Panik Atakla Mücadele Etme Yolları

Yazar Kibar Özcan AkbalPsikolog • 17 Ekim 2022 • Yorumlar:

Öncelikle kısa bir panik atak açıklaması yapmakta fayda var. Nedir bu panik atak dediğimizde kişiye aniden ve beklenmedik şekilde gelen; yoğun anksiyete, korku ve panik duygusu oluşturan ruhsal hastalıktır. Atağı bir kez yaşayan kişilerde, özellikle atağın tekrar ortaya çıkacağına ilişkin besledikleri yoğun korku hissi ile şiddetli kaygı yaratmaktadır. Ataklar hafif başlayıp birden bire şiddetlenerek genellikle en az 5 dk. en fazla 30 dk. sürer, atağın daha uzun sürdüğü istisnai durumlarda vardır.

Atak kendisini genellikle;

Kalbin şiddetli, hızlı bir şekilde vurması, göğüste sıkılma ve ağrı, nefes alamama ya da boğuluyor gibi hissetme, baygınlık veya sersemlik hissi, uyuşma ya da his kaybı, üşüme ya da terleme, baş dönmesi, mide bulantısı, kendisinin ya da etrafının değiştiğini hissetme, mekansal algıda bozukluk, ölüm korkusu, çıldırma korkusu gibi belirtilerle ortaya çıkarır. Bu belirtilerin en az 4 tanesinin olması panik atak teşhisi almak için yeterlidir.

 

NASIL MÜCADELE EDECEĞİZ? 

 

DERİN NEFES ALIN VE GÖZLERİNİZİ KAPATIN 

 

( Nefes egzersizi yapabilirsiniz, dikkat etmeniz gereken husus ise; hızlı nefes alıp vermeye çalışmamak. Çevrenizdeki uyaranlara karşı ise gözünüzü kapatmak.) 

 

YAŞADIĞINIZ DURUMUN PANİK ATAĞA BAĞLI OLDUĞUNU VE GEÇECEĞİNİ DÜŞÜNÜP DURUMA KARŞI FARKINDALIĞINIZI ARTTIRIN 

 

( Eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa bu durumun psikolojik olduğunu, vücudun tepki gösterdiğini anlamlandırın. Hastalığa karşı farkındalığınız artarsa atağı atlatmak kolaylaşacaktır.) 

 

BİR OBJEYE ODAKLANIN 

 

(Atak sırasında dikkatinizi ortamda bulunan herhangi bir nesneye verebilirseniz bu durum sizi rahatlatacaktır.) 

 

GEVŞEME EGZERSİZLERİ YAPIN 

 

(Vücudunuzu zorlamadan, öncelikle daha kolay hareket eren kaslarımızı önce sıkarak sonrada yavaşça bırakarak bu egzersizleri yapabilirsiniz.) 


 

SAĞLIKLI BİR UYKU VE BESLENME DÜZENİNE DİKKAT EDİN 

 

ALKOL YA DA MADDE KULLANIMI HUSUSUNA DİKKAT EDİLMELİ  

 

ZİHNİNİZE VE BEDENİZE İYİ GELECEK DURUMLARIN İÇERİSİNDE OLUN 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)