Panik Atak ve Panik Atak Sırasında Ne Yapmalıyız?
Yazar Haluk Kikizade • Psikolog • 4 Eylül 2020 • Yorumlar:
Panik atak veya panik bozukluk, toplumda son yıllarda sıkça rastaladığımız bir anksiyete bozukluğudur. Kişinin beklemediği bir anda ve hiçbir sıkıntısı yokken ortaya çıkabilen bu sorunun şikayetleri çarpıntı, titreme, terleme, sıcak basması, bulantı ve kolda uyuşma ile devam ediyor. ilk etapta; göğüste bir ağrı ya da baş dönmesi ile kendini gösteriyor. Hasta bu atağı ne zaman yaşadığını bilmediği için sürekli kaygı ve endişe içerisinde zamanını geçirmiş oluyor. Herkes belli zamanlarda endişe ve panik hissi yaşayabilir. Ancak panik atak bozukluğu yaşayan bir kişi için anksiyete, endişe, panik ve stres duyguları hem düzenli olarak, hem de genellikle belirgin bir sebep olmaksızın ortaya çıkar. Panik Bozukluğu ise panik atak ile ilişkili bir ruhsal rahatsızlıktır. Panik atak sırasında gerçekleşen semptomlardan dolayı ölme ya da zarar görme kaygısı nedeniyle hayatın doğal akışına uyum sağlamakta güçlük çekme şeklinde gözlemleyebiliriz.
Panik Atak Sırasında Ne Yapmalıyız ve Önlemek için Kendi Kendinize Ne Yapabilirsiniz?
Atak ile savaşmamalıyız. Mümkünse bulunduğunuz yerde kalın. Olumlu, huzurlu ve dinlendirici yerlere odaklanın. Saldırının geçeceğini kendinize hatırlatın. Unutmayın, bu hayatınıza yönelik bir tehdit değildir. Yavaş ve derin nefes alıp verin. Panik atağın bir zihin durumu olduğunu idrak edin ve yalnız olmadığınızı kendinize hatırlatın. Panik atak geçiren başka kişiler ile tanışın Panik atak geçirdiğiniz yerlerden kaçmayın .Atak sırasında gözlerinizi kapatmak yerine bir yere odaklanın Nefes hızınızı düşürmeye çalışın. Spor yapın ve en önemlisi uyku düzeninize dikkat edin. Düzenli bir beslenme programı uygulayın. Yarını düşünmeden, gününüzü en iyi şekilde yaşamaya odaklanın
Bilişsel davranışçı terapi prensiplerine dayalı bir şekilde anksiyete için hazırlanmış kendine yardım kitapları okunabilir. Pilates veya yoga gibi sağlıklı yaşam sporlarının yanı sıra sakinleştirici masajlar veya aroma terapilerinden faydalanılabilir. Semptomları hafifletmeye yardımcı olacak nefes alıp verme teknikleri öğrenilebilir.Stresi ve gerginliği azaltmak için düzenli fiziksel egzersiz yapılabilir. Atakları daha kötüleştirebileceği için şekerli yiyecek ve içecekler, alkol, kafein ve sigara kullanımı azaltılabilir.