Perianal Fistülde Tedavi Seçenekleri
Yazar Murat Kalaycı • 14 Ocak 2019 • Yorumlar:
Genelikle hikaye ve uzman doktor muayenesi ile tanı konabilir. Bazı durumlarda pelvik MRI gerekebilir.
PERİANAL FİSTÜLÜN TEK TEDAVİ SEÇENEĞİ CERRAHİDİR. MEDİKAL TEDAVİSİ YOKTUR.!!!!
Anal fistülde ideal cerrahi tedavinin enfeksiyonu ortadan kaldırması, fistül yolundaki yara iyileşmesini uyarması gerekir.
Ameliyatın tipi anal fistülün bulunduğu yere göre değişir.
Fistülotomi/Fistülektomi
Fistül yolu yüzeyel ise veya fistül yolu önemli kasların içerisinden geçmiyorsa fistül yolu kesilerek açılır ve açık yara iyileşmesi beklenir. Buna fistülotomi denir. Fistül yolu bazı durumlarda çıkarılabilir. Buna da fistülektomi denilir.
Önemli kaslardan geçen fistül yolu varlığında yani komplike fistüllerde durum daha farklıdır. Burada kaslara zarar vermeden tedavi etmek önemlidir. Bu amaçla son yirmi yılda etkinlikleri değişik oranlarda olan birçok yöntem tespit edilmiştir.
SETON YÖNTEMİ
Eğer fistül yolu kesildiği takdirde gaz ve dışkı kaçırmaya yol açacak kasları içeriyorsa, yani bu kasların içinden geçiyorsa o zaman bu kaslar kesilmeden ameliyatın yapılması büyük önem kazanır. Önemli kasların zarar görmemesi için seton metodu kullanır. Seton tekniğinde, fistül kanalının içinden yara iyileşmesini uyaracak ve fistül yolunun kapanmasına olanak verecek bir ip geçirilir. Bu ip haftalarca vücutta kalır ve kasları yavaş yavaş keserken aynı zamanda onarır. Böylece kasların birden kesilmesi sonucu oluşabilecek gaz ve dışkı kaçırma önlenmiş olur. Ameliyat sonrası yara iyileşmesi yakın kontrol edilmelidir. Yara iyileşmesi sırasında, bazı yara iyileşme bozuklukları, abse oluşumları, konulan setonun vücuda gömülmesi vs gibi durumlar oluşabilir. Bu durumlarda tekrar küçük müdahaleler gerekebilir.
Seton uzun süre vücutta kaldığı için, durduğu müddetçe bu bölgede yabancı cisim reaksiyonu oluşturduğundan akıntı olması normaldir. Bu reaksiyon fistül yolunun iyileşmesini sağlayan ve istenilen bir durumdur.
Bu yöntem uzun süredir kullanılmaktadır. Fistül yolunun bir kısmı kesildikten sonra(fistülotomi) önemli kasları içeren kısma seton konularak da kombine şekilde kullanılabilir.
LAZER YÖNTEMİ
Son yıllarda fistül tedavisinde lazer kullanılmaya başlanmıştır. Lazer ile fistül kapama yönteminde önce fistül yolu kürete edilip temizlenir. Daha sonra ucunda laser ışını olan bir kateter ile fistül yoluna girilir ve fistül yolu lazer ile kapatılır.
Bu yöntemde aylarca süren açık yara oluşmaz.
Hasta işlem sonrası aynı gün taburcu edilir.
Bu yöntem sfinkterlere zarar vermez, böylece bu tür ameliyatların en korkulan komplikasyonlarından olan gaz ve dışkı tutamama riski ortadan kalkmış olur.
Abse varlığında tercih edilmez.
DİĞER YÖNTEMLER;
LİFT ( İntersfinkterik fistül traktı ligasyonu); Bu yöntemde fistül yolu kaslar arasından bulunur, her iki tarafı bağlanarak kesilir. Cilde açılan kısmı kürete edilir.
Anal fistül plug bir diğer yöntemdir. Domuz ince barsak mukozasından yapılmış bir materyal fistül yolu içine konulurak fistül yolu kapatılır. Fibrin glue yönteminde, bir çeşit doku yapıştırıcı ile fistül yolunun doldurularak kapatılır.