Ozon Terapi Nedir ?
Yazar Mehmet İlteber Bahadır • Mezoterapi Uzmanı • 9 Haziran 2020 • Yorumlar:
Ozon terapi temel olarak ozon gazının vücuttaki yaraları veya hastalıkları iyileştirmesi veya iyileşmeyi hızlandırması amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Ozon renksiz ve kokusuz bir gaz olup 3 tane oksijen atomundan oluşur. İmmün sistemi aktive etmesi özelliği kullanılarak hastalıkları iyileştirmesi amaçlanır. Ayrıca enfekte bölgeyi enfeksiyondan temizleme ve iyileşmeyi hızlandırma amaçlı da kullanılır.
Ozon terapi Nasıl Etki Gösterir?
Ozon terapi vücutta sağlıksız şekilde işleyen hücresel işlemleri düzeltir. Örneğin vücuda girmiş bakterilerin dokularda hızlı bir biçimde çoğalmasını önler. Araştımalar ozon terapinin aşağıda verilen enfeksiyonların tedavisinde önemli bir yere sahip olduğunu göstermiştir.
-
Bakteri
-
Virüs
-
Mantar
-
Maya
-
Protozoonlar
Ayrıca ozon terapisi enfekte olmuş hücrelerin vücuttan atılmasında da rol oynar. Vücut hasarlı ve enfekte olan hücreleri attığında yerine sağlıklı ve yeni olanları üretir. Ozonterapi tedavisinin temel amacı budur.
Ozon tedavisinin kullanıldığı hastalıklar nelerdir ?
Solunum problemleri: Solunum ile alakalı problemi olan hastalar ozon terapisi ile ciddi fayda görürler. Ozon tedavisi kana daha fazla oksijen karışmasını sağlayarak akciğerlerdeki stresi azaltır.
Diyabetli Hastalar: Diyabetli hastalarda damar ve hücre yenilenmesi azaldığı için ayaklarda ciddi yaralar meydana gelebilmektedir. Bu durum vücutta meydana gelen oksidatif strese bağlıdır. Ozon tedavisi dokulara ve hücrelere temiz oksijen gitmesine yardımcı olursa oksidatif stresin zararlı etkilerinden kaçınılmış olunur.
İmmün hastalıklar: Sedef hastalığı ve egzama gibi immün rahatsızlıkları olan kişilerde ozon terapi faydalı olabilr. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi ozon immün sistemi düzenlemeye yardımcı olur.
Ozonterapi nasıl uygulanır ?
Ozonterapinin uygulanacağı birden fazla yöntem vardır. İşlemi uygulayacak profesyonel hastalığınız ve genel durumunuz için gerekli değerlendirmeyi yapacak ve uygun yönteme karar vereceltir.
Doğrudan dokuya uygulanma: Eğer kol ya da bacak gibi bir uzvunuzda problem varsa veya bir yaraya yönelik ozon tedavisi planlanmışsa bu yöntem kullanılabilir. Ayrıca sedef hastalığı veya egzama gibi cildin yüzeyini etkileyen rahatsızlıklarda da bu yöntem kullanılabilir. Bu yöntemde ozon gazı doğrudan yaraya veya etkilenmiş vücut bölümüne uygulanır. Gaz koruyucu bir örtü vasıtasıyla uygulanacak bölgeye verilir.
İntravenöz(damar içi): HIV virüsü gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
İntramüsküler (Kas içi): Olası bir kas hastalığının veya enfeksiyonunun tedavisinde bu yöntem kullanılabilir. Enjeksiyondan önce ozon gazı kanınızla veya steril bir suyla karıştırılır.
Yan etkileri
Ozon tedavisi günümüzde geniş kullanım alanları olan bir tedavi yöntemi değildir. Çünkü ozon gazı kararsız bir yapıya sahiptir. Bu nedenle beklenmedik yan etkiler doğurabilir.
Yüksek oranda oksijene maruz kalmak kırmızı kan hücrelerini haraplayabilir.Bu nedenle hastaya verilen ozon gazı iyi takip edilmelidir.