Pandemi Sürecinde Zihnimizi Nasıl Rahatlatabiliriz?
Yazar Yasin İlker • Psikolog • 2 Ocak 2021 • Yorumlar:
Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de korona virüs tehlikesi devam ediyor. Özellikle de bugünlerde fiziksel sağlığımıza, kişisel temizliğe, maskeye ve sosyal mesafe kuralına dikkat ettiğimiz gibi ruh-beden ilişkisini sağlıklı tutmak için psikolojik sağlığımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Bulaş riskinden dolayı birçok aktivitelerimizi yapamıyoruz ve zamanımızın birçoğunu evde geçirmek zorunda kalıyoruz. Peki bunun sonunca ne gibi psikolojik etkiler ortaya çıkıyor?
Pandemi sürecinin psikolojik etkileri nelerdir?
Covid 19 olarak adlandırılan bu yeni tip korona virüsten korunmak için bazı günler mecburen sosyal izolasyona çekilebiliyoruz veya dışarda maske takmak zorunda kalabiliyoruz. Bunun gibi sebeplerden dolayı stres, kaygı, korku ve endişe gibi duygularımızda artış gözlemleyebiliriz. Bunun sonucunda ise ölüm korkusu, sevdiklerimizin zarar görmesinden korkma, hijyen takıntısı ve uzun zaman evde kalmaktan dolayı ortaya çıkan can sıkıntıları olabilir. Ayrıca sosyal aktivitelerimizi, hobilerimizi, sevdiklerimizle görüşmelerimizi yapamadığımız için veya uzun süre yalnız kaldığımız için bizi rahatsız eden düşünceler ortaya çıkabilir.
Peki pandemi sürecinde psikolojik yan etkileri nasıl anlayabiliriz? Bazı bireyler yaşadığı problemi rahatlıkla ifade edebilir, bazıları da kişilik özelliklerine bağlı olarak bu durumlardan etkilenmemiş gibi görünmeye çalışabilir. Verilen tepkiler ne olursa olsun bu salgın süreci birçoğumuzun hayatını ve ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir. Belki de bu olumsuz etkilenmelerin sebepleri arasında ne zaman biteceğine ve ne olacağına dair belirsizlik durumu gösterilebilir. Bunun sonucunda insanlarda uykusuzluk, depresif ruh hali, dikkat ve konsantrasyonda düşüklüğü, enerji düşüklüğü, isteksizlik ve halsizlik gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Zihnimizi Rahatlatmak için Neler Yapabiliriz?
Öncelikle zihnimizi salgın konusundan uzak tutmak için haberlerden, salgın ile ilgili film ve kitaplardan uzak durmak gerekiyor. Ayrıca bizi endişe, kaygı, korku gibi duygulara iten tetikleyicileri belirleyip o tetikleyicilerden uzaklaşmalıyız.
Bunların haricinde sosyal aktivite olarak;
-
Beyin faaliyetlerini geliştirecek zeka oyunları oynayabilirsiniz,
-
Yoga ve meditasyon tekniklerinden yararlanabilirsiniz,
-
Ev içerisinde spor egzersizleri yapabilirsiniz,
-
Müzik dinleyip, dans edip, komedi filmleri izleyebilirsiniz,
-
Beslenme ve uyku düzeninize gerekli önemi göstermelisiniz,
-
Yaşadığımız bu dönemin bir fırsat olduğunu düşünerek kişisel gelişimimize katkı sağlayabiliriz.
Ancak ruhsal durum giderek kötüleşiyorsa bir psikolojik destek almakta yarar olacaktır.