Patent Foramen Ovale

Patent foramen ovale, kalpte doğumdan sonra foramen ovalenin kapanmadığı zaman ortaya çıkar. Foramen ovale, fetal gelişim sırasında anne karnındaki bebekte kalbin sağ ve sol üst odaları (atriyum) arasında duvarda bulunan bir deliktir. Bu delik, kanın, havaya maruz kalana kadar çalışamayan fetal akciğerleri baypas etmesine izin verir. Yeni doğmuş bir bebek dünyaya girdiğinde ve ilk nefesini aldığında, foramen ovale kapanır ve birkaç ay içinde yaklaşık yüzde 75'inde tamamen kapanmış olur. Foramen ovale kapanmadığı zaman patent foramen ovale (PFO) denir. PFO normal popülasyonun yaklaşık yüzde 25'inde görülür, ancak çoğu durumda PFO'su olan insanlar sahip olduklarını asla bilemezler. Bu durum genellikle diğer problemler için yapılan testler sırasında ortaya çıkar. PFO'nun olduğunu öğrenmek anlaşılabilir bir durumdur, ancak çoğu insanda PFO'nun tedavisine gerek duyulmaz.

Belirtiler

Patent foramen ovalesi olan çoğu insan bu durumun varlığını bilemezler, çünkü genellikle belirti ve semptom yaratmayan gizli bir durumdur.

Nedenler

Foramen ovale'nin bazı insanlarda açık kalmasının nedenleri açık değildir, ancak genetik bir rol olabilir.

Anne karnında bebeğin kalbi

Anne karnındaki bir bebek nefes almadığı için akciğerler bu dönemde çalışmaz. Bu durum akciğere kan pompalamaya gerek olmadığı anlamına gelir. Bu aşamada, kanın akciğerleri baypas etmesi ve oksijenden zengin kanı anneden bebeğin vücuduna dolaştırmak için farklı bir yol kullanması gerekmektedir. Göbek kordonu bebeğin sağ atriyumuna oksijen açısından zengin kan sağlar. Bu kanın çoğu foramen ovale ile sol atriyuma doğru ilerler. Buradan ise vücuda  kan pompalayan sol ventriküle gider. Kan ayrıca sağ atriyuma doğru sağ ventriküle de geçer ve bu da bir başka bypass sistemi ile vücuda kan pompalar.

Yeni doğan bebeğin kalbi

Bir bebeğin akciğerleri çalışmaya başladığında, kanın kalp içerisinden dolaşımı değişir ve oksijen bakımından zengin kan akciğerlerden sol atriyuma gelir. Bu noktada kan dolaşım normal dolaşım yolunu izler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gürkan Altun Çocuk Kardiyolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)