Panik Ataklar Hakkında Ne Bilmeliyiz?
Yazar Nur Arslan • Psikolog • 24 Şubat 2021 • Yorumlar:
-
Panik ataklar hiçbir zaman fiziksel zarar vermez veya aklınızı kaçırmanıza neden olmaz.
Atak anında kontrolü kaybedecekmiş, çıldıracakmış veya nefes alamayacakmış gibi düşünülebilir. Ancak panik atak nedeniyle ölüm ve benzeri durumlar yaşanmaz.
-
Hiçbir atak sonsuza kadar sürmez.
Atak yaşarken sonsuza kadar sürecekmiş ve asla geçmeyecekmiş düşüncesi oluşur. Ancak 30 ila 15 dakika arası semptomlar azalacak ve atak sonlanacaktır.
-
Semptomlardan kaçmaya çalışmak durumu daha da zorlaştıracaktır.
Kaçınma davranışı atakların daha zorlayıcı geçmesine neden olacaktır. ‘’işte yine geliyor, bittim ben.’’ Gibi düşünceler kişinin durumu yönetme becerisini baltalayacak düşüncelerdir.
-
Panik atak ile panik bozukluk farklı kavramlardır.
Panik atak her bireyin yaşayabileceği bir durumdur. Panik atağın panik bozukluğa dönüşmesi, atağa yüklenen anlam ile paralel ilerler. İlk atak sonrası ‘’kontrol edemiyorum, yeniden olacak.’’ Düşüncesi ve beklenti kaygısı sonucu oluşan kaçınmalar panik bozukluğa evrilmesine yol açar.
-
Atak anında üretilen negatif düşünceler atağın süresini uzatır.
Felaket senaryoları atak süresini uzatıp kontrolü zorlaştırır. Anda kalarak dikkati yaşanılan ana vermek, nefes egzersizleri yapmak atak süresini ve sıklığını manidar oranda düşürmektedir.
-
Atak anında akla gelen ve korkuya neden olan düşünceler çoğunlukla gerçek dışıdır.
Kaygı, temel olarak gelecekten korkma halidir. Korkular soyut ve gerçek dışıdır. Atak anında düşünülen felaket senaryolarının gerçekleşme ihtimali düşüktür veya hiç yoktur. Ana odaklanamama beraberinde bu düşünceleri getirir.
-
Panik bozukluk en kolay tedavi edilen sorunlardan biridir.
Gerekli durumda ilaç desteği ve özellikle terapi ikilisi ile tedavi süreci don derece konforludur. Nefes egzersizleri, maruz bırakma, düşünce kaydı ve atak günlüğü gibi pek çok bilişsel davranışçı yöntem terapist gözetiminde uygulanır.
-
Panik atak bir yanlış alarmdır.
Patak atak. Yanlış alarm sonucu harekete geçen yangın sensörü gibidir. Vücut tehlikede değildir ancak verilen yanlış alarm sonucu kendini tehlikede hisseder. Savaş-kaç mekanizması organizmanın devamlılığını sağlamak için harekete geçer.
-
Atak anı kendini telkin ile kontrol altına alınabilir.
‘’Atak başladı. Bu problem değil her zaman olduğu gibi gelecek ve geçecek. Geçmesi için kendime süre tanıyorum. Şu an güvendeyim. Ürettiğim felaket senaryoları gerçekliğe dayanmıyor. Ölmeyeceğim, aklımı kaybetmeyeceğim. Dikkatimi ana verip duyularımı dinleyeceğim.’’
Atak anında dehşete kapılmayla beraber bu telkinler çoğu zaman akla gelmiyor. Uzman desteği ile gerçekliğe odaklanabilmek daha kolaylaşıyor.