Oyuncul Ebeveyn Olmak

Yazar Aylin Cengiz AkpınarlıPsikolog • 29 Aralık 2020 • Yorumlar:

“Oyun çocuğun dili oyuncaklar da kelimeleridir.” (Landreth, 2002)

Özellikle de oyun dönemi (3-7 yaş arası) için! Çocuklarınızı oyun oynaması için teşvik edin, ayrıca onlarla oynayın… Oyuncul ebeveyn (playful parent) olabilirsiniz.

Oyuncul ebeveynlik, oyun yoluyla çocuğun dünyasına girmeyi hedefleyen, çocukla güven ilişkisi kurmaya dayanan (güvenli bağlanmaya odaklanan), çocuk rehberliğinde eğlence temelli bir ebeveynlik yöntemidir. Oyuncul ebeveynlik çocukla uyumu arttırır ve çocuğun gelişimine olumlu katkılar sağlar.

Her zaman oyuncul ebeveyn olamasak da zaman zaman bu yöntemden faydalanmak çocukla ilişkimizde joker kart niteliğinde olabilir… Diğer bir ifadeyle, çocukla ilişkinizde tıkandığınız zamanlarda, onun dünyasına oyun yoluyla girmek bir anda sorunu yok ettiği gibi uyumunuzu da arttıracaktır.

Çocuk terapilerinde aileyle çalışılırken, olmazsa olmaz ödevlerden biri oyuncul ebeveyn olmakla ilgili aktivitelerdir. Bu aktivitelerden birine örnek olarak aşağıda bir uygulama okuyacaksınız. Bu uygulamayı yaşamınıza katarak siz de çocuğunuzla ilişkinizde uyumu arttırabilirsiniz.

Her gün en az yarım saatlik uygulamayla bu etkinliği yapın ve çocuğunuzla aranızdaki ilişkinin nasıl değiştiğini, nasıl daha uyumlu hale geldiğine bakın!

ÖZEL ZAMAN UYGULAMASI HAKKINDA KISA NOTLAR

Çocuğun ilgi ve sevgi ihtiyacı yeterince karşılanmalıdır. Bu temel ihtiyaçları karşılayabilmeniz için basit bir öneri; özel zaman uygulaması.

Özel zaman uygulaması; çocuğun temel ihtiyaçlarından; ilgi, sevgi, değer ve kabul görme ihtiyaçlarını karşılamanızı sağlayabilecek önemli bir uygulamadır.

Özel zaman uygulamasında, “oyuncul ebeveyn” olarak, çocuğunuzla işbirliği ve uyumu sağlarsınız.

Nasıl yapılır?

  • 2 kişilik bir uygulamadır. Anne- çocuk veya Baba-çocuk şeklinde uygulanır.
  • Ortalama 30 dk’lık bir uygulamadır. Haftada en az 4 gün önerilir.
  • Lider çocuktur. Çocuğun seçtiği etkinliğe (oyuna) eşlik edilir.
  • Bu uygulamada siz öğretici veya kuralcı kimliğinizle değil, oyun arkadaşı kimliğinizle rol oynamalısınız. Çocuk oyun esnasında hile yapsa bile buna göz yumulur. Çocuk olduğu gibi kabul edilir.
  • Uygulama esnasında çocuğa konulan tek kural; kendine, size veya çevreye zarar vermeme kuralıdır.
  • Elektronik cihazların bu uygulamada yeri yoktur (TV, Tablet, telefon vb. oyunlar). Daha detaylı açıklarsak; oyun amaçlı elektronik cihaz kullanılmaz ve ayrıca uygulama esnasında gelen telefon oyunu bölmez.
  • Uygulamada ebeveyn ile çocuğun iletişim ve etkileşimi önemlidir.
  • Uygulayıcı ebeveynin (anne veya babanın) keyif alması ve yüzünün gülmesi önemlidir.

*Unutmayın, çocuklardaki birçok davranışın sebepleri ve anlamı vardır.

* Çocuklar bizlerin bir çeşit yansımasıdır bu nedenle değişim önce bizlerde başlamalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)