Pedofili
Yazar Merve İzbul • 9 Temmuz 2024 • Yorumlar:
Bu yazımızda üç maymunu oynadığımız toplumsal yara olarak nitelendirebileceğimiz, cinsel istismar kapsamında yer alan ve bir hastalık olan pedofilinin ne olduğundan ve bu hastalığı olanlara karşı çocukları nasıl korumamız gerektiğinden bahsedeceğiz. Bu konuda tüm öncül duygularımızı, nefretimizi bir kenara bırakıp pedofilinin klinik bir hastalık olduğunu ve pedofiliklerin toplum etiğinden ötürü hastalıklarını açıklamada çekimser davrandıklarını bilmeliyiz. Bu yüzden gerçek anlamda psikiyatrik araştırmasının bile pek yapılmadığı, yapılsa da topluma ulaştırılamadığı, dile getirilmekten korkulduğu, çekinildiği ve tabular ardında kaldığı acı bir gerçektir.
Çok disiplinli bir mesele olan pedofili, biyo-psiko-sosyo-yasal bir müdahale planı gerektirmektedir. Pedofili konusunun ele alınmasında çeşitli disiplinlerle beraber araştırma yapmanın ve konuyu anlamanın önemi olduğu kadar; pedofili kelimesinden kaçılmaması, önlem alınması ve mücadele edilmesi de önemli ve gereklidir.
“PEDOFİLİ” KAVRAMININ TANIMI
Çocuklara yönelik erotik sevgi anlamına gelen Yunanca “pedeiktos” (çocuk) ve “philia” (sevgi) sözcüklerinden gelen pedofili, çocukların cinsel uyarım nesnesi olarak kullanılmasını içerir (Bridge, Duman, 2018). Pedofili, kriminal ya da adli bir kavram değil, klinik bir tanıdır. Kriminal alanda kullanılan cinsel saldırı kavramı herhangi bir kişiye isteği dışında veya zor kullanarak yapılan cinsel eylemleri içermektedir.
DSM-IV-TR (Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı Gözden Geçirilmiş 4.Baskı) tanı ölçütlerine göre pedofili en az 6 aylık bir süre boyunca, kişide ergenlik dönemine girmemiş bir çocukla ya da çocuklarla cinsel etkinlikte bulunma ile ilgili yoğun, cinsel yönden uyarıcı fantezilerinin, cinsel dürtülerinin ya da davranışlarının yineleyici bir biçimde ortaya çıkması olarak tanımlanmıştır (Erdoğan,2010). Pedofilik kişiler erkek veya kadın olabilir; ancak büyük çoğunluğu erkeklerdir. Sadece karşı cinse yönelen pedofili olguları heteroseksüel pedofili; aynı cinse yönelen pedofili olguları homoseksüel pedofili; hem karşı cins hem de aynı cinse yönelimi olan olgular biseksüel pedofili olarak adlandırılır.
ÇOCUK VE ERGENLERİN CİNSEL İSTİSMARINDA DİJİTAL DÜNYANIN ETKİSİ
Pedofilikler, çocuğun cinsel istismarı eylemlerinde internet kullananlar ve kullanmayanlar olarak da iki gruba ayrılabilmektedir. İnternet ortamı bu bireyler için bu konudaki bilgi edinme, mağduru belirleme ve ilişki kurma, fantezi geliştirme, diğer sapkınlığı olan kişilerle bağlantı kurma gibi birçok istek ve ihtiyaçlarını karşılama yönünde biçilmiş bir kaftan gibidir. İnternet ortamında bilinmez olma ve karşı karşıya gelmeden ilişki kurma fırsatı nedeniyle normal sosyal ortamlardaki sınırlamalar kolaylıkla kalkabilmektedir. Ayrıca internet ortamında utanma ve kaygının az olması kişilerin normalde sınırlayacağı diyaloglara veya yaşantılara girmesinin önünü açarak bilmediği kişilerle yakınlık kurmalarını kolaylaştırmaktadır. Bu açıdan internet kişinin yüzünden daha fazla şeyi örten bir maskeye benzetilmektedir. Çocuk veya ergen için dijital ortamda sadece online yorumlayabileceği pedofilik kişilerin sözleri bulunmaktadır Gerçek dünyada mağdur olma riski düşük olan bir çocuk, internette gizliliğin olması ve baskılanmanın azalması nedeniyle bu yöndeki risk ihtimalini yükseltebilir.
Dijital dünyada yüz ifadesi, ses tonu, vücut dili gibi birçok fiziksel faktör bulunmamaktadır. On dört yaşında bir kız kilometrelerce uzakta yaşayan on beş yaşında bir erkek ergenle cinsel fantezilerini paylaşmak isteyebilir, oysa bu kişinin yakınlarda oturan orta yaşlı bir erkek olduğunu bilse bunları paylaşmaktan rahatsızlık duyar ve kendini geri çeker. Birçok ergen yaşıtları sandığı ve uzun süreler cinsel içerikli paylaşımlar yaptığı kişilerin orta yaşlı pedofilik kişiler olduğunu ve bunların gerçek isteklerini öğrendiklerinde büyük şok yaşarlar.
*Günümüzde internet neredeyse herkesin çocuklarla kendi evinde, anne baba yan odadayken ilişkiye geçmesine imkân tanımaktadır. İnternet pedofilik kişilerin çocukla güven ilişkisi geliştirmek, çocuğu hazırlamak, kontrol etmek ve çocuğun istismarı haber vermesini önlemek için sıklıkla kullandığı ortamlar olmaya başladı. Yeni teknolojilerin ortaya çıkması saldırganların davranış şekillerinde aşırı bir değişiklik yapmamıştır. Çünkü internetin keşfinden önce de pedofilik kişiler bilgileri ve mağdurları değiş tokuş yapmak için başka uluslararası bağlantı yolları geliştirmişlerdi. İnternet ise pedofilik kişilerin kaygı ve sıkıntıdan uzak olarak bilgi toplaması, çocukla güven ilişkisi kurması, kontrol etmesi ve geliştirmesi için kolaylaştırıcı bir araç olmuştur.
ÇOCUKLARI NASIL KORUYABİLİRİZ?
Çocukları sosyal açıdan savunması bırakacak ortam ve durumlardan uzak tutarak belli bir oranda korumak mümkündür. Çocukların her tür sorununu ailesine anlatabilmesinin zeminini oluşturmak da önemli bir adımdır. Bu da ebeveyn-çocuk arasında oluşan güvenle sağlanır. Buna karşı ilgisiz veya kısıtlayan aileler, ister istemez böyle kişilere fırsat verebiliyor. Örneğin, çocuklar bir çikolata ile ya da bir oyuncakla kandırılabiliyorlar. Çocuklara hayır! Diyebilme becerisinin kazandırılması gerekiyor. Yabancı birinden gelecek oyuncak, tatlı dondurmaya hayır diyerek oradan uzaklaşma eğitimi verilmelidir.
Çocuk, ailesinin dikkatini çekemiyorsa ve onlardan yeteri kadar ilgi göremiyorsa, bir pedofili hastanın ağına kolayca düşebilir. Çocuklarla bağırarak ve çağırarak iletişim kurmak yerine, yumuşak ses tonu ile konuşmak onlarla dertleşmek onlara ilgi göstermek ve daima yanlarında güvenebilecekleri bir liman olduğunu sezdirmek, çocukları korumanın yollarıdır.
PSİKOLOG MERVE İZBUL