Patlamış Boyun Fıtığı
Yazar Canberk Gül • Fizik Tedavi Uzmanı • 28 Mayıs 2020 • Yorumlar:
Bu yazımda “boyun fıtığı patlaması nedir?”, “patlamış boyun fıtığı belirtileri nelerdir?”, “patlamış boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?” gibi en çok merak edilen konuları ele alacağım.
Değerli hastalarım, fıtık hastalığının çeşitli dereceleri olduğunu ve bu dereceler doğrultusunda fıtık belirtilerinin değişip şikayetlerinin artabildiğini çok net bir şekilde biliyoruz. Patlamış boyun fıtığı olarak adlandırdığımız durumu kısaca; boyun fıtığının en ilerlemiş hali olarak tanımlayabiliriz. Bir hastaya boyun fıtığı patlaması teşhisi konulduysa o hastanın boyun omurları arasındaki disklerin merkezinde bulunan jelimsi çekirdeklerin, baskı sonucunda çevresindeki zarı yırttığını, disklerin yapısının tamamen bozulduğunu ve sinirlere yapıştığını anlamalıyız. Boyun fıtığının en ağrılı şekli olarak düşünülebilen patlamış boyun fıtığı sorunu yol açtığı şikayetlerle kişinin yaşamını çok zor bir hale sokabilir. Bu nedenle yazımda paylaşacağım tüm bilgilerin çok önemli olduğunu bir kere daha hatırlatmak istiyorum.
Boyun Fıtığı Patlaması Nedir?
Boyun fıtığı patlaması, boyun bölgesindeki omurlar arasında tampon görevi gören içerisinde jel benzeri bir sıvı bulunan disklerin yapısının bozulması sonucu meydana gelir. Disk yapısı bozulduğunda içerisinde bulunan jel formundaki çekirdek kısmı diskten çıkarak omuriliğe ve bölgedeki sinirlere yapışarak baskı oluşturur. Genellikle boyundaki C5 ve C6 ya da C6 ve CY omurları arasındaki fıtık patlaması ile patlamış boyun fıtığı oluşmaktadır. Boyun fıtığı patlaması belirtileri disk materyallerinin omurilik ve çevredeki sinir köklerine temas etmesi ile şiddetlenmektedir.
Patlamış Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı patlaması her hastada şikayetlere neden olacak diye bir söylemde bulunamayız. Aynı şekilde boyun fıtığı patlaması belirtilerinin boyun fıtığından çok daha ağır geçeceği de söylenemez. Bu noktada önemli olan; patlayan ya da henüz patlamamış olan fıtığın sinirlere ve omuriliğe baskı yapıp yapmaması olacaktır. Disk materyalleri omuriliğe, sinir köklerine ya da sinirlere baskı yapmadığında kişi boyun fıtığı patlaması belirtileri yaşamayabilir. Ancak disk materyalleri ile omurilik veya sinirler temas ederse o zaman patlamış boyun fıtığı belirtileri de etkisini hissettirir.
En yaygın görülen boyun fıtığı patlaması belirtileri arasında:
Boyun, omuz, kol ve ellerde;
- Karıncalanma
- Uyuşma
- Kas kitlesinde azalma
- Bölgesel zayıflama, güçsüzleşme gibi şikayetler gösterilebilir.
Önemli: Boyun fıtığı ilerlediğinde ve disk yapısı bozulup boyun fıtığı patladığında omuriliğe baskı fazla olabilir. Bu durumda olan hastalarda dengesizlik şikayeti yaşanması mümkündür.
Değerli hastalarım gördüğünüz gibi boyun fıtığı patlaması yalnızca boyun bölgesinde şikayetlere neden olmaz. Omurlar arasında bulunan disklere baskının artması, yaşlanma, ters hareketler ve duruş bozuklukları gibi farklı nedenlerle meydana gelebilen boyun fıtığı, fıtığın konumuna göre patlamış boyun fıtığı ile aynı belirtilere neden olabilir. Bu nedenle saydığımız şikayetleri yaşayan hastaların mutlaka doktorlara muayene olması gerekir. Boyun fıtığı patlaması teşhisinde detaylı bir şekilde yapılan fiziki muayene ve hastanın öyküsünün dinlenilmesi tedavi planlaması şekillendirilmesinde büyük bir öneme sahiptir.
Boyun Fıtığı Patlaması Tedavi Yöntemleri
Sevgili okurlarım yaşadığınız şikayetler neticesinde doktorlara başvurduğunuzda öncelikle hikayeniz dinlenir ve akabinde uzmanlar fiziki muayenenizi incelikle gerçekleştirilirler. Teşhis noktasında radyolojik tanı yöntemlerine de başvurarak ihtiyaçlarınıza en uygun tedavi şeklini belirlerler.
Patlamış boyun fıtığı tedavisi farklı tedavi yöntemlerinin eş zamanlı gerçekleştirilmesi yoluyla yapılabilir. Önemli olan hastanın konforunu en yüksek tutacak ve sağlık durumunu iyileştirecek yöntemlerin en doğru şekilde tespit edilebilmesidir.
Patlamış boyun fıtığı tedavisinde ilaç tedavisi, istirahat, fizik tedavi, hidroterapi, masaj, egzersiz yapılması, enjeksiyon tedavisi ve patlamış boyun fıtığı ameliyatı gibi yöntemler denenebilir.
-
Patlamış boyun fıtığı ilaç tedavisi kapsamında ağrı kesiciler, anti enflamatuarlar, steroidler, kas gevşeticiler ve analjezikler kullanılabilir. Ek olarak bölgesel yangının azaltılması için steroidlerden de destek alınabilir. İlaç tedavisi hem ağızdan hem de kas içerisine enjeksiyon yöntemi ile uygulanabilmektedir. Bu tedavinin amacı hastaların yaşadıkları semptomları kontrol altına almak ve hayat konforlarını arttırmaktır.
-
Patlamış boyun fıtığı tedavisinde fizik tedavi uygulamalarının amacı ağrıların tekrar etmesinin engellenmesi ve hastaların mümkün olduğunca kısa sürede aktivite kısıtlılığının sona erdirilmesidir. Güçlendirme egzersizleri boyun fıtığı patlaması nedeniyle ellerinde, kollarında ya da omuz veya boyun bölgesinde zayıflık oluşan hastalar için ideal sonuçlar verebilir. Fizik tedavi, boyun fıtığı patlaması için önerilen diğer yöntemlerle eş zamanlı uygulanabilir.
-
Patlamış boyun fıtığı tedavisinde bir diğer yöntem olan steroid enjeksiyonlarının temel amacı sinirlerin şişmesinin engellenmesi ve bölgesel iltihap oluşumunun azaltılmasıdır. Enjeksiyon tedavisi fizik tedavi ile birleştirilebilir.
-
Patlamış boyun fıtığı tedavisinde bir diğer yöntem de boyun fıtığı patlaması ameliyatı olarak belirtilebilir. Boyun fıtığı patlaması ameliyatı dikkatle düşünülmelidir. Yalnızca EMAR (MR) sonuçlarına bakılarak ameliyat kararı verilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Ameliyatsız patlamış boyun fıtığı tedavileri bulunmaktadır. Boyun fıtığı patlaması ameliyatı hiçbir tedavinin çözüm sunamadığı hastalara önerilir.
Tüm bu tedavi yöntemlerine ek olarak patlamış boyun fıtığı olan hastaların beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, akupunktur tedavisi ve yoga gibi önerilerde de bulunulabilir. Her zaman dediğim gibi hastalara önerilecek tedavi yönteminin hastaların şikayetlerine ve ihtiyaçlarına uygun olması gerekecektir.