Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Yazar Raif Çakmur • Nörolog • 15 Ağustos 2017 • Yorumlar:
Hastalığın asıl belirtileri hareket ile ilgili (motor) belirtiler olsa da son yıllarda hastalığın hareket etkilenmesinden önce koku alma sorunu, kabızlık, depresyon, uyku problemleri ve omuz ağrısı gibi sorunlarla başlayabildiği saptanmıştır. Parkinsonizmin temel görüntüsü hareketlerde yavaşlama ve hareket miktarının azalmasıdır. Titreme Parkinson hastalarının yaklaşık olarak %50 ile %75 kadarında başlangıç bulgusudur. Hastaların bir bölümünde titreme hiç görülmeyebilir.
Bazen erken bulgular çok silik olabilir, öyle ki aylarca fark edilmeyebilir. Söz konusu belirtilerin ortaya çıkmasında belli bir sıra olmadığı gibi her hastada hepsi birden olmaz. Hastalarda belirti ve bulgular tam olarak aynı olmaz. Başlangıçta sıklıkla bir beden yarısında veya yalnızca bir kol veya bacakta ortaya çıkan belirtiler zaman içinde tipik olarak bir beden yarısında belirgin olmak üzere iki yanlı tutulmaya yol açar.
Başlıca belirti ve bulgular şunlardır:
- Titreme
- Hareketlerde yavaşlama
- Bir veya daha fazla uzuvda (kol veya bacak) kasılma
- Yürürken kolları sallamama
- Konuşurken mimikler ve jestler gibi hareketlerin kaybı
- Yavaş, ufak adımlı veya ayak sürüyerek yürüme
- Vücut duruşunun öne eğik şekil alması
- Yumuşak ve alçak sesle, monoton konuşma
- El yazısında küçülme, okunaksız olması
- Ağızdan salya sızması, yutkunma güçlüğü
- Halsizlik, yorgunluk
- Ruh hali değişiklikleri, ruhsal çöküntü hali (depresyon), nedensiz sıkıntılar
- Kabızlık, aşırı terleme, tansiyon düşmesi
- Ağrı, kas spazmları
Titreme genellikle ellerde dinlenme halinde iken ortaya çıkar, stresle artar. Ellerin dışında ayaklar, çene ve dudakta da titreme olabilir. Ancak her titremesi olan kişi Parkinson hastası değildir. Normal insanlarda stresli durumlarda özellikle ellerde titreme görülebileceği gibi titreme birçok diğer hastalıkta da ortaya çıkabilir. Hareketlerdeki yavaşlık çok belirgin olduğu zaman hastalar en basit günlük işlerinde bile yakınlarının yardımına gereksinim gösterebilir.