Penis Eğriliği ve Peyronie Hastalığı Nedir?

Yazar Murad ÇeltikÜrolog • 16 Kasım 2015 • Yorumlar:

Penis eğriliği doğuştan itibaren olabildiği gibi belli bir yaştan sonra da ortaya çıkabilir. Kişi doğduğundan beri olan penis eğriliklerine ‘’Kongenital Penil Kurvatur’’ adı verilir. Sebep olarak embriyolojik gelişim defekti söz konusudur. Bu tür penis eğriliklerinde eğrilik hafif olabildiği gibi cinsel ilişkiyi engelleyecek düzeyde de (25 – 30 dereceden fazla) olabilir. Genel olarak penisin kule şeklinde düz olması şart değildir. Hafif derecedeki eğriliklerde cinsel ilişki sırasında hiçbir sorun olmayacağı için herhangi bir müdahaleye gereksinim yoktur. Fakat 25 dereceden fazla eğriliklerde partnerde vagen içerisinde zorlanmaya bağlı ağrı oluşabilirken erkekte de penisin zorlanmaya bağlı kırılması (penil fraktür) durumu oluşabilir. Bu sebeple 25 derece üzerindeki eğriliklerin ameliyatla düzeltilmesi gerekir.

Penis eğriliği çocukluk yaşlarında tespit edilebilir, fakat cerrahi müdahalenin genç erişkin dönemde yapılması uygun olur. Hastalar genelde cinsel birleşmede zorluk çekmeleri durumunda ya da ergenlikte penisleri ile çok uğraşmaları sebebiyle cinsel ilişki sırasında sıkıntı oluşturabileceğini düşünerek doktora başvururlar.

Doğuştan ortaya çıkan penis eğriliklerinde ameliyat dışında ilaçla, alet kullanımı ile eğriliğin düzelmesi söz konusu değildir. Eğrilik ameliyat ile düzeltilebilir, ameliyat sonrası 1 gün hastanede kalmak gerekir. Ameliyat sonrası 1 ay cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir. Penise sarılacak bandaj uygulaması 15 gün uygulanır. Ameliyat sonrası belirgin bir kesi izi olmaz, çünkü ameliyat sırasında penis derisi sünnet dikişlerinin atıldığı bölgeden kesi yapılarak penis köküne kaydırılır. Ameliyat  corpus cavernosum duvarı üzerinde gerçekleştirilir.

Penis eğriliğinin sonradan ortaya çıkan şekline ‘’Peyronie Hastalığı’’ ismi verilir:

Peyronie hastalığı sonradan ortaya çıkan ve peniste ele gelen sert bir doku varlığı ile karakterize bir hastalıktır. Peyronie hastalığının sebepleri arasında en önemlisi penis travmasıdır. Cinsel ilişkinin sert yapılmasına bağlı olarak peniste eğilme , bükülme , zorlanma gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir . Özellikle penis fraktürü(penis kırılması) hikayesi olan hastalarda peyronie hastalığına ilerleyen yıllarda rastlanabilmektedir. Ayrıca sertleşme sorunu tedavisinde kullanılan penise enjeksiyon uygulamalarına bağlı olarak da peyronie hastalığı oluşabilmektedir.

Genellikle 40-60 yaşlar arasında görülmesine rağmen nadiren de olsa 20’li yaşlarda da görülebilir. Yirmili veya daha aşağı yaşlarda görüldüğünde hastanın hikayesi incelendiğinde ereksiyon halinde penisi eğme, bükme hareketlerinin olduğu farkedilir. Bazı erkek çocuklarda görülebilen düz sert bir yere penisini sürterek mastürbasyon yapmaya bağlı olarak da oluşabilir.

Peyronie hastalığı penis derisinin altında yer alan tabakalardan tunika albuginea tabakasındaki kireçlenmenin yarattığı kalınlaşmaya bağlı peniste şekil bozukluğu ve ağrı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Peyronie hastalığı, sert yapılan cinsel ilişki veya penis ereksiyonda iken travmaya maruz kalarak penisin kırılmasına (penil fraktür) bağlı olarak oluşabilir. Travmanın şiddeti, küçük travmaların sürekli olması(mikrotravmalar) peyronie hastalığının oluşumunu kolaylaştırır.

Peyronie hastalığının sebepleri incelediğimizde;

-Penis travması,
-Sürekli zorlayıcı hareketler(penise karşı yapılan)
-Sertleşme tedavisi için kullanılan penise enjeksiyon tedavileri, 
-Vakum cihazı kullanımı,
-Bağdokusu hastalıklarının varlığı sayılabilir.

Peyronie hastalığının tanısı muayene ile konulabilir, düz filmlerle peyronie plaklarının yeri belirlenebilir. Penil doppler ultrasonografi ile plaklar değerlendirilebildiği gibi ameliyat planlanan hastalarda ereksiyon durumu ile ilgili bilgi edinilmiş olur.

Peyronie hastalığının tedavisinde hastalığın başlangıcının ilk 6-8 ayında cerrahi tedavi önerilmez. Hastalığın ilerleme süreci durduktan sonra cerrahi planlanabilir. İlk olarak ilaç tedavisi, lezyon içi ilaç uygulaması, peyronie plağına şok tedavi uygulaması(ESWT) seçenekler arasındadır. Bu tedavilere rağmen cinsel ilişkiye engel olacak düzeyde eğrilik varsa ameliyat yapılarak eğriliğin düzeltilmesi planlanır.

Penis Eğriliğinin Cerrahi Tedavisi Ne Zaman Yapılır?

Doğuştan penis eğriliği olan hastalara cerrahi müdahale tercihen 20’li yaşlarda yapılmalıdır. Hastaların doktora ilk gelmeleri partnerinin cinsel ilişki sırasında ağrı duyması olabildiği gibi penisinin ereksiyondaki halinden rahatsız olması sebebiyle de gelebilmektedir. 

Bazen cinsel ilişki sırasında penisinin zorlandığını ve kırılacağını hissettiğini söyleyerek gelen hastalarda olmaktadır. Bazı pozisyonlarda zorluk çekebilirken bazı pozisyonlarda hiç sıkıntı duymayabilmektedirler. Genelde doğuştan eğriliklerin bir çoğunda eğrilik aşağı doğru olmaktadır, penis muza benzetilmektedir. Fakat az da olsa sağa, sola ve yukarı doğru eğriliklerde görülebilmektedir.

Ameliyat kararı, hastanın şikayeti, partnerin rahatsızlığı ve  bazı pozisyonlarda penisin kırılma riskinin olması ameliyat kararının verilmesine yardım eder. Pratik olarak 25-30 derece üzerindeki eğriliklerde sorunlar ortaya çıkabildiği için ameliyat yapılması önerilir.

Penis eğriliği ereksiyon sırasında eğriliğin fotoğrafı çekilerek değerlendirilebilir. Bazı hastalarda penise enjeksiyon yapılarak yapay ereksiyon sağlanarak eğrilik derecesi tespit edilebilir.

Peyronie hastalığında ameliyat en erken hastalık başlangıcından 6 ay sonra yapılabilir fakat tercihan 1 yıl beklenerek yapılır. Bu sürede hastalığın aktif dönemi geçer ve eğriliğin daha fazla kötüleşmesi durduğu için ameliyat rahatça yapılabilir.

Penis Eğriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Doğuştan penis eğriliği tedavisinde tek seçenek cerrahidir. Eğriliğin ameliyatla düzeltilmesi gerekir. Çeşitli alet uygulamaları ve ilaç kullanımı ile eğriliğin düzelmesi söz konusu değildir. Ameliyat sonrası hastanede 1 gün kalmak gerekir. Cinsel ilişki yasağı 30 gün olarak belirtilir. Penise gece ereksiyonlarını engellemek için 15 gün sargı sarması öğretilir.

Doğuştan penis eğriliği bazı kişilerde cinsel ilişkide sıkıntı haricinde eksiklik psikolojisi oluşturabilmektedir.

Peyronie hastalığının tedavisinde hastalığın başlangıcından itibaren en az 6 ay – 1 yıl ilaç tedavisi uygulanır. Peyronie plağı içine çeşitli maddelerin uygulandığı farklı bir tedavi şekli de uygulanabilir. Ayrıca şok dalga tedavisi ile de peyronie hastalığı tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Şok tedavisi ile ağrıyı ortadan kaldırmak ve eğriliği düzeltmek amaçlanmaktadır.

Peyronie hastalığında ilaç ve şok tedavisi ile bir sonuç elde edilemez ve eğrilik cinsel ilişkiyi engelleyecek düzeyde ise ameliyatla eğriliğin düzeltilmesi tercih edilir. Eğrilik için plikasyon dikişleri kullanılabildiği gibi eğrilik bölgesine yama (greft uygulaması) uygulaması kullanılabilir.

Eğer peyronie hastalığı olan kişide aynı anda sertleşme sorunu da varsa hastaya penis protezi takılarak şişirilebilir protezlerle eğrilikler plikasyon ve greft kullanılmadan düzeltilebilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Murad Çeltik Androloji, Üroloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Murad Çeltik

Androloji, Üroloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al