Özgüven Kazanma Prensipleri
Yazar Rojin Nazik • Psikolog • 3 Mart 2021 • Yorumlar:
1-) İYİMSERLİK: Hayata karşı olumlu pozitif ve yapıcı bir bakış açısıdır. Yani hayatta başımıza gelenlerin ve kendi karakterimizin iyi kısımlarını ve pozitif enerji verici kısımlarını alırız. Böylece hayata daha motive daha iyimser bakarız. İyimser kısımda bakarsak hayata karşı hırsımız ve müdahaleci yanımız artmakta. Eğer karamsar bakıyorsak en baştan kaybetmişiz demektir. İyimserlik ‘Ben acılarla dolu hayata hala dimdik durabiliyorum’ demektir. İyimser insanlar daha güçlüdür ve daha az psikolojik problemli olaylarla karşılaşırlar. Ve karşılaştığı sorunlarla baş etmekte çok daha başarılıdırlar.
2-) FAYDALI ALIŞKANLIKLAR: Kişiye faydası olan, kişiyi geliştiren, sağlığına ve psikolojisine katkısı olan alışkanlıklardan bahsediyorum. Mesela bunların ilki diyettir. İyi bir diyete sahip olmak hem psikolojik hem fiziksel olarak sıkıntı yaşamamızı engeller. Hayat kalitemizi artırır. İkincisi ise spor yapmaktır. Hareket halinde tutacağı için motivasyonunuzu artıracak sağlığınızı ve hayat kalitenizi artıracaktır. Üçüncüsü ise erken uyumaktır. Mental sağlığınıza direk etkisi olacaktır. Günün erken saatlerinde daha fazla enerjiniz olacaktır. Böylece zor işleri sabahın erken saatlerinde yapabilirsiniz. Dördüncü faydalı alışkanlık ise sosyalleşmektir. Çünkü biz ultra sosyal yapıya sahibizdir. İnsanlar olarak bireysel yaşamayız. Topluluk halinde yaşarız. Toplum ilişkilerimiz çok kuvvetli olduğu için sosyalleşmek çok önemli ve faydalıdır.
3-) KENDİNE DERİNDEN İNANÇ DUYMA: Eğer bir insan kendine derinden inanç duyuyorsa tüm olumsuzluklara zor durumlara ve en kötü şartlara rağmen kendine inanç duymaya ve zorluklarla savaşacak enerjiyi kendi içinde bulmaya devam eder. Çünkü o insan kendisine gerçekten inanıyordur ve sonuçtan emindir. Sadece sürecin nasıl işlediğini bilmiyordur ama sürecin nasıl olacağından emindir. Peki kendimize nasıl derinden inanacağız? En zor zamanlarda olumsuz tecrübelerle edinilebilecek bir şeydir. Özgüven hayatın içinde geliştirilir ve bu inançta hayatın içinde pekiştirilir. Zor zamanlarda nasıl performans gösterdiğinizi iyi keşif etmelisiniz. Bunların hepsi sizin inançlarınızı belirleyecektir. Eğer gerçekten inanç duyuyorsanız sağlamlaşıp güçlenecek ve gelişecektir. Her olumsuzluk özgüvenin gelişmesi için bir adımdır.
4-) ÖZSAYGI: Kendine saygı duyan kendini seven bir insan kendini geliştirmek isteyecek ve kendisinin en iyi hayatı yaşamasını kaliteli hayat yaşamak istiyor demektir. Kendine saygı duymayan, tembellik yapan, kendine iyi davranmayan, kendine kötü alışkanlıklar edinen ve hayat kalitesini düşüren insanlardır. Bu açıdan özsaygı özgüven için altın bir şarttır. Özgüvenin en büyük katsısı ise hayat kalitesini artırmasıdır. Gelişmeye zorlaması ve çeşitli noktalarda ilerlemenizi sağlamasıdır. Özsaygı olmadan özgüven olmaz. Gerçekten yüksek derecede saygısı olan kişi kötü yemek yemez, kötü giyinmez ve kendini geliştirir.
5-) KONFOR ALANINDAN ÇIKMAK: Birçok insan konfor alanına saplandığı için hayatın gerçek deneyimlerine kendini açmıyor ve risk almıyor. Hayatı yaşamaya çalışmıyor. Kendi konfor alanında kendini rahat ve iyi hissettiği alanda sıkışmış kalmış oluyor. Fakat konfor alanı sizi rahat hissettirse de sizin gelişmenizi engelleyen bir hapishanedir. O hapishaneden çıkmak için riskler almalı ve hayatın olumsuz yönlerine kendinizi açmalısınız. Konfor alanına çok fazla sıkışmış insanlar hayata karşı çok fazla kırılgan ve hayatın olumsuz yönlerinden kaçan insanlardır. Çünkü olumsuz deneyimlerle baş edecek bir tecrübeye sahip değildir. Bu yüzden en iyi seçenek onlara göre hapishaneye kendini kapatmak oluyor. Böyle bir hayat geçmez ve özgüven inşaa edilemez. En iyi özgüven olumsuz tecrübelerle ve olumsuz durumlarla karşı karşıya kalarak inşaa edilir. Konfor alanından çıkmanın en iyi yolu kendini hayatın içine direk atmaktır. Yeni şeyler denemek, çeşitli riskler almak ve hobiler keşfettikçe risk alırsınız. Konfor alanından çıkıp kendi potansiyelinizi keşfedersiniz. Ve asıl öğrendiğiniz en önemli konu kafanızda büyüttüğünüz birçok şey aslında ne kadar önemsiz ver değersiz olduğunu öğrenirsiniz. Korkmaktan vazgeçin ve dış dünyaya atılın. Anın tadını çıkarın.
6-) HOBİLER VE İLGİ ALANLARI: Hobilerimizle, kendimizin neyi sevip sevmediğini, ne kadar yapıp yapamadığımızı görebiliriz. Bir şeyde iyi oldukça o konuda başarılı olacağımız için özgüvenimiz artar. İlgi alanlarımız ile bizim neyi sevip sevmediğimizi anlayabiliriz. Böylelikle kendi karakterimizi keşfedebilir ve hayatımızdaki stresle de baş edebilecek potansiyelimizi belirleriz. İnsan ilişkilerimizdeki ortak konularımız hobiler ve ilgi alanlarımızdır. İlgi alanları insanları bir araya getiren ve beraber bir şeyler yaptıran belirli bir kültür oluşturan noktalardır. Ve kendimizi bu kültürde buluruz. Karakterimizi ve özgüvenimizi geliştiririz. Hobisi ve ilgi alanı olmayan insanların bunaldıklarında kaçacak noktaları olmaz. Ve ruhsal açıdan depresif olurlar. Aynı zamanda birçok çeşit hobi ile ilgilenmemiz her zaman daha iyidir. Birçok şeyi yapmaya daha meyilli hale gelirsiniz. Temel beceri, pratik zekanız ve yetenekleriniz daha çok gelişir. Onlar seni sen yaparak ne kadar çok alanda ilgilenirseniz özgüveniniz o kadar gelişir.
7-) REFERANS TECRÜBELERİ: Hayatta yaşadığınız olumsuz tecrübelerdir. Olumsuz olan olayları bize tecrübe kazandıran olarak görürsek olumsuzluklardan fazla etkilenmeyiz. Hayatta neyi nasıl yapamadığımızı görürsek ve onların bize hatalarımızı öğrenmemiz için kattığımız tecrübe olarak bize geri döner. İnsan ilk defa karşılaştığı olaylarda şoka uğrayabilir ve neyi nasıl yapacağını bilmez. Bu yüzden referans tecrübeleri çok önemlidir. Eğer bir olayı geçmişte deneyimlediysek olumsuz sonuç aldıysak bu sefer ona karşı ne yapacağımızı kendimiz bilebiliriz ve onu çözmekte daha iyi hale geliriz.