Pelvik Organ Sarkması Nedir? Farklı Türleri Var Mıdır?
Yazar Ayçağ Yorgancı • 23 Eylül 2024 • Yorumlar:
Pelvik organ prolapsusu (POP, pelvik organ sarkması), halk arasındaki ifade ile genital bölgedeki sarkmalar, leğen kemiğinin içindeki zayıflamış kasların, pelvik bölgenizdeki (vajina, rahim, mesane ve rektum) bir veya daha fazla organın sarkmasına neden olduğu bir durumdur. Daha şiddetli vakalarda, bir organ başka bir organ üzerine veya vücudunuzun dışına doğru fıtıklaşabilir. Jinekoloğunuz prolapsunuzu onarmak ve semptomlarınızı hafifletmek için tedaviler önerebilir.
Pelvik organ sarkması nedir?
Pelvik organ sarkması, pelvik organlarınızı destekleyen pelvik tabanınızın (kaslar, bağlar ve dokular) organlarınızı yerinde tutamayacak kadar zayıfladığı bir durumdur. Pelvik taban kaslarınız, vajina, rahim, mesane ve rektum gibi organları destekleyen güçlü bir askı görevi görür. Bu kaslar çok gevşek hale gelir veya zarar görürse, destekledikleri organlar yerinden kayar.
POP'nin hafif vakalarında, organlarınız aşağıya kayabilir. Daha şiddetli vakalarda, vajinanızın dışına çıkabilir ve bir fıtık oluşturabilir.
Pelvik organ sarkmaları, idrar ve dışkı kaçırma gibi diğer pelvik taban bozukluklarıyla birlikte görülebilir. Bazen bu diğer bozukluklar POP ile birlikte ortaya çıkar.
Pelvik organ sarkmasının farklı türleri nelerdir?
Sahip olduğunuz sarkma tipi, pelvik tabanınızdaki zayıflığın bulunduğu yere ve hangi organların etkilendiğine bağlıdır.
-
Ön vajinal duvar prolapsusu (sarkmış mesane, sistosel): Vajinanızın üstündeki pelvik taban kaslarının zayıflaması, mesanenizin yerinden çıkmasına ve vajinanızın üzerine doğru sarkmasına neden olabilir. Bu tür prolapsa sistosel de denir. Anterior vajinal duvar prolapsusu, POP'nin en yaygın türüdür.
-
Üretrasel: Pelvik taban kaslarınızın zayıflaması, mesanenizden dışarı idrar taşıyan tüpün (üretra) sarkmasına neden olabilir. Sarkmış üretra genellikle sarkmış mesane ile birlikte görülür ve stres tipi idrar kaçırmaya neden olur.
-
Arka vajinal duvar prolapsusu (sarkmış rektum, rektosel): Vajinanız ile rektumunuz arasındaki pelvik taban kaslarının zayıflaması, rektumunuzun vajinanızın arka duvarına doğru sarkmasına neden olabilir. Bu tür prolapsa rektosel denir.
-
Enterosel: Pelvisinizdeki kasların zayıflaması, ince bağırsağınızın vajinanızın arka duvarına veya üst kısmına doğru fıtıklaşmasına neden olabilir.
-
Rahim prolapsusu (sarkmış rahim): Zayıflamış pelvik taban, rahminizin vajinal kanalınıza düşmesine neden olabilir.
-
Vajinal kubbe prolapsusu: Pelvik taban kaslarınızın zayıflaması, vajinanızın üst kısmının (vajinal kubbe) vajinal kanalınıza düşmesine neden olabilir. Bu durum rahim alınması ameliyatı (histerektomi) geçirenlerde ortaya çıkar.
Pelvik organ prolapsusu kimlerde görülür?
Her cinsiyetten insan POP yaşayabilir, ancak bir kadınsanız riskiniz erkeklere göre daha yüksektir.