Oyun Terapisi Nedir?

Yazar Merve Aktoprakoğlu • 24 Eylül 2024 • Yorumlar:

Çocuklarda görülen davranışsal, duygusal bozuklukların ve ruhsal rahatsızlıkların bu alanda eğitim almış uzman kişilerce oyun ve oyuncaklarla iyileştirilmesidir.

Oyun terapisi Amerika merkezli Oyun Terapisi Derneği’nin (Association far Play Therapy) sitesinde; “Eğitimli oyun terapistlerinin, danışanların psikososyal sorunları engellemelerine ya da çözmelerine, ideal büyüme ve gelişimi gerçekleştirmelerine yardımcı olmak amacıyla oyunun terapötik gücünden yararlandıkları ve kişiler arası bir süreç tesis etmek için kuramsal bir modelin sistemli bir biçimde kullanılması” olarak tanımlanmıştır.

İngiltere merkezli Oyun Terapisi Derneği (British Association far Play Therapist) ise; “Çocukların davranışlarını değiştirmede, özgüvenlerini geliştirmede, sağlıklı ilişkiler kurmasında çocuklara yardımcı olan etkili bir terapi” şeklinde tanımlamıştır.

Oyun Terapisinin Tarihi Süreci

-Freud “terapötik oyun” ifadesiyle ilk bahseden kişidir. Teknik olarak kullanan ilk kişi ise Anna Freud’dur.

-Psikanalizden kaynaklanan oyun yaklaşımlarından sonra ikinci ana gelişme David Levy’nin geliştirdiği “salınım boşaltım terapi (release therapy)” tekniğidir.

-Üçüncü önemli akım Jesse Taft ve Frederic Allen tarafından ilk çalışmaların  yapıldığı İlişki Merkezli Oyun Terapileri’dir. 

-Kuklanın psikoterapide ilk kullanımı 1935’li yıllarda Bender ve Waltman  tarafından yapılmıştır. 

-Dora Kalff, geliştirdiği tekniğe Kum Terapisi adını vermiştir.  

-1960’lı yıllarda Virginia Axline, Yönlendirmesiz Oyun Terapisi’ni  geliştirmiştir. 

-Ann Jernberg ve asistanı Phyllis ise Theraplay yöntemini geliştirmiştir.

-1970’li yıllara gelindiğinde Viola Brody, Gelişimsel Oyun Terapisi’ni  geliştirmiştir. 

-1990’lı yıllarda ise önemli gelişmeler yaşanmıştır. Gary Landreth Çocuk  merkezli Oyun Terapisi’ni, Byron Norton ve Carol Norton Deneyimsel oyun  Terapisi’ni, Susan Knell ise Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi’ni geliştirmiştir. 

-2000’li yıllarda ise Terry Kotman Adlerian Oyun Terapisi’ni geliştirmiştir.

Çocuklarda Neden Oyun  Terapisi? 

Çocuklar kendilerini kelimelerle ifade etmekte zorlanırlar. Çünkü hem kelime  hazneleri dardır hem de sözel ifadeyi gerektiren bilişsel süreçleri gelişim  aşamasındadır. Yetişkinler için konuşmak neyse çocuklar için de oynamak odur. 

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi kurucusu Garry Landreth: “Kuşlar uçar,  balıklar yüzer ve çocuklar oynar.” sözü ile bu durumun doğallığını bizlere  anlatmıştır. 

Yine, Garry Landreth: “Oyun çocuğun dili, oyuncaklar ise kelimeleridir.” sözü  ile çocukların oyuncakları kullanarak iç dünyalarını oyuna yansıttıklarını ve  oyuncaklar yoluyla iç dünyalarındaki karmaşayı çözebildiklerini bizlere eşsiz  üslubu ile anlatmıştır. 

Hangi Yaş Grubunda Oyun  Terapisi Kullanılabilir? 

02-12 yaş aralığındaki çocuklarda kullanıldığı kabul görür. Sembolik oyunun  (mış gibi oynama) başladığı 18-24 ay civarından bilişselliğin ön plana çıkmaya  başlayıp oyun oynamadan uzaklaşıncaya kadar, genelde erkeklerde 10-12  kızlarda 9-11 yaşa kadar uygulanabilir. 

İçinizdeki Çocuk Yaşadıkça İse Hayat Boyu…

Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılır? 

Oyun Terapisi ile çalışılabilecek birçok durum ve bu terapiden faydalanabilecek  birçok çocuk grubu vardır. Aşağıda bunlara örnekler verilmiştir: 

-Ağlama Krizleri 

-Aşırı Öfke ve Saldırganlık 

-Aile İçi Çatışmalar 

-Boşanma Sonrası Adaptasyon 

-Okula Uyum Problemleri 

-Ayrılık Kaygısı ve Bağlanma Problemleri 

-Tırnak Yeme ve Parmak Emme 

-Emzik Bırakamama 

-Alt Islatma/Kaka Tutma 

-Kardeş Kıskançlığı 

-Yas ve Travma 

-Özgüven ve Çekingenlik 

-Korku ve Kaygı 

-Evlat Edinilme 

-Uyku ve Yeme Bozuklukları 

-Sosyal Beceri Sorunları 

-Çocukluk Mastürbasyonu 

-Uyum Problemleri 

-Davranış Problemleri 

-Duygusal Problemler

Oyun Terapisi Çocuklara Nasıl  Faydalar Sağlar? 

Oyun Terapisi ile elde edilen faydaların çeşitliliği ve kapsamı değişkenlik  gösterebilir. Örneğin çocukların yaşları, yaşadıkları sorun ve terapistin  uyguladığı yöntem bu farkları oluşturan faktörlerdendir. 

Her çocuğun kendine özgü ihtiyaçları vardır ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda elde  ettikleri faydalarda birbirlerinden farklı olabilir. Ancak Oyun Terapisi ile elde  edilebilecek faydalara genel olarak aşağıdakiler örnek olarak verilebilir: 

-Duygularını tanırlar ve doğru şekilde ifade etmeyi öğrenirler -Özgüvenleri güçlenir 

-İhtiyaçlarını doğru ifade etmeyi öğrenirler 

-Olumsuz duygularını kontrol etmeyi öğrenirler 

-Sorumluluk bilinçleri gelişir 

-Kurdukları oyunlarla sorunlarını yeniden yapılandırırlar ve farklı bakış açısıyla  bakabilir hale gelirler 

-Başa çıkma yöntemlerini güçlendirip geliştirirler 

-Sosyal becerileri gelişir 

-Korku ve kaygılarının üstesinden gelebilirler

Oyun Terapisi Etkinliği Nasıl  Artırılabilir? 

-Oyun Terapisi görüşmelerine çocuğun düzenli katılımı sağlanmalıdır. 

-Terapi çıkışında çocuğa neler yaptığı sorulmamalıdır. Sorulan sorular ve  açıklama yapma gereği hissetmesi çocuk üzerinde baskıya neden olabilir. 

-Çocuk yönlendirilmemeli veya hızlanması için acele ettirilmemelidir. Çocuk  kendini hazır hissettiğinde istediği konuyu kendi hızıyla terapi içerisinde  çalışmaya başlar. 

-Çocuğunuz hakkında anlatmak veya sormak istediklerinizi terapiste  çocuğunuzun yanında sormayın. Sorularınız ve anlatmak istedikleriniz için ayrı  bir ebeveyn görüşmesi gerçekleştirilmelidir. 

-Terapide sağlatım sürecine girmeden önce çocuğun sorunlarında artış görülmesi  normaldir. Sakin kalınmalı, çocuğun süreci yarım bıraktırılmamalı ve akla  takılan sorular çekinmeden terapiste sorulmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)