Pandemi ve Çocuklar

Yazar Dilay NamlıPsikolog • 19 Ekim 2020 • Yorumlar:

Günümüzde ortaya çıkan Covid-19 salgını yaşantılarımızda değişikliklere yol açtı. Her yaşı etkisi altına alan bu salgın fizyolojik, psikolojik ve davranışsal sorunlara sebep olmuştur. Günlük yaşantımızdan, ihtiyaçlarımızdan, bize iyi gelen insanlardan veya aktivitelerden uzak kalmanın adı bu süreçte asosyallik değil ''fedakârlık'' oldu. Psikolojik sorunları ele aldığımızda kaygı ve stres düzeyinin bu süreçte fazla olduğunu görebiliriz. Çünkü belirsizliğin fazla olduğu bu süreçte kaygılı ve stresli hissetmek çok doğal ve anlaşılabilir. Önemli olan bu duygularla başa çıkma şeklimizdir. Her bireyin stresle başa çıkma şekli; kişiliğe, yaşa, sosyo-ekonomik-kültürel düzeyi, değerleri, yaşam felsefesi, hayat standartları gibi pek çok etkene bağlı olarak değişir.

Çocukların da bu süreçle başa çıkma şekilleri elbette var. Bu noktada ailelerin davranışı büyük rol oynamaktadır. Model alma davranışı, çocuğun ilerideki kişiliğini ve ebeveyn-çocuk ilişkisini etkiler. Bu sebeple göz ardı edilmemelidir. Çocuğa kaçamak cevaplar vermek güven sarsıcı olmakla beraber daha çok kafa karışıklığına yol açabilir. 3-5 yaş aralığındaki çocuklar zarar görme endişelerini, size karşı bağımlılık oluşturarak gösterebilirler. Bu normal bir davranıştır. Onları sakinleştirmek ve güvende hissettirmek gerekir. Bunu yaparken, sakin ve yumuşak bir ses tonuyla konuşmak, her zaman onlarla ilgileneceğinizi hissettirmek, günlük rutinlerine uymak ve zarar görme endişesini yansıtacağı oyunları oynamak sağlıklı olucaktır. Virüs soyut bir kavram olduğu için bu yaşlarda anlaşılması zor olabilir. Çocuğun zihninde virüsü somutlaştırmak için resimler, öyküler etkili olabilir. Gereksiz kaygılara yer vermemek önemli.

  6-11 yaş aralığındaki çocukların iletişim becerileri gelişmiş olduğundan anlaşılmaları daha kolay olacaktır. Onların neler hissettikleri sormak ve neler yapabileceğinizi konuşabilirsiniz. Bu yaştaki çocukların birey olduğunu unutmamak önemli. Kendilerine zaman ayırmak en doğal haklarıdır. Bu süreçte odalarına kapanmaları veya elektronik aletletlerle etkileşimleri fazla olabilir. Arkadaşlarıyla online görüşmelerine destek verebilirsiniz fakat telefon, tablet gibi cihazlarla olan etkileşimlerine de dikkat edebilirsiniz. Bu yaştaki çocuklarda endişelerinin sonucu olarak; dikkat problemleri, agresyon, erken dönem çocukluğa gerileme gibi sorunlar görülebilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)