Pedodonti

Bu alan, çocukların süt ve daimi dişlerinin hem korunmasını hem de tedavi edilmesini hedefler. Bebeklik çağından itibaren çocukların çene yüz bölgesinin gelişimini takip eder ve koruyucu önlemler alır. 6 ay- 1 yaşından itibaren başlayan diş hekimi kontrolleri 6 ayda bir devam eder ve büyümekte olan çene kemiklerine dişlerin etkisi değerlendirilir. Ebeveyne ve çocuğa, çocuğun beslenmesi ile ilgili detaylı bilgi ve oral hijyen eğitimi verilir. Diş fırçalamayı çocuğun kendisi becerene kadar ebeveynin ona yardım etmesi gerekmektedir.

Uzun dönem emzik ve biberon kullanımı çocuklarda çene ve diş bozukluklarına neden olabilir. Gece uykularında özellikle 1 yaşından sonra şekerli veya ballı süt ile beslendiğinde, çocuklarda yaygın çürükler meydana gelir ve bu dişler düşmesi gereken yaştan daha erken yaşta çekilmek zorunda kalabilir ve sonunda ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulabilir.

Çocuk hastalara en sık uygulanan koruyucu tedaviler arasında fissür örtücü ve flor uygulaması bulunur. Fissür örtücü uygulaması; en sık çürük oluşabilecek olan girintili yüzeylerin akışkan bir dolgu maddesiyle doldurulmasıdır. Flor uygulamasında ise, sıvı haldeki flor dişlere sürülüp çocuğa yutturulmadan beklenir, dişlere flor yüklenir ve dişler çürüğe daha dayanıklı hale gelir. Çocuğun çürük aktivitesine göre, diş hekimi tarafından 6 ayda bir uygulanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seda Deniz Kalkan Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)