Panik Atak Nasıl Yenilir?

Yazar Mehmet Tarık ÇayPsikolog • 12 Kasım 2020 • Yorumlar:

Panik atak, bireyin içinde bulunduğu stresli ve kaygılı durumdan dolayı beynin kendini koruması için oluşturduğu savunma mekanizması olarak tanımlanabilir. Panik atak ani korku nöbetleri ile ortaya çıkmaktadır. Büyük oranda fiziksel semptomlar ortaya çıkmaktadır. En yaygın semptomlar ise; daralma hissi, kalp çarpıntısı, astım krizinde hissetme gibi durumlardır. Bireyler atak sırasında öleceğini ve ya delirdiğini düşünebilmektedir. Panik bozukluk yaşayan bireyler genelde kendilerinde fizyolojik bir problem olduğunu düşünse de bu ciddi nöbetler tamamen psikolojiktir. Bu ciddiye alınması gereken durumun elbette tedavisi mümkündür. Kişiler bu tedavi yöntemlerini uygulayarak ve en önemlisi panik atak problemi yaşadıklarının farkına vararak bu rahatsızlığı yenebilmektedir. Peki bu yöntemler nelerdir panik atak nasıl yenilir?

Öncelikle panik atak yaşıyorsanız kesinlikle bir psikolog ile görüşmeli ve bu probleminiz ile yüzleşip üstüne gitmelisiniz. Ataklarınızın boyutuna göre doktorunuz size bir ilaç verecektir bu ilaçlar panik atak krizleri üzerinde tabi ki etki sağlamaktadır fakat tek başına yeterli olmayacaktır. Kişiler bu ataklarını kabullenmeli, bir süre sonra geçeceğinin bilincinde olmalıdırlar. Panik bozukluk yaşayan insanların en büyük sıkıntıları kaygılı ve stresli olmalarıdır. Kendileri tehlikeli bir durum ile karşı karşıya olmasalar bile kafalarından kurdukları düşünceler ile atağı tetikleyebilmektedirler. Bu durumda bireyin yapması gereken en önemli şey bu düşüncelerin kendi kafasında gerçekleşen düşüncelerden ibaret olduğunu kanıksamasıdır. Bu süreci yaşayan kişilerin sadece ilaca sığınmaları doğru değildir. İlaç her zaman tek başına bir çözüm olmayabilir. İlaçla birlikte yürütülen TMS tedavileri de ilaçla uyumu arttırdığı, süreci hızlandırdığı için çok olumlu sonuçlar vermektedir. Tüm bu yöntemlerin yanında nefes egzersizleri de çok etkili bir yöntem olabilmektedir. Bunlara ek olarak yalnız olmadığınızı kendinize hatırlatmak, panik atak geçiren başka kişilerle tanışıp arkadaşlık kurmak, panik atak geçirdiğiniz yerden kaçmamak, atak sırasında gözlerinizi kapatıp bir şeye odaklanmak, spor yapmak, uyku düzenine dikkat etmek, beslenmenize dikkat etmek gibi önlemler de panik atak sorununu yenmenizde yardımcı olacaktır.

Panik Atak Krizi Sırasında Yapılması Gerekenler

1. Derin Nefes Alın:

Nefes egzersizleri sayesinde panik atak şiddetin azaltabilirsiniz. Derin şekilde nefes almaya odaklanın havanın vücudunuzu tamamen doldurduğunu hissedin sonra nefesinizi yavaşça verin, bu işlemi yaparken içinizden 5 e kadar sayın. 

2. Panik Atak Geçirdiğinizin Farkında Olun: 

Atak geçirirken bunun kalp krizi olmadığını idrak etmek gerekmektedir. Şu an içinde bulunduğum durum geçici, bana herhangi bir şey olmayacak diye kendi kendimizi sakinleştirmeye çalışmalıyız. Durumun geçici olduğunu idrak ederek korlu semptomunu yenmiş oluruz.

3. Panik Atak Krizinin Başladığını Hissettiğiniz an 3-3-3 Kuralını Uygulayın: Etrafınıza bakınarak gözünüze çarpan üç şeyin ismini söyleyin. Hemen ardından işittiğiniz üç sesi söyleyin. Son olarak da vücudunuzda üç bölümü oynatın parmaklar, bilekler ve kol gibi. Bu yaptığımız işlem zihninizde dönen olumsuz düşünceleri bertaraf etmenize yardımcı olacaktır. 

4. Aklınızdan Geçen Düşüncelerin Doğruluğunu Kontrol Edin: 

Panik atak krizi yaşayan kişiler o an sadece en olumsuz düşüncelere odaklanırlar. Odaklanarak bu düşüncelerimizin ne kadar gerçekçi olduğunu kontrol etmek ve yeniden değerlendirmek kriz esnasında bize çok yardımcı olacaktır. 

5. Kendinizi Meşgul Edin: 

Küçük bir yürüyüşe çıkmak, ayağa kalkmak ve ya herhangi bir fiziksel aktivite de bulunmak zihninizde ki olumsuz düşünceleri dağıtmak için çok faydalı olacaktır. 

6. İçinde bulunduğunuz duruma odaklanın: 

Panik atak krizi zihinsen bir süreç olduğundan dolayı biraz sonra neler olacak diye kaygılanmak yerine, içinde bulunduğun an’ a odaklanıp, kendinize kaygılanmanın boşa olduğunu hatırlatacak, şu an güvende miyim?, tam olarak ne oluyor?, tam olarak ne yapmam gerekiyor?, gibi sorular yöneltin. Bu sayede kaygılanacak ve korkacak bir durum olmadığını idrak edin. 

7. Çevrenizdeki insanlardan farklı fikirler alın: 

Arkadaşlarınızı ve ya ailenizi arayarak sizi zorlayan ve panik yapmanıza neden olan düşüncelerinizi onlarla da paylaşın. Düşüncelerini paylaşmak size anlatırken yeniden değerlendirme şansı sunacaktır. Bu sayede düşüncelerinize yeniden farklı bir bakış açısı geliştirebilir ve değerlendirebilirsiniz. 

8. Komik videolar seyredin: 

Atağınızın başlayacağını hissettiğiniz anda sizi güldürebilecek bir uğraş bulmak, hem aklınızdaki kaygılı düşünceleri dağıtmanıza yardımcı olacak, hem de gülmenizi sağlayacaktır. Bu sayede rahatlamış bir şekilde kaygılı düşüncelerinizi zihninizden uzaklaştırabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)