Panik Atak Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Yazar Levent Soylu • Psikiyatrist • 2 Ocak 2021 • Yorumlar:
-
Panik ataklar sırasında zihin, “savaş ya da kaç” moduna geçtiğinden, ataklar geçtikten sonra bile beyinde bir alarm hali sürer gider. İşte bu nokta çok çok önemlidir. Eğer bu noktada kişi uzun süre kalırsa ve uygun terapiyi görmez ise; maalesef beyinde oluşan uyum süreci nedeniyle kişi hep endişeli bir biçimde panik atak bekler. Ölüm, çaresiz kalma ya da çıldırma korkuları kişinin yaşam alanını doldurur. Panik atak tekrarlamasa bile, hiç gelmeyecek bir düşman yıllarca beklenir ve yaşam o düşmana göre şekillenir. Kişi daha güvensiz, daha kısıtlı mutsuz bir hayat sürmeye başlar.
-
Atak gelmiyor olsa bile panik atak geçirme korkusuyla yalnız kalamama, evden çıkamama, kullanmasa bile, ilaç, su gibi sembolik objeler taşımadan dışarı çıkamama gibi belirtilerle panik atak hafiflemiş olarak yıllarca sürer gider.
-
Ancak bir panik atak sık sık tekrarlıyor ve kişi her gün acile taşınıyor ya da doktor doktor geziyorsa; çok büyük olasılıkla yoğun tetikleyici bir sorunu vardır. Yani o sorun çözülünceye ya da sorunla bir uzlaşma sağlanıncaya kadar ataklar sürer. Atakları defalarca geçirip duyarsızlaşan ya da sadece ilaç kullanarak baskılayan ve artık atakları azalan ya da kaybolan çok sayıda panik atak hastası mevcuttur. Ancak bu grup tam tedavi edilmediğinde, atağı tekrar geçirme korkusu sürer.
Panik atak kendisinin kişide yarattığı korku ve panik haline ek olarak aşağıda sıraladım, durumları yaratarak, kişinin hayatını sağlıksız, mutsuz ve oldukça kısıtlı bir noktaya getirir.
-
Evden çıkma korkusu vardır ya da ancak yanında birisiyle çıkabilir. (Agorafobi beraberinde sık görülür).
-
Sık tıbbi bakım alma isteği ve tetkikler nedeniyle kişi yorgun ve umutsuzdur.
-
Sosyal ortamlardan kaçınma tepkisi başlar.
-
Depresyon, anksiyete ve diğer psikiyatrik sorunlarda istatistiksel olarak artış gözlenir.
-
İntihar düşünce ve intihar girişimlerinde artış gözlenebilir.
-
Alkol ve madde kullanımında artış olabilir.
-
İş ve okulda sorunlar başlar ve kişi sorumluluklarını yapamaz hale gelebilir.
-
Ekonomik sorunlar
-
Evlilik sorunları
Sonuç olarak panik atak tedavisi uygun bir psikoterapi, yaşamsal düzenlemer ve gerektiğinde ilaç desteğiyle net olarak düzelebilen bir rahatsızlık iken, tedavi edilmediğinde, uzun, yorucu ve bir çok kayıpla seyreden bir durumdur.
Hepinize rahat ve huzurlu bir hayat dilerim