Oyunun Çocuklar Üzerindeki İyileştirici Gücü
Yazar Berna Tonkul • 24 Nisan 2024 • Yorumlar:
Oyun oynamak çocuğun yaşamı için vazgeçilmez bir parçadır. Çocuklar doğumlarından itibaren birçok şekilde ve farklı nesneler ile oyun kurarlar. Gerçek hayatla oyun aracılığıyla iletişim kurarlar ve çocuklar gerçek hayatta karşılaşabileceği birçok durumu oyun ile önceden öğrenebilmektedirler. Bu da oyunun vazgeçilmezliğini ortaya koymuştur. Oyun oynamanın çocuklar üzerinde birçok faydası vardır. Yapılan araştırmalarda ise, oyun oynamanın çocuğun gelişimi açısından bir çok fayda sağladığı ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda, oyun oynamanın beyindeki üzüntü, kaygı, öfke gibi olumsuz hisleri ortadan kaldırmakta olduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Oyun yoluyla çocukların duygusal, fiziksel, bilişsel gelişimini olumlu etkilemektedir.
Oyun ile çocuklar bu becerilere katkı sağlayabilir:
-
Oyun ile çocuklar, özgüven geliştirir.
-
Problem çözme ve sorunlarla başa çıkma yeteneğinin geliştirmesinde katkı sağlar.
-
Yaratıcı düşünmeyi,
-
Sorumluluk almayı,
-
İş birliği kurmayı ve paylaşmayı,
-
Kendini tanımayı,
-
Toplu yaşamda kullanılan kuralları öğrenmeyi,
-
Kendini ifade edebilmeyi,
-
Benlik saygısını arttırmayı,
Oyunun Çocuğun Gelişimine Olan Faydaları
Oyun oynamanın çocuğun bilişsel, duygusal, sosyal, fiziksel, dikkat ve dil becerisi gelişimini olumlu bazı faydaları vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Bilişsel Gelişimine Olan Faydaları:
-
Yaratıcılığı geliştirir, soyut düşünmeyi geliştirir, sorun çözme becerisini geliştirir, empati becerisini geliştirir, farklı bakış açılarını keşfetmesine ve hayal gücünü kullanmak için fazla fırsat sunar, yeni bilişsel yetenek geliştirmesine olanak sağlar.
Duygusal Gelişime Olan Faydaları:
-
Gerçek hayattaki rolleri deneyimleme fırsatı sunar, kendini ifade edebilmesine yardımcı olur, özgüven ve benlik saygısını artmasına yardımcı olur, kaygı ve endişelerin azalmasına yardımcı olur, eğlenme, keyif alma, yaşam enerjisinin artmasında etkilidir.
Sosyal Gelişime Olan Faydaları:
-
Problem çözme becerisine katkı sağlar, liderlik becerisini destekler, kendini kontrol edebilme becerisinde etkisi vardır, dürtü kontrolü, agresif davranışları kontrol edebilmede yardımcı olur.
Fiziksel Gelişime Olan Faydaları:
-
Kaba ve ince motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur, fiziksel güçlüklere çözüm üretme fırsatı tanır, günlük hayatta gerekli olan becerileri oyun ile oynamaya çalışır ve gerçek hayatta uygularken daha rahat olmasını sağlar.
Dikkat Becerisine Olan Faydaları:
-
Dikkat süresini uzatmaya yardımcı olur, konsantrasyon becerisini destekler.
Dil Gelişimine Olan Faydaları:
-
Kelime hazinesinin gelişimini sağlar, hikâye anlatma ve anlama becerilerini geliştirir, iletişim becerilerinin gelişimini sağlar.
Cebimizdeki İyileştirici Güç
Oyun cebimizdeki iyileştirici bir psikoloji ekolüdür. Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin kurucusu Garry Landreth'da durumu şu sözüyle güzel bir şekilde özetlemiştir. ''Oyun çocuğun dili, oyuncaklar ise kelimeleridir.'' Oyun terapisi çeşitli oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların kendilerini ifade edebilmelerini, duygularını ve düşüncelerini düzenleyebilmesini sağlayan psikolojik bir yaklaşımdır. Çocuklar yetişkinlerin aksine kendi duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanmaktadırlar. Kendi duygularının ve düşüncelerinin farkında olmayan çocuklar kendini ifade etmekte güçlük çekmektedir. Bu nedenle yetişkinlerde konuşmak ne ise çocuklarda da oyun aynı şeyi ifade etmektedir. Bu yüzden çocuklarda oyun terapisi kullanılmaktadır. Oyun terapisinin birden fazla çeşitleri vardır. Bu nedenlerden dolayı çocuklarda ortaya çıkabilen psikolojik sorunlarda oyun terapisi kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır; Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi, Çocuk Merkezli, Deneyimsel, Gelişimsel, Psikanalitik, Theraplay bu oyun terapisi çeşitlerinden bazılarıdır.