Otizmli Bireyleri Covid-19 Sürecinde Desteklemek
Yazar Ayşe İlayda Mutlu • Dil Ve Konuşma Terapisti • 7 Temmuz 2021 • Yorumlar:
Çocuklar, genç ve yetişkinler, şu anda koronavirüsün yayılmasıyla (COVID-19) karşı karşıya olduğumuz belirsizlik zamanlarında bakıcıların desteğine ihtiyaç duyar. Okulların kapanmasıyla başa çıkmak, rutinlerdeki ani değişiklikler, öğretmenler ve arkadaşlarla bağlantı kaybı ve virüse yakalanma korkusu herkes için bir yüktür ve ebeveynler çocukların, genç ve yetişkinlerin değişiklikleri anlamalarına yardımcı olmada önemli bir rol oynar ve ilgili duygularını işler. Otizmli bireyler, bilgileri işlemek ve birçok değişikliğe uyum sağlamak için ek desteğe ihtiyaç duyabilirler. Bu popülasyon, anlama, iletişim, soyut dili anlamada zorluk, rutinler konusunda ısrar ve daha büyük bir endişe ve depresyon olasılığı ile ilgili ek zorluklarla karşı karşıya kalabilir - bunların tümü bu stresli dönemde daha da şiddetlenebilir.
Aşağıdaki 7 destek stratejisi, bu belirsizlik döneminde otizmli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır. Ek olarak, ebeveynlerin bu stratejileri hızlı ve kolay bir şekilde uygulamalarına yardımcı olmak için örnekler ve hazır kaynaklar dahil edilmiştir. Bu materyaller, yaşlar ve beceriler arasında en anlamlı olabilecek aralığı modellemek ve ebevenyler tarafından az sayıda materyalle neler üretilebileceğini göstermek için bilerek çeşitli stilleri/tasarımları/karmaşıklığı temsil eder. Bireysel çocukların ve genç yetişkinlerin çeşitli ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için özel uyarlamalar ve eklemeler gerekli olabilir.
Bu stratejilerin yardımcı olabileceği birkaç fikir önerisi vermek amaçlanmıştır – ebeveynler her seferinde bir fikir alabilir ve otizmli çocuklar ve aileleri için bir yol bulabilirler. ebeveynler, geçmişte kullandıkları bir stratejiyle başlamak isteyebilir veya belki de en acil stres yaratan konuyu ele almak için bir strateji bulabilirler. Hangi stratejinin en yararlı olacağı konusunda karar verme sürecine otizmli bireyi dahil etmeyi düşünün.
OSB'li Bireyleri Belirsiz Zamanlarda Desteklemek için 7 Strateji
Süreci anlamlandırabilmesi için destek verin
İfadeleri belli edebilmesi için fırsatlar sunun
Başa çıkma ve sakinleştirme becerilerine öncelik verin
Rutinlerini koruyun
Yeni rutinler oluşturun
Bağlantıları teşvik edin (uzaktan)
Değişen davranışların farkında olun