Parmak Beslenme
Yazar Sabahat Karakaşlılar • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 23 Temmuz 2019 • Yorumlar:
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslendikten sonra, belki de tüm aile bireylerinin heyecanla bekledikleri ek gıdaya geçiş dönemi, hem keyifli hem de her günü değişik olan maceralarla dolu bir dönemdir.
Bebeklerimize ek gıdaya geçiş sürecinde ilk aylar bizlerin yardımı gerekmektedir. Bu döneme bebeğin yutak, damak ve dil kaslarının gelişmesi, tükürük bezlerinin gelişimin tamamlaması, dişlerin çıkması da denk gelir. Dolayısı ile ilk denenen gıdalar yutkunma fizyolojisine uygun olarak başlanmalıdır. Ancak ilerleyen zamanlarda, yani çiğneme ve yutkunma becerisi ve işaret ve baş parmak ile tutma becerisi kazanıldıktan sonra, bebeklerimizin kendi kendilerine beslenmesine de imkan tanınmalıdır. Belki ilk zamanlarda o minicik elleri ile yemekleri sadece mıncıklayacak, ağzını bulamadığı için ağzına götüremeyecek ve dolayısı ile ortalığı dağıtacaktır. Unutulmamalıdır ki, bebekler her gün büyümekte ve gelişmektedirler. Kendilerine tanıyacağınız fırsatlar ile, onlara ne kadar sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandıracağınızı tahmin edemezsiniz.
Parmak beslenmenin faydaları nelerdir?
Parmak beslenme ile bebeğiniz bağımsız ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanır.
Parmak beslenme, bebeklerin besini kontrol etmesini sağlar.
Parmak beslenme, el koordinasyonunu artırarak, bebeklerin ince motor fonksiyonlarının gelişmesini sağlar.
Parmak gıda nedir?
Parmak gıdalar, bebeklerin kendileri tarafından kolayca el ile tutulabilecek gıdalardır. Bebekler ilk olarak avuçlarıyla kavrama yaparlar, daha sonra işaret ve baş parmaklarını nesneleri tutmak için kullanmaya başladıklarında ki bu 6-9.aylar arasındadır, parmak beslenme başlamalıdır.
Parmak gıda ile beslenme nasıl olmalıdır?
Bebeğinize yeni bir beslenme düzeni sunduğunuzda, başlangıçta en çok sevdiği yiyecekler verilerek başlanmalıdır.
Kendi başına bırakılmamalı ancak hareket özgürlüğü de kısıtlanmamalıdır.
Mama sandalyesinde dik oturmalı ve masasının önüne sevdiği oyuncaklar ile birlikte gıdaları koyulmalıdır.
Her öğününde önüne, 1-2 adet parmak gıda konmalıdır. Fazla seçenek aklını karıştırabilir ve oyuna dalarak yemeği unutabilir.
Yemeye başladıkça da her seferinde 1-2 tane yeni gıda eklenmelidir.
Her gıdayı kendisinin yemesine yardımcı olunmalıdır. Tabii bu durumda ortalığın dağılmasına müsaade edebildiğiniz ölçüde önlemlerinizi almayı unutmayın!
Başlangıç için iyice pişmiş, yumuşak gıdalar tercih edilmelidir. Bu gıdalar bebeğin ayına uygun olarak seçilen gıdalar olmalıdır. Küçük taneliler solunum yoluna kaçabileceğinden özellikle dikkat edilmelidir.
6-9 aylarda çubuk şeklinde ve parmak kalınlığında haşlanmış veya yumuşak, 9 aydan sonra da dilimlenmiş veya çatala batırılmış şekilde gıdalar verebilirsiniz.
Tercih edilecek parmak gıdalar nelerdir?
Haşlanmış havuç, patates ve mevsim sebzeleri, salatalık, dilimlenmiş mevsim meyveleri, haşlanmış tavuk, kabuklu ekmeğin kenarı, tercih edebileceğiniz gıdalardır.
Afiyet olsun.
Sağlıklı günler dilerim.