Patellar Tendinopati ve Fizyoterapisi

Patellar tendinopati (koşucu dizi) özellikle sporcularda yaygın olup patellar tendona tekrarlayıcı aşırı yüklenmelerden kaynaklanan bir sorundur. Jumpers knee olarak da bilinen patellar Tendinopatisinde aşırı tekrarlayıcı aktiviteler sonucu Patellar tendonda dejenerasyon oluşur. Patellar tendinitte akut inflamasyon mevcut iken tendinopatide mikro dejenerasyonlar mevcuttur.

Dizde yaşa ve dizin dejenerasyona bağlı birçok faktörden dolayı dizde ağrı hissedilebilir.Dizde osteoartroz,,bursit,tendinit,menisküs sorunları,kondromalazi patella vb. sorunlar dizde ağrı yaratan rahatsızlıklardır..

Tendinopatide diz ağrısı yoğunlukla  patellar tendonda olup dizin iç tarafında ve dizin  yan bölgesinde  ağrı oluşmaz. Dizde patellar  tendona dokunulmayla patellar tendonda ağrı hissedilmesi ve diğer ayırt edici faktörlerle patellar tendinopatiyi diğer rahatsızlıklardan ayırır.

.

Patellar tendinopati fizyoterapisinde akut evrede istirahat  ve buz uygulaması yapılır. Ağrının azalmasında devamında da uygun izometrik,açık kinetik zincir ve kapalı kinetik zincir hareketlerinin olduğu güçlendirme egzersizlerini içeren bir fizyoterapi ve egzersiz programı programlanır.

Patellar tendinopatide akut diz ağrısında tavsiyeler ;

Diz ağrısının  akut evresinde evde tedavide ağrının yoğun olduğu  ilk 2-3 gün saat başı 10-12  dakika buz uygulanabilir. İlk birkaç gün istirahat edilmeli ve ağrı yaratmayan aktiviteler yapılmalıdır.

Diz ağrısı  azalması ve patellar tendondaki yüklenmenin   azaltılması için kinezyobant uygulamaları da yapılmaktadır .

 

Yeterli süre istirahat gereklidir. Akut dönemde tekrarlayıcı zorlayıcı hareketler yırtığa dahi sebebiyet verebilir. Dinlenme bitişi rehabilitasyon süreci;

.

Faz 1 izometrik yüklenme

İzometrik qdc egzersizi

İspanyol squatı

Wall sitt egzersizi

Ayakta eksantrik topuk kaldırma

.

Faz 2 izotonik yüklenme

izotonik diz ekstansiyonu

Leg press 

Split squat

Goblet squat

.

Faz 3 

Zıplama egzersizleri 

Hızlanma-yavaşlama egzersizleri 

Ani yön değiştirme egzersizleri 

İzometrik egzersizlere devam 

.

Faz 4 spora dönüş

.

Haftada 2 kez ilgili spora özgü antrenmanlar

Faz 3 egzersizlerine devam

Rezistif güçlendirme çalışmalarına devam.

.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Vedat Ülker Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)