Panik Bozukluk Nasıl Seyreder?
Panik bozukluk, panik nöbetleriyle ortaya çıktığında fobik kaçınma ve beklenti bunaltısı meydana getirebilir. Panik nöbeti geçiren bireylerin %70’ inde bu nöbeti geçirmesine sebep olacak travmatik bir olay yaşamış olabilir. Panik bozukluğunda ek belirti olarak ruhsal hastalık veya değişik bir bunaltı bozukluğu olarak görülme oranı çok fazladır. Panik bozukluğuna sahip hastaların birçoğunda panik nöbetleri kaybolabilir veya zamanla azalabilir. Ancak sınırlı belirtili nöbetler uzun süreli olabilir. Panik bozukluğunun yanı sıra bireyde agorafobi de mevcut ise hastanın iyileşmesi daha da zaman alacaktır.
Panik bozukluğunu olumsuz etkileyecek faktörler; fobik kaçınmanın sıklığı, tedavinin geç yapılması ve sosyoekonomik düzeyin düşüklüğü olarak belirtilebilir. Bunun haricinde, panik bozukluğuna yakalanan bireylerin iyileşme oranı kadın ve erkeklerde hemen hemen aynı olsa da kadınlar bu hastalığa daha sık yakalanmaktadırlar. Panik bozukluğu hastalığını, hane içerisindeki gerginlikler ve buna bağlı olarak bireyin mutsuz olması bu hastalığın daha kötü bir hal almasına neden olmaktadır.
Panik bozukluğa yakalananların genellikle 20’li yaşlarda oldukları görülmektedir. 45 yaşını geçtikten sonra ya da çocuklukta başlaması neredeyse hiç görülmemiştir. Bu bozukluğun önlemi alınmadığı takdirde iyileşmek güçleşmektedir. Araştırmalara göre panik bozukluk tedavisi gören kişilerin %20-30’unun hastalıklarının hala devam ettiği ve giderek belirtilerinin arttığı, %40-50’sinin düzelmekte fakat bazı rahatsızlıklarının devam ettiği, %30’unun ise iyileştiği kanısına varılmıştır.
Bakırköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastahanesinde panik bozukluğa sahip 120 kadın ve 39 erkek hasta ile yapılan çalışmada agorafobi bulunma oranı %67.9 diğer komorbite oranlarına oranlarına bakıldığında en tepede %24 ile depresyon bulunmaktaydı diğer patolojilerde ise fobi %6.9, yaygın anksiyete bozukluğu %10.1, Obsesif kompulsif bozukluk %10.7 ve ikinci sırada yer alan somatizasyon %22 bulunmuştur. Yapılan Çalışmaya göre Panik bozukla beraber kişilerde başka ruhsal rahatsızlıklarda görülebilir.