Parkta Duyusal Oyunlar
Yazar Dilay Namlı • Psikolog • 4 Şubat 2021 • Yorumlar:
Parklar duyusal açıdan anlamlı kullanıldığında çocuklar için gelişimi destekleyen bir hal alır. Hem çocuğunuzun duyusal problemi olup olmadığını gözlemleyebilir hem de onu duyusal park deneyimleri ile destekleyebilirsiniz.
Kaydıraklar:
Çocukken kaydıraktan kayarken yaşadığınız korkuyla karışık heyecanı, hızı, yüksekliği ve eğlenceyi hatırlayın. Çoğu çeşidi her parkta bulunan yegane oyuncaktır. Kaydıraklar duyusal olarak; Vestibüler (hareket) ve Propriyosepsiyon ( kas ve eklemlerden gelen geri bildirim) olmak üzere iki temel duyuya hizmet eder. Aynı zamanda çeşitlendirerek denge, güç ve koordinasyon gelişimi sağlanabilir.
Salıncaklar:
Salınmak hepimize hoş bir his verir. Çocuklar için de aynı durum söz konusudur. Ancak, çocuğunuz salıncağa binerken huysuzlaşıyorsa, salınırken tedirginlik yüzünden okunuyorsa iyi bir gözlemci olmak ve bir uzmana danışmanız faydalı olur diye düşünmekteyim. Salıncaklar belirgin olarak salıncaklar vestibüler (hareket) duyuyu sağlamada önemli rol oynar. Vestibüler duyuyu uyarma konusunda öncelikli davranmaya çalışıyoruz çünkü; beyine bir çok becerinin gelişimini sağlayan bilgi sağlıyor. O beceriler; kas tonusu, koordinasyon, denge, görsel koordinasyon, odaklanma ve dikkat, dil ve konuşma gelişimi gibi alanlardır.
Denge Oyuncakları:
Denge sadece taklalar atıp dengede kalmak, ince bir çizgide hatasız yürümek değil, günlük hayatta dik durmak, dikkat ve devamlılık konularında da var olan bir beceridir. Denge oyuncakları ile oynarken hem vestibüler (hareket) hem de proprioseptif (beden farkındalığı) duyularından bilgi gerekir. Vestibüler duyu çocuğun kafasının ne kadar hızlı hareket ettiğinin ve hangi pozisyonda olduğunu söyler. Çocuğunuzun başının dik, baş aşağı ve ya yan durması (hareket ile uyumsuz gözükmesi) pediatrik terapistiniz tarafından bilinmesi gereken önemli bir detay olabilir. Proprioseptif duyu denge oyununda kas ve eklemlerden bilgi alarak otururken, ayaktayken, hareket halindeyken çocuğunuzun dengesini nasıl sağlaması gerektiği konusunda bilgi sağlayacaktır.
Denge oyunları oynarken şunlara dikkat etmelisiniz;
-
Çocuğunuz yardım almadan merdivenlerden aşağı inmekten korkuyor mu?
-
Çocuğunuz hareketsiz faaliyetleri mi tercih ediyor?
-
Gün içerisinde çocuğunuz düzenli olarak düşüyor mu?
Bunlardan biri ya da birkaçını gözlemlerseniz parkta denge oyunlarında daha çok zaman geçirmenizi ve bir uzmana danışmanızı tavsiye ederim.