneş ışınlarının dik olmadığı saatlerde güneş kremi kullanmadan makul sürelerde güneşlenmek gereklidir.
3.Yeterli miktarlarda kalsiyum alın. Kalsiyum en çok süt, süt ürünleri, peynir, sebze ve meyvede bulunur. Kemik büyümesi durduktan sonra yüksek kalsiyum alımı kemikleri güçlendirmese de kaybını önlemek için yaşam boyu yüksek kalsiyum almak önemlidir.
4. Kemik sağlığı için yaşamsal önem taşıyan minerallerden biri de magnezyumdur. Kalsiyum ve fosfor kadar magnezyum yetersizliği de kemik kaybını arttırır. Ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi kuruyemişler magnezyumun zengin olduğu kaynaklardır.
5.Beslenmeyle alınan fazla et, tavuk ve balık gibi protein içeriği fazla olan besinler kemiklerde kalsiyumu arttırır. Ancak protein vücudumuzun en önemli yapı taşıdır. Dolayısıyla proteinden fakir beslenmek de sakıncalıdır. İhtiyacınız kadar protein tüketmeye özen gösterin.
6.Fabrikasyon ve rafine gıdalardan uzak durun.
7.Şeker, tatlandırıcı içeren gıdalar ile asidik, kolalı ve gazlı meşrubatları tüketmeyin.
8.Sigara ve alkol kullanmayın.
9.Kafeinli içeceklerden uzak durun.
10.Tuzda sodyum minerali bulunur. Yediklerinizle ne kadar çok sodyum alırsanız idrarla o kadar çok kalsiyum atarsınız. Sodyum miktarını sınırlandırmak için günlük tuz tüketiminizi 5gr. altında tutun.
11.Yürüyüş, koşma gibi egzersiz türleri kemikleri güçlendirir.