Panik Atak Nedir?
Yazar Duygu Kılınç • Psikolog • 13 Aralık 2022 • Yorumlar:
Panik Atak Nedir? Panik Atak Neden Olur?
Herkes hayatının belli dönemlerinde endişe üzüntü panik hissine kapılabilir. Belli bir stres düzeyinde tehlike anında bu şekilde bazı duygulara kapılmak beynin verdiği doğal bir tepkidir. Panik atak aniden gelen ve belli aralıklarla düzenli olarak yaşanan bir duygu durum bozukluğu anksiyete halidir. Panik atak rahatsızlığı olanlar için bu durum endişe üzüntü panik gibi durumları sürekli olarak aniden hatta hiçbir sebep yokken yaşarlar. Panik bozukluk yine panik atak ile ilişkili ruhsal bir bozukluk olup beklenmeyen şekilde ortaya çıkıp kişinin hayat standardını olumsuz yönde etkiler.
Hastanın panik atak krizi geçirdiği süre boyunca ölme zarar görme sevdiklerinin zarar görmesi gibi düşüncelere kapılmasından dolayı kişi normal yaşantısına uyum ağlamakta güçlük çeker. Panik atak neden olur? Sorusunun yanıtını vermek gerekirse diğer bazı ruhsal hastalıklarda olduğu gibi tam olarak nedeni bilinmemekle beraber ortak kanı kişinin geçmişinde yaşadığı bazı travmatik olayların tetiklediği düşünülmektedir. Aileden yakın birinin kaybı yoğun stresli geçen bir dönem ya da beyinde bulunan nörotransmiter ile alakalı bir dengesizlik sonucu olduğuna bağlı bazı kanılar bulunmaktadır.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak anksiyete hastalığından farklı olarak kişide hem fiziksel hem de zihinsel semptomlar
gözlemlenir. Bu belirtiler ortada hiçbir sebep yokken de çıkabileceği gibi stresli bir olay karşısında da gelişebilir. Kişi bu sırada çok büyük bir korkuya kapıldığı için vücut da doğru orantılı olarak bazı tepkiler verir. Panik atağın belli bir yaş aralığı yoktur fakat çocuk ve ergenlerde daha sık rastlanır.
Panik atak belirtileri nelerdir? Sorusunu soranlar için verilecek bazı ortak tepkiler bulunur. Bunlar
arasında en belirgin olanlar ani tuvalet ihtiyacıdır. Vücutta titremeler, ateş basması, baş dönmesi,
boğulma hissi oluşabilir. Kalp sıkışması olduğu için hasta kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Kişi ölüm
korkusu ya da dehşete kapılır, ağızda kuruluk, kulak çınlaması, mide bulantısı, nefes almada güçlük çekebilir. Ayrıca parmaklarda karıncalanma, vücutta uyuşma ve iğne batma hissi oluşabilir. Kişi yukarda sayılanlardan en az 4 tanesini yoğun stres altındayken ya da hiçbir kaygı durumu ortada yokken aynı anda yaşıyorsa o zaman hastaya panik atak tanısı konabilir.
Panik Atak Anında Ne Yapmalı?
Panik atak süresi genelde 5 dakika ile 20 dakika arasında sürer. Fakat bazı durumlarda bu sürenin 1 saate kadar da uzadığı gözlemlenip kayıt altına alınmıştır. Durumun şiddetine göre panik atak sayısı ve sıklığı değişkenlik gösterebilir. Bazı bireyler panik atak krizini haftada birden çok yaşarken bazıları ise ayda bir bu krizi yaşayabilirler. Gözlenen bu semptomlar kişiye zarar vermez fakat hayatın normal gidişatını olumsuz yönde etkiler.
Panik atak geçirmeyi engellemek adına da yapılacak bazı yöntemler vardır. Pilates ya da yoga yapmak, spor yapmak, düzenli yürüyüş yapmak, kitap okumak, masaj yaptırmak, stres altında doğru nefes alma egzersizleri öğrenmek gibi aktiviteler sizi panik atak krizlerinden uzaklaştırmaya yardımcı olur ya da bu krizleri en hafif şekilde atlatmanıza fayda sağlayacaktır. Ayrıca şeker, alkol, tütün ürünleri, kafein kullanımı azaltılmalıdır. Bu tür ürünler panik atak krizlerini sıklaştırabilir. Sağlıklı beslenmek ve sosyal aktivitelerde bulunmanın panik atak üzerinde olumlu etkileri vardır.
Panik atak anında ne yapmalı? Diye soranlar için verilecek ilk cevap panik atak ile savaşmanız
gerektiğidir. Atak geçirdiğiniz yer güvenli ise olduğunuzda yerde kalarak derin derin nefes alın. Olumlu düşünmeye ve huzurlu yerleri düşünerek buralara odaklanın. Bu atak anının kısa sürede geçeceğine ve hayatınızın tehdit altında olmadığını kendinize hatırlatarak rahatlamaya çalışmak bu süreci en hafif şekilde atlamanıza fayda sağlayacaktır.
Panik Atak Tedavisi
Panik atak tanısı ve panik atak tedavisi mutlaka alanında uzman tarafından konulmalıdır. Kişi panik atak belirtilerini gösteriyorsa en kısa sürede bir uzmandan yardım almalıdır. Uzman bireyi kapsamlı bir terapi sürecine alacaktır.
Uzman tanı koyarken kişiye hangi sıklıkla bu atakların gerçekleştiğini sorarak ne kadar süredir devam ettiğini öğrenmek isteyecektir. Sürekli tekrarlayan bir durumsa panik bozukluk teşhisi de koyulabilir. Panik atak tedavisinde ilk amaç yaşanan panik atak sıklığının azaltılmasıdır. Ayrıca bu süreci en hafif şekilde atlatabilmek için doğru nefes alma yöntemleri çok önemlidir.