Perianal Fistül
Yazar Eyüp Murat Yılmaz • Genel Cerrah • 15 Mayıs 2021 • Yorumlar:
Anal fistül, bağırsağın son kısmı ile anüs çevresindeki deri arasında gelişen küçük tünel şeklindeki anormal yapılardır. Genellikle anüs yakınındaki bir enfeksiyonun sonucu olarak gelişen apse nedeniyle ortaya çıkar. Apse boşaldığında geriye küçük bir kanal kalabilir. Anal fistül, rahatsızlık hissi ve cilt tahrişi gibi hoş olmayan belirtilere neden olabilir ve genellikle kendi başına iyileşmez. Çoğu durumda cerrahi yolla kapatılması gerekir.
Anal fistülün en önemli nedeni gibi anüs çevresinde gelişen apselerdir. Anal apseli her iki ila dört kişiden birinde fistül geliştiği tahmin edilmektedir. Anal fistüllerin kapanma şansları genellikle olmadığı için tek tedavi şansları cerrahidir.
Perianal fistüllerin tedavisinde ana amaç:
1. İltihabı ve fistül traktını ortadan kaldırmak
2. Fistülün tekrarlamasını önlemek
3. Ameliyat sonrası gaz ve gaita kontrolünde bozulmaya neden olmamak
4. En kısa sürede iyileşmeyi sağlamak
Hemoroid
Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid, anüsten dışarıya çıkan fizyolojik yastıkçıklardır. Normalde her insanda bulunan ve kısmen kontinansa( dışkıyı kaçırmamamıza) yardımcı olan bu yastıklar bir şekilde artan basınç sonrası ağrı, kanama, şişme sonucu hemoroidal hastalıkla karşımıza bir problem olarak gelmektedirler. Nu basınç artışının nedenleri ; aşırı ıkınma, kabızlık, gebelik, bazı spor sebepleri( ata binme, bisiklet vs),sedanter yaşam, alkol kullanımı ve karında asit gibi karın içi basıncı arttıran sebepler olabilir. Hemoroid belirtileri ağrı, kanama, iç çamışırda ıslaklık, ele gelen şişlik gibi belirtilerdir.
İç ve dış hemoroid diye ikiye ayrılırken iç hemoroidin dereceleri mevcuttur. Bunlar;
1. Derece hemoroid: Kanama en önemli şikayettir. Hemoroidler rektoskopi sırasında saptanır.
2. Derece hemoroid: Kanama ve kaşıntı şikayetleri görülür. Ikınma ile anal muayene esnasında saptanır.
3. Derece hemoroid: Kanama, kaşıntı ve makatta ıslaklık hissi şikayetleri ile başvurulur. Anal muayenede prolabe yani makatın dışında hemoroid pakeleri görülür. Muayene ile içeriye gönderilebilir
4. Derece hemoroid: Kanama, kaşıntı, akıntı ve ağrı şikayetleri görülür. Muayene ile içeri redükte edilemeyen şişlikler saptanır.
Hemoroid tedavi yöntemleri
Barsak fonksiyonlarının düzenlenmesi altta yatan kabızlığın giderilmesi,
Diyette bol lifli gıdalara ağırlık verilmesi, günlük su alımının arttırılması ortalama 1.5-2 litre su içilmesi,
Lokal krem ve pomatlar,
Cerrahi tedavi :
Skleroterapi
Bant ligasyon
Klasik cerrahi yöntemle hemoroid ektomi operasyonu genel anestezi altında yapılır. Hastanede yatma süresi ortalama bir gündür.
Lazer tedavisi
Radyofrekansablasyon (Rafaelo yöntemi)