Öz Şefkat Nedir?
Yazar Kadriye Toker • 9 Temmuz 2024 • Yorumlar:
Öz şefkat, zorlayıcı yaşam olaylarında ihtiyacımız olan desteği, şefkati, anlayışı kendimize verebilme becerisi olarak tanımlanır.
Öz Şefkatin 3 Bileşeni
-
Ortak İnsanlık Hissiyatı
Bazı durumlarda acı çeken, olumsuzluk yaşayan tek kişi gibi hissedebiliriz ancak bu durumların tüm insanlığın ortak problemleri, yaşantısı olduğunun fark edilmesini içerir.
-
Öz- Nezaket
Bizleri zorlayan yaşantılar içerisindeyken kendimize acımasız ve sert davranmak yerine sevgi, anlayış ve nezaketle yaklaşmayı içerir.
-
Bilinçli Farkındalık
Bireyin deneyimlere dikkatini önyargısızca bir şekilde yönlendirmesi o anda oluşan duygu, düşünce ve duyumsamaları olduğu gibi gözlemlemesidir. Öz şefkat becerisi için öncelikle tüm düşünce ve duygularımızı fark etmek, gözlemlemek önemlidir.
Öz Şefkat Nedir- Ne Değildir?
Kendine şefkat göstermek bencil bir insan olmak değildir.
Kendine şefkat gösterebilmek hataları görmezden gelmek, kendini beğenmişlik veya kendine acımak değildir.
Öz şefkat farkındalığın, nezaket ve gerçekçi düşünme sisteminin birlikte olduğu ihtiyaç duyulan bir beceridir.
Öz Şefkati Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?
Bilinçli Farkındalık Becerilerini Geliştirmek
Şimdi ve burada olmak, anda kalma becerilerimizi arttırmak ve şimdiki ana odaklanarak kendimizi daha iyi anlamaya çalışmak, duygu ve düşünceleri tarafsız şekilde gözlemlemek ve onlarla temasa geçmek gibi farkındalık uygulamalarını kullanabiliriz.
Kendini Affetme Becerisini Geliştirmek
Günlük hayatımızda hata ve yanlışlar yapmanın insani bir durum olduğunu, her birey gibi sevgiye layık olduğumuzu bilmek önemlidir. Olumsuz bir durumda yakın bir arkadaşa nasıl davranıyoruz sorusuna şefkatli, anlayışlı gibi cevaplar gelebilmekte. Kendimize de iyi bir arkadaş olabilmeyi öğrenebiliriz.
Zorluklar ve Kıyaslamalara Yönelik Bakış Açısı Değiştirmek
Yaşamda karşılaşılan zorlukların doğrudan olumsuz eleştiriler halini almasını ve başka bireylerle kendimizi olumsuza yönelik kıyasladığımız anları fark ederek, bu deneyimlerde ortaya çıkan büyüme, gelişme fırsatlarını görebiliriz.
Kaynakları Gözden Geçirmek
Yaşamda bize iyi gelen, iyi hissetmeyi sağlayan etkinlik, ortam, sosyal çevre, yardımlaşma, fiziksel aktivite vs. gibi kaynaklarımızı keşfetmek ve bu kaynakları kullanmaya özen göstermek önemlidir. Kaynaklarımızın yeterliliğini kontrol edebiliriz ve üstlendiğimiz sorumluluklar fazlaysa bunu dengelemeye çalışabiliriz.
Öz- Şefkat ve Şükran Güncesi Tutmak
Günlük hayatımızda kendimizi iyi hissettiren durumları, çabaları, anları fark ederek bununla ilgili günce tutabiliriz. Minnettar olduğumuz, olumsuz sonuçlansa da çabaladığımız, kendimize şefkatle yaklaşmayı deneyerek adım attığımız birçok şeyi fark edip not almak etkili olabilir.
Uzm. Psk. Kadriye Toker