Parkinson Hastalığı ve Konuşma

Yazar Elif Durmuş • 2 Temmuz 2021 • Yorumlar:

Parkinson hastalığı beynimizde dopamin salgılayan hücrelerin yavaş yavaş kaybı ile ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Beyinde salgılanan dopamin vücudumuzun hareketlerini yöneten bölümler arasında mesaj iletme görevi sayesinde akıcı ve koordineli hareket etmemizi sağlar. Beyinde yeterli dopamin salgılanmazsa hareket bozukluğu ile karakterize olarak Parkinson hastalığı görülür.

Parkinson hastalığının en belirgin özelliği kaslarda sertlik, hareket yavaşlığı tremor veya sallanma hareketleridir. Kaslardaki kontrolsüz hareket dışında koordinasyon zayıflığı denge duruş bozukluğu da görülebilir.

Motor belirtiler dışında Parkinson hastalığında %90’nında konuşma problemleri de görülebiliyor. Kişi konuşma problemini fark etmeyebilir ancak konuşması dinleyiciler tarafından anlaşılmadığında ve eskisinden daha fazla tekrarlaması istendiğinde dikkat çeker. Açık ve anlaşılır konuşmak için kişiler daha fazla efor sarf etmek zorunda kalırlar. 

Parkinson hastalığında gözlemlenen konuşma sorunları;

  • Düşük ses seviyesi (hipofoni),

  • Düşük perde aralığı (monoton)

  • Seslerin veya hecelerin artikülasyonunda zorluk (dizartri) içerir. 

  • Dilbilgisi güçlükleri

  • Alıcı Dil-İfade Edici Dil bilgisinde eksikler

Duyguları iletmek için doğru kelimeleri bulmaya çalışmak ve doğru telaffuz etmeye çalışmak ve bunu yaparken uygun ses seviyesinde yapmak bunların hepsini bir arada yapmak Parkinson Hastaları için ciddi zorluktur. 

Parkinson hastalarının %90’ı konuşma sorunu yaşarken çok azı konuşma ve ses terapisi almaktadır. Ancak, günlük yaşamda başkalarıyla etkileşime girmeniz zihinsel sağlığınız için çok önemlidir ve sevdikleriniz ile etkili iletişim kurmak motivasyonunuz arttıracaktır.

Parkinson hastalarının konuşma ve dil sorunları için potansiyel tedaviler arasında ilaç, davranışsal terapiler ve cerrahi bulunur (özellikle derin beyin stimülasyonu). Motor problemleri azaltmak konuşma terapisinin başarısını arttıracaktır.  

Parkinson hastalığı sebebiyle kişilerde görülen konuşma problemlerine yönelik yapılan davranışsal konuşma terapisi sonrası kişilerin konuşmalarının netlik kazanması herkes tarafından anlaşılabilecek ses yüksekliğinde konuşabilmeleri sağlanabilmektedir.

Lee Silverman Ses Terapisi (LSVT) kanıta dayalı davranışsal bir terapi tekniğidir. Ses yoğunluğunu, kalitesini ve varyasyonunu hedefleyen yoğun bir ses egzersiz programıdır. LSVT tekniği ile ses yüksekliğini ve konuşma anlaşılırlığını arttırarak kişilerde öz farkındalığı sağlamak hedeflenir. Yoğun terapi ile hedefe doğru daha hızlı ilerleme ve pekiştirme sağlanmış olur.  Bu alanda eğitim almış uygulayıcı sertifikası olan konuşma terapistleri çalışmaktadır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Elif Durmuş Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları) Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)