Panik Atak, Panik Bozukluk Nedenleri ve Belirtileri
Yazar Yasin İlker • Psikolog • 5 Kasım 2021 • Yorumlar:
Panik atak beklenmedik anlarda aniden başlayan ve zaman zaman kendini yineleyen korku ataklarıdır. Görünürde tehlike ya da atağa neden olabilecek bir durum söz konusu olmasa bile yaşanan yoğun korku ya da rahatsızlıklardır.
Tabi ki bu durum kişiler üzerinde hiçbir neden yokken oluşmaz. Farklı nedenlerden dolayı görülen panik atak, panik bozukluk nedenlerini bilmek her zaman sizleri bu rahatsızlığa karşı bir adım daha önde tutacaktır. Panik atak, panik bozukluk nedenleri:
Panik Atak Biyolojik ve Genetik Yönü
Çoğunlukla toplum içerisinde insanın panik atan geçirme oranı yaklaşık olarak %10’dur. Eğer birinci derecede akrabalar içerisinde (anne babadan, kardeş veya çocuğu) panik atak rahatsızlığı varsa bu oranlar %15’ kadar yükseliş gösterir. Başka bir açıdan bakıldığında eğer size panik atak tanısı koyulmuşsa çocuklarınızda da aynı şekilde olma ihtimali %15’tir.
Ölümler ve Ayrılıklar
Çocukluk dönemlerinde örseleyici ayrılıklar yaşayan kişilerde panik atak yatkınlık gösterir. Özellikle aile yakınlarını kaybetme bu rahatsızlığı daha çok ön plana atar.
Bazı kişilerde görülen ayrılık ve ölüm korkusu da kendisini panik bozuklukların gelişmesinde oldukça yüksek bir etkendir. Örneğin, sürekli olarak çekip gitmek amacıyla korku yaşatan biri varsa etrafınızda, ya da bu şekilde yetiştirildiyseniz bu durumu yaşama ihtimaliniz de yükselir.
Aile Çevresi
Çocukluk dönemlerinde duygusal ya da maddi açıdan bazı imkanları olmayan çocuklar, panik bozukluğu ilerletme gibi durumlarda daha yatkındır.
Anne ve baba faktörlerinden birinin depresyon geçirmiş olması, süregelen bir hastalığından dolayı ilgisiz kalması, alkol alması ya da oldukça yoğun çalışma şekli nedeniyle ilgisiz kalan çocuklarda da görülmektedir.
Hormonlar, Gebelik ve Tıbbi Olaylar
Panik atak nöbetlerinin ortaya çıkması konusunda hormonlar da ön plandadır. Kadınların hemen hemen üçte birinde panik ataklar, doğum ya da düşük yaptıktan sonra ya da rahmin alınması sonucunda ortaya çıkar.
Bazı kadınlar için de bu durum menopoza girmeden sonra ortaya çıkabilir. Panik atak nöbetleri olan kadınlar çoğu panik atak geçirme sıklıkları ve yoğunluklarının adet dönemlerinden önce artış gösterdiğini ifade eder. Bütün bu bilgiler sonucunda duygusal etkilerin yanı sıra hormonsal etkilerin olduğu da saptanmıştır.
Gebelik zamanında panik atakları olan kadınlar için ortaya çıkan etkiler de kişiden kişiye değişim gösterebilir.
Panik atağı belirtileri aşağıdaki gibidir:
-
Nefes darlığı ve boğulma hissi,
-
Nefesin kesilmesi,
-
Göğüste baskı hissi,
-
Çarpıntı hissi, kalbin çok hızlı atması,
-
Baş dönmesi, düşecek, bayılacak gibi hissetme,
-
Terleme,
-
Üşüme, ürperme,
-
Titreme ve sıcak basması,
-
Kulak çınlaması,
-
Baş dönmesi,
-
Mide bulantısı,
-
Kontrolü kaybetme korkusu, delirme korkusu
-
Kalp krizi korkusu, ölüm korkusu.
Bir panik atağı rahatsızlığını yaşayan kişide yukarıdaki belirtilerin en az 4 tanesi görülmektedir. Pek çok insan için atak geçirme durumu ortalama 1-2 kez olabilir. Yaşanılan panik atakların sürekli tekrar etmesi ve ilerlemesi ise panik bozukluk için geçerlidir.
Panik bozukluğu olan bir kişide sürekli yaşanan atakların nedeniyle “yeniden yaşayacağım” korkusu her zaman olur. Atak geçirildiği zamanda endişeli, konuşmaktan zorlanan ve düşüncelerine hakim olamayan biriyle karşılaşırız. Bu yüzden kişi kendini güvende hissetmek için oturarak hareketsiz kalabilir.