Pankreas Kanseri

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 4 Kasım 2017 • Yorumlar:

Her hastalıkta benzersiz özellikler ve zorluklar bulunurken, pankreas kanseri tedavisi özellikle zor olabilir.

Dünya üzerindeki araştırma ekipleri bu hastalığa yeni tedaviler bulmak için çalışıyorlar. Her gün doktorlar, immünoterapi gibi yeni tedavilerin pankreas kanserinin daha etkili bir şekilde tedavi edilmesine nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor.

 

İki Cephede Pankreas Kanseri Tedavisi

Pankreas kanserine karşı savaşı kazanmak bu hastalığın etkili bir şekilde bertaraf edilmesi anlamına geliyor. "Bunu yapmak için, kavga etmemiz ve iki savaş kazanmamız gerekiyor" diyor.

 

Kapsamlı pankreas kanseri tedavisi aşağıdakileri ele almalıdır.

 

Yerel hastalık: Pankreastaki primer tümörle ilgili olup, Evre 1 olarak adlandırılır. Erken bir aşamada yakalanırsanız, ameliyat (bazen ameliyattan sonra kemoterapi ile) bu savaşı kazanabilir ve tüm kanser belirtilerini tamamen ortadan kaldırabilir.

Sistemik hastalık: Aşamalar 2, 3 ve 4'te, pankreas kanseri hücreleri - keşfedilmemiş - vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bazı noktalarda, hücreler bir pankreas tümöründen atılır ve vücuda yayılır veya metastaz yaparlar. Hastalık belirtileri göstermeden önce bu yayılma gerçekleşebilir. Bu hücreler metastatik hastalığın tohumları olarak adlandırılır. "Bahçenize çim tohumları diktiğinizde hemen çimleri görmüyorsunuz. Yine de tohumların oradaymış olduğunu biliyorsun ve sonunda çim yetişir "diyor. Doktorlar ilk başta bu mikroskobik hastalığı her zaman tespit edemediğinden savaşmak çok daha zor olabilir.

Lokal Pankreas Kanseri Tedavisi

 

Pankreas kanserinin erken evrelerinde cerrahi, pankreasdaki bir tümörü etkin bir şekilde tedavi edebilir.

 

Yerel kanser prosedürleri aşağıdakileri içerebilir.

 

Whipple işlemi: Pankreatikoduodenektomi adı verilen bu prosedür, pankreasın başında veya boynundaki tümörleri tedavi eder. Bu ameliyat sırasında bir cerrah pankreasdaki ve çevresindeki tüm potansiyel hastalıkları gidermeyi ve daha sonra tüm yapıları yeniden bağlamayı ve böylece sindirim sisteminin daha etkili bir şekilde çalışmasını amaçlıyor. Cerrahlar, operasyonun komplikasyonları ve mortaliteyi önemli ölçüde azaltarak, bu operasyonun performansını son dört yıl içinde devrim yaptı.

Distal pankreatektomi: Bir tümör pankreasta vücutta veya kuyrukta büyüyorsa distal pankreatektomi ile çıkarılır. Bu prosedürde bir cerrah, mikroskobik kanser hücrelerinin bulunduğu dalak yanı sıra pankreasın (tümörün bulunduğu bölgedeki) bir kısmını da çıkarır.

Sistemik Pankreas Kanseri Tedavisi

 

Yakın geçmişe kadar, kemoterapi, radyasyon ve cerrahi kombinasyonları, sistemik pankreatik kanserin (vücudun diğer bölgelerine yayılmış veya metastatik hale getirilmiş kanser) tedavisinde biraz etkili olmuştur. Günümüzde araştırmacılar, pankreas kanseri hücrelerine nasıl saldırdıkları konusunda daha fazla hedef olan biyolojik terapiler geliştirmeye odaklanıyorlar.

 

Örneğin, immünoterapideki ilerlemeler doktorların pankreas kanseri tedavisi biçimini değiştiriyor. Klinik çalışmalarda, doktorlar pankreas kanseri hücrelerini belirli moleküllerle veya belirteçlerle beslemek için yeni bir pankreatik kanser aşısı kullanıyor. Bu belirteçler kanser hücrelerini bağışıklık sisteminin saldırısına karşı savunmasız hale getirir. Vücudun bağışıklık sisteminin pankreas kanseri hücrelerini tanımlamasına ve yok etmesine yardımcı olmak için başka bir immünoterapi ilacı daha sonra kullanılır.

 

Daha fazla araştırma gereklidir ancak bu gelişen tedaviler, doktorların pankreas kanserini bugün ve gelecekte nasıl tedavi edeceğini devrim yapma potansiyeline sahiptir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)