Oyun Terapisi
Yazar Dolunay Zümrüt Çetin • Psikolog • 9 Aralık 2019 • Yorumlar:
Çocuklar biz yetişkinler gibi dili çok iyi kullanamazlar dolayısıyla bu noktada oyun oynamak oyun ile kendilerini ifade etmek onlar için çok daha kolaydır. Seans esnasında da kendilerini oyun terapisi ile çok daha iyi ifade etme şansı elde ederler. Oyun terapisi sayesinde çocuklar yaşadıkları sorunları atlatabiliyorlar. Duygularını ifade etmeyi öğrenebiliyorlar. Duygularını ifade etmeye başlayan çocuğun özgüveni artıyor haliyle. Oyun terapisi sayesinde çocuklar düşüncelerini dile getirmeyi öğreniyorlar. Böylelikle çocuğun ne düşündüğünü ve neyden korktuğunu ve neye üzüldüğünü anlamak kolaylaşıyor.
Benim çocuğun oyun oynayarak nasıl yaşadığı sorundan kurtulur?
Çocuklarımız üzüntülerini korkularını hayal kırıklıklarını oyun oynayarak dışa vururlar.yani oyuncaklar sayesinde konuşurlar. Oyuncaklar aracılığı ile psikolog çocuğun ne yaşadığını çözümleyebilir. Dolayısıyla sorunlarından kurulabilir.
Örnek vermek gerekirse: Duygu Ormanı oyunu güzel bir oyun. Oyunda üzerinde 6 farklı duygu ifadesi olan çarkı felek var. Ve çocuk ve psikolog sırayla çarkıfeleği çevirip gelen duygu ifadesi ile ilgili hikâyeler anlatıyor. Böylelikle çocuğun hem anlatım gücü artıyor hem de duygu dünyası genişliyor. Bu alanda bir boşalım yaşayan çocuk ise yaşadığı sorunların üstesinden gelir hale geliyor. Bu oyunda engeller kısmı var ve bu kısım çocukta problem çözme becerilerini artırma için yapılmış bir kısım. Yani bir zorlukla karşılaştığında çocuğun tekrar tekrar yeterince deneme yapması için güzel bir basamak. Oyun 5 ila 9 yaş arası için uygun bir oyun. Çocuğun yaratıcı ve zihinsel gelişimi ve interaktifliği için müthiş bir oyundur.
Çocuğun oyun seansında oynadığı oyun ile evde oynadığı oyun birbirlerinden farklı mı ?
Oyun sırasında psikolog çocuğu gözlemler ve buna uygun olarak aile ile de çalışması gerekebilir. Seansta oyun oynarken psikolog çocuğa örnek olabilecek şekilde oyunu oynadığından dolayı çocuk psikologun davranışlarını tekrar etme eğiliminde olur. Böylelikle çocuğun davranışları yavaş yavaş değişmeye başlar ve eski hırçınlığı ortadan kalkmaya başlar. Psikolog ile çocuk arasında bir bağ oluşur ve çocuk bu bağ ortamında yaşadığı travmatik olayı oyuna aktarır, bu esnada psikolog verdiği tepkilerle çocuğun üzerinden travmatik etkiyi silebilir ve çocuğun kendini daha güvende olduğunu düşünmesine dolayısıyla çocuğun kendini huzurlu sakin hissetmesine katkı sağlar.
Anne baba olarak çocuğumun oyun seansına katılabilir miyim?
Anne babanın ve diğer aile bireylerinin ilerleyen seanslarda harika bir deneyim olacaktır çocuk için.
Çocuk ne kadar süre oyun terapisi almalı?
Bu çocuktan çocuğa değişen bir durumdur burada süreden ziyade çocuktaki değişimleri gözlemlemeye odaklanmak mantıklı olacaktır. Eğer acil sonuçlar itersek seans sayısı da artar. Ama sadece çocuğa destek olursak doğal olarak seans sayınsın düşme olasılığı artar. Anne baba psikologa geldiğinde çoğu kez sadece olumsuzluklardan bahseder hatta bazen birçok olumlu durum olmasına rağmen. Olumsuz olan durumları sayarsam çocuk düzelir diye umut ederler ama ne yazık ki durum tam tersidir, biz çocukları ne kadar destekler ve ne kadar minnacık bile bir ilerlemeyi takdir edersek o zaman çocuk seanslardan daha fazla verim alırlar.
Oyun terapisi ile hangi sorunlar çözülebilir?
* Kayıp, ev değişikliği;Boşanma sonrasında oluşan sorunlar;Kardeş kıskançlığı ;Eskiden yaptığı davranışları yapmama durumu mesela tekrar altına kaçırma ;Çocuğun okuldaki sorunları;Öfke, saldırganlık; Çekingenlik, özgüven düşüklüğü; Dikkat eksikliği ve hiperaktivite; Biyolojik olmayan ağrı ve bulantılar;Kendini ifade edememe; Fiziksel, duygusal, cinsel travmalar; Zor doğum; Ayrılırken çocuğun ağlaması, korkması; Uyku,tuvalet, yeme problemleri; Alt ıslatma ve kaka tutma;Tikler; Fobiler
Oyun terapisiyle çocuğumda ne gibi değişiklikler olur?
Oyun terapisinde çocuk yaşadığı olumsuz durumları oyununa yansıtır. Oyun sırasında çocuklar yaşadıkları sorunlar ile başa çıkmayı öğrenirler. Böylece oyun terapisi sürecinin sonunda çocuklar, başkalarıyla duygularını söylemeyi, başka çocuklarla iletişim kurmayı, bir sorun yaşadığında onu çözmeyi öğrenebilirler. Ve çocuk kendine saygı duymaya başlar, sorumluk alıp yapması gerekn şeyleri yapmaya başlayabilir. Bunun yanında karşısındakinin ne hissettiğini anlamaya başlar çocuk oyun terapisi sayesinde.