Panik Atak İlaçsız Tedavi
Yazar Levent Soylu • Psikiyatrist • 15 Mart 2021 • Yorumlar:
Hepinize merhaba, Panik atak hastalığı diye bir hastalık varmı?, siz panik atak yaşıyorsunuz diye mi mutsuzsunuz? yoksa mutsuzluğunuz ya da yaşam stratejileriniz mi panik atağa yol açtı?
Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi panik atak aslında bir hastalık değil, sonuçtur. Yani siz bir şeyleri yanlış yaptığınızda gelir ve sizi uyarır. Siz bu uyarıyı alıp hayatınızda yanlış yaptığınız şeyleri farketmez ve değiştirmezseniz panik atağınız çoğunlukla geçmez ya da hafifler ancak sürer.
İşte sizde farkındalık yaratmak için sıraladığım farkındalık önerileri;
Aşırı düşünme, fazla hassasiyet, karşı odaklı yaşam biçimi, taşıyabileceğinden fazla manevi ya da maddi yük taşımak, kendine zaman ayırmamak, mola vermemek benim gördüğüm en önemli panik atak tetikleyicileri. Lütfen bu faktörleri değiştirin. Değiştiremiyorsanız, yumuşatın ve ibreyi kendi lehinize çevirin.
Çevreyle olan her ilişkinizde (en sevdikleriniz dahil), al-ver dengesini düzeltin. Panik atak yaşayanlar genelde hep verici konumda durmak zorunda olduklarını düşünürler.
Panik atak döngüsü hep bir olumsuz düşünceyle başlar; bu nedenle düşündüklerinize dikkat edin ve negatif hissettiren, düşünce, durum ya da insanları hayatınızdan çıkarın. Olumsuz düşünceler herkese gelir, ancak panik ataklının farkı bu düşüncelerle sürüklenmesidir.
Panik atakta ikinci aşamada , kişi farkında olmadan nefesini tutar ve kaslarını kasar. Bu kimi zaman saatler boyunca sürer ve kimyasal olarak kalsiyum, karbondioksit dengesini bozup klasik belirtilerin ortaya çıkmasını sağlar (baş dönmesi, çarpıntı, uyuşma, bulantı, yabancılaşma vs). Bu nedenle panik atağı olan herkesin mutlaka etkili bir meditasyon, mindfulness ve nefes tekniği öğrenmesi şarttır.
Doğaya çıkmak, spor, iyi hissettiren dostlarla olmak, tatil, sevgi alışverişi hep doğal meditasyon yöntemleridir. Bunları yaşamınızda arttırmaya çalışın.
Sevgili okurlarım, yukarıda sıraladığım temel farkındalıklara odaklanmadan, stresli, molasız bir yaşam sürerken, sadece ilaç kullanarak bu durumdan kurtulmanız hemen hemen imkansızdır. Geçici iyileşmeler ve dalgalı bir seyirle bu durum sürer gider. Alarmı kapatmak istiyorsanız, alarmı neyin çaldırdığını fark etmelisiniz. İlaçlar tabii ki gerekli özel durumlarda ek olarak kullanılabilir. Ancak mutlaka ilaçlara psikoterapi eklenmelidir.
Sevgiyle kalın