Osteoporoz Önlenebilir Mi?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Abdulaziz Akkaya, bilinçli davranıldığı takdirde Osteoporoz’un önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Kadınların çocukluktan itibaren başlayarak sonrasında ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde de devamını getirerek kemik yapılarının sağlıklı olmasını sağlayacak şekilde hareket etmelerinin çok önemli olduğunu ifade eden , Erken yaşlarda kemik dokularını güçlendirmenin, otuzlu yaşlardan itibaren başlayan (doğal) kemik kaybının etkilerini azaltacağını vurguladı.

Kalsiyum ve D Vitamini önemli

Op.Dr.Abdulaziz Akkaya Osteoporozdan korunmak için yapılması gerekenleri sıralayan Op.Dr.Abdulaziz Akkaya, “Kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besinler yenmeli, direnç kazandırıcı, kişileri aktif ve hareketli kılan egzersizler yapılmalı, eğer menopoz sonrası dönem yaşanıyorsa östrojen takviyesi alınmalı, sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalı, doktor kontrolünde gerekiyorsa kalsiyum takviyesi alınmalı…” dedi.

1. Kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besinler yenmelidir. Örneğin, Az yağlı süt, Yoğurt, Peynir, Somon ve sardalya gibi kılçığı yenebilir balıklar,Karalahana ve brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler verilebilir.
2. Direnç kazandırıcı, kişileri aktif ve hareketli kılan egzersizler yapılmalıdır. Örneğin, Yürüyüş, Koşu, Doğa yürüyüşleri, Tenis, Merdiven çıkma gibi egzersizler verilebilir.

Düzenli bir programla bu egzersizleri yapmanın osteoporoz vakalarını önleme açısından çok başarılı sonuçlar verdiğine dikkat çeken Op.Dr.Abdulaziz Akkaya, “Ancak herhangi bir egzersiz programından önce mutlaka doktorla görüşmek ve egzersizlere doktor gözetiminde başlamak gerekir.” dedi.

3. Eğer menopoz sonrası dönem yaşanıyorsa östrojen takviyesi alınmalıdır.

4. Doktorla görüşüp onun bilgisi dahilinde kalsiyum takviyesi alınmalıdır.

5. Sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalıdır.

Yaşamlarının farklı dönemlerinde kadınların optimum kalsiyum alımı ne olmalıdır?

• Diyet
• Hormonlar
• İlaçlar
• Yaş
• Genetik faktörler tümü birlikte, optimum kemik sağlığı açısından gerekli kalsiyum miktarı üzerinde işlevseldir. Kalsiyum alımı ile ilgili olan öneriler öneriler kendi aralarında küçük farklılıklar gösterir. NCSE ( Ulusal Bilimler Akademisi ) değişik yaş grupları ile ilgili olarak optimal ( yeterli ) kalsiyum alımı konusunda yapılan en son önerileri de dikkate alarak aşağıdaki miktarları belirlemiştir:
Kadınlar için önerilen günlük kalsiyum alımı

Yaşlar Miligram olarak günlük kalsiyum

9 – 18          1300
19 – 51        1000
51 ve üstü    1200

Hamile ya da süt veren kadınlar için önerilen günlük kalsiyum alımı

Yaşlar Miligram olarak günlük kalsiyum

18 yaşına kadar 1300
19 – 50             1000

NOT: NIH ( Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü) ve IOF ( Ulusal Osteoporoz Vakfı)

• Östrojen almayan menopoz sonrası kadınlar
• 65 yaşın üzerindeki kadınlar için günlük 1,500 mg kalsiyum alımını desteklemektedir.
Ayrıca temel ilkeler beslenme ile ya da ilaç takviyesi ile alınan kalsiyum miktarına bağlıdır. Günlük 2,000 mg’a kadar Ca ( kalsiyum ) almak birçok kişi için uygun görünmektedir. Yine çoğu kişi D vitaminini yeterli oranda olacak şekilde güneşten alır. D vitamini, güneşin dışında ilaç takviyeleri yoluyla, tahıllardan beslenme yoluyla ya da D vitamini ile takviyesi yapılmış olan sütler vasıtası ile yapılabilir. Ancak ilaç takviyesi gereken durumlarda 800 IU ( universal unite ) mg / gün dozundan fazlası önerilmez.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdulaziz Akkaya Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)