Ozon Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yazar Soner Güçlü • Ortopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 26 Haziran 2019 • Yorumlar:
Ozon ve Ozon Terapi Nedir?
Ozon (O3) üç oksijen atomundan oluşan, çok yüksek enerji taşıyan,renksiz, keskin kokulu doğal bir gazdır. Yer yüzeyi yakınlarında toksik ve kirletici olan ozon, stratosfer tabakasında zararlı ultraviyole ışınları süzücü rolüyle hayati önem taşır. Keşfinden sonraki ilk yıllarda dezenfeksiyon amacıyla kullanılırken yıllar içerisinde yapılan çalışmalar medikal kullanımını gündeme getirmiştir. Ozon tedavisi belirli bir miktarda ozon/oksijen karışımının vücut boşluklarına ya da dolaşım sistemine uygulanması olarak özetlenebilir. Ozon/oksijen gaz karışımı intravenöz, intramuskuler, intraartiküler, intraplevral, intrarektal ve intradiskal uygulanabildiği gibi topikal de uygulanabilir. En yaygın ozon uygulanma şekli majör otohemoterapidir. Bu yöntemde hastadan özel bir şişe içerisine alınan 50-100 ml kan ozon/oksijen karışımı ile belirli bir süre temas ettirilir ve daha sonra tekrar vücuda geri verilir (reinfüzyon). Ozon uygulaması esnasında oksidatif stres ve lipid oksidayonu sonucu oluşan hidrojen peroksit ikincil haberci gibi davranarak ozon tedavisinin biyolojik etkilerine aracılık eder. Ozonun (medikal ozon) tıpta uygulanmasına ozonterapi denir.
Medikal Ozonun Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?
-
Romatizmal hastalıklar (Ankilozan spondilit ve Romatoid Artrit tedavisi)
-
Hepatitler (Hepatit B ve Hepatit C tedavisi)
-
Eklem kireçlenmelerinin tedavisi (Artrozlar, eklem sıvısının azalması, eklem içine injeksiyon))
-
Kemik erimesinin(Osteoporoz) tedavisi
-
Kronik yorgunluk ve Fibromiyalji tedavisi(Kas içine injeksiyonlar)
-
Felç sonrası nörolojik durumlar
-
Kas ve eklem ağrılarının tedavisi(Bel fıtığında, Disk içine injeksiyon)
-
Baş dönmesi ve kulak çınlamasının tedavisi
-
Migren ve baş ağrılarının tedavisi
-
Multipl skleroz, Parkinson gibi dejeneratif sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde
-
Hipertansiyon ve kalp hastalıklarının tedavisi
-
Tip 2 diyabet tedavisi
-
Kanser tedavisinde kemoterapi etkinliğini arttırma ve yan etkilerin azaltılmasında
-
Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı gibi kronik bağırsak hastalıkları
-
Gastrit ve mide ülseri tedavisi
-
Kapanmayan yaralar, diyabetik ayak yaraları, yanıkların tedavisi
-
Kalp damar hastalıkları, venöz yetmezlik ve yaraları gibi damar hastalıkları
-
Burger hastalığının tedavisi
-
Akut ve kronik enfeksiyon hastalıklarının tedavisi
-
Sedef hastalığı, vitiligo, egzema, liken planus, skleroderma, mantar hastalıkları ve akne gibi cilt hastalıklarının tedavisi
-
Alerjik astım, alerjik rinit gibi alerjik kökenli hastalıkların tedavisi
-
Anti-aging (yaşlanmanın geciktirilmesi)
-
Detoks (toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması)
-
Yaşlılığa bağlı görme sorunları (Maküler dejenerasyon)
Neden Yapılmalıdır?
Ozon tedavisi, bağışıklık sistemini güçlendiren ve böylece hastalıklara karşı mücadelede bize direnç veren bir yöntemdir. Bu yöntemde hasta olan bölgelere oksijen gidişi arttırılarak dolaşımın düzelmesi sağlanmaktadır. Bu yüzden; alerji, romatizmal hastalıklar, kanser, karaciğer ve cilt hastalıkları, kozmetik sorunlar, yaşlanma ve yaşa bağlı görme bozuklukları, şekere bağlı ülserler, yanıklar ve cinsel fonksiyon bozukları gibi çok geniş bir alanda uygulanabilme şansı söz konusudur.
Hangi Mevsim Uygundur?
Ozon tedavisi her mevsim uygulanabilir.
Ozon Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?
Ozon tedavisinde ağrılı bir durum söz konusu değildir. Doktor tavsiyelerine bağlı olarak süreç takip edilmelidir.
Ozonla Kan Yıkama Nedir?
Steril vakumlu bir şişeye kişinin kanının alınıp, ozonlanıp, alınan kanın kişiye aynı damardan geri verilmesiyle yapılan bu tedavi 15 dakika içinde kanı yıkayıp temizleyerek vücut direncini artırır. Yıl içinde 15'er dakikalık 10-15 kürle hep genç ve zinde kalmak mümkündür. Toksinlerin atılması, doku oksijenlenmesi, bağışıklık ve dolaşım sisteminin güçlenmesi amacıyla uygulanan ana tedavi yöntemidir. Ozon uygulamaları haftada 1-2 kez ve ortalama 10 seans yapılır. % 95-98 oksijen karışımı ile birlikte kullanılır. Son derece doğal bir madde olan ozon her gün biraz daha yaşlanmakta olan bedene sunulmuş gerçek bir hediyedir. Ozonun çok önemli bir etkisi de kan ve dokuların daha iyi oksijenlenmesidir. Ozon verilmesiyle kırmızı kan hücrelerinin taşıdığı O2 artar. Gerek kanda gerekse O2' nin dağıldığı tüm doku ve hücrelerde enerji artışı olur. Daha dinamik, enerjik, daha genç ve aktif bir vücut ile kişi kendini çok daha zinde hisseder. Ayrıca daha iyi oksijenlenen hücrelerin habisleşme meyilleri de azalır. Kanser oluşumunda gayet iyi bilinen gerçeklerden biri de kanser hücrelerinin oksijensiz ortamı sevmesidir.
Sağlıklı Kişiler De Yaptırmalı Mıdır?
Uzun yaşamın sırlarından biri de hastalık önleyici tedavilerdir. Ozonterapi’nin, iyileştirme özellikleri nedeniyle uygulama alanları oldukça yaygın olup, günümüzde salgın hastalıklar başta olmak üzere koruma ve güçlendirme uygulamalarında önemli rol almaktadır. Ozonterapi, sağlığımız için zararlı yağları, yağ asitlerini, metabolik elementleri ve toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlar ve böylece kalp damar sistemimizi korur. Aşırı yağlanmayı engeller.