Parlak Saçlar İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Yazar Aslıhan Elmas • 12 Nisan 2023 • Yorumlar:

Beslenme , günümüzde üzerinde durulan en önemli konulardan bir tanesidir. Yaşamımızı sağlıklı veya sağlıksız devam etmenin en belirleyici unsurudur. Her yaşta, her özel durumda özellikle dikkat edilmesi gereken beslenme kuralları vardır.Beslenme büyümek, yaşamın sağlıklı sürdürülmesi ve sağlığın korunması için yeterli ve düzenli olması yani gün içerisinde her besin grubundan mevsimine göre tüketilmesi ile olur.

Vücudumuzdaki sistemin, her organın, her dokunun sağlıklı olabilmesi için beslenmenin etkili olduğunu vurguladık ki saç sağlığı da onlardan bir tanesi. Saçlarımızın daha gür ve sağlıklı görünmesi ya da dökülmelerin önlenmesinde saça uygulanan yöntemlerin dışında beslenme de etki eden etmenlerdendir.

Saçla ilgili sıkıntıların en başında geleni saç dökülmeleridir. Saç dökülmesi bir çok sebepten kaynaklanabilir. Bu dökülmelerin azalması ve tekrar yeni saç oluşumunu artırabilmek için bazı besin gruplarını kükürt ve çinko minerallerini, biotin ve demir vitaminini içeren gıdaları daha yoğun bir şekilde tüketmek faydalı olacaktır. Çinko vücut için çok faydası olan bir minaraldir. Normal büyüme ve gelişme, yaraların iyileşmesi, güçlü bağışıklık sistemi, göz sağlığı, kemiklerin gelişmesi, insülin hormonunun depolanması ve salgılanması için gereklidir. Çinkoyu en fazla bulunduran gıdalar kırmızı ve beyaz et, badem, ceviz, tam tahıllar, süt ürünleri ve bulgurdur. Günlük beslenmemizde bu gıdaların alınması oldukça kolaydır. Hergün ortalama 2 adet tüm ceviz , 10 adet bedem ,öğünlerde tam tahıllı ekmek arada ekmek yerine bulguru tercih etmek ve her gün düzenli olarak belirli miktarda et, tavuk ve balık tüketmek çinko alımını sağlayacaktır.

Çinkonun vücutta biyoyararlığı en çok hayvansal kaynaklarda özellikle et ürünlerinde bulunur. Bu yiyecekler ayrıca iyi birer demir minerali kaynağıdır. Bu iki mineralin dengeli ve düzenli alımı saç dökülmelerini önlemede önemlidir. Et ve türevlerini tüketmeyen vejeteryanlar için saçlarının dökülmesi riski bu minarelleri yeterli alamadıklarından dolayı  çok daha fazladır.  O nedenle bu kişilerin et ve türevleri yerine saç sağlıklarını korumak için yeşil yapraklı sebzeleri , kurubakliyatlari, ceviz badem gibi yağlı tohumları ve tahıl grubunu ve biyotin içeren yumurtayı tercih etmelidirler.

Yine aynı şekilde saç dökülmelerini önlemede olumlu etkisi olan  kükürt içeren yiyeceklerin başında et, balık, ceviz, fındık, süt ve türevleri, yumurta sarısıve bazı sebzeler gelir. Bu sebzelerden  pırasa, lahana , karnabahar, enginar, brokoli, sarımsak ve turp sayılabilir. Bu sebzeler özellikle kış mevsiminde yetişen ve pişme esnasında kokan sebzelerdir. Saç dökülmelerini önlemede etkili yiyecekler olmalarının dışında iyi bir antikanserojen ve iyi bir bağışıklık sistemi koruyucusudurlar.  Günlük beslenmede bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesi yine saç dökülmelerini önlemede ve saç sağlığında önemli olacaktır.

Günümüzde görsellik yani zayıf olmak ve fit görünmek insanlar için çok önemli. Bu görüntüyü elde edebilmek adına insanlar çok farklı diyetler uygulamaktalar. Kimi sağlıklı kimi sağlıksız. Düzensiz, yeterli besin içermeyen, çok düşük kalorili bir beslenme ile kilo vermeye çalışan kişiler gerekli vitamin ve minaralleri yeteri kadar alamamalarından dolayı saç dökülmeleri ile karşılaşırlar. Bu tarz diyetlere devam etmeleri saç dökülmelerinin yanında kansızlık oluşmasına, tırnak ve cilt sağlığında da olumsuzluklarla karşılaşılmasına sebep olmaktadır.

Sonuçta hangi yaşta, hangi koşullarda olursak olalım sağlıklı beslenme yani yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Vücut sağlığımızı ve saç sağlığımızı düşünüyor isek gün içersinde her besin grubundan belirli miktarlar da ve zamanlarda tüketmeliyiz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)