Periodontoloji Nedir?
Yazar Merve Tekçe Güngör, Tufan Güngör • 30 Ekim 2019 • Yorumlar:
Periodontoloji, dişlerinizi destekleyen ve çenedeki konumunu koruyan özel sert ve yumuşak dokular sistemini inceleyen bilim dalıdır. Periodontium olarak bilinen bu doku, bazı çok önemli fonksiyonlara sahiptir: dişleri güvenli bir şekilde çenelere tutturur; ısırma ve çiğneme sırasında bir amortisör görevi görür ve bu nedenle aşırı kuvvetlerden zarar görmesini önler; ve dişleri çene içinde sabit bir konumda tutar, böylece çiğneme sırasında verimli ve rahat bir şekilde çalışırlar.
PERİODONTOLOJİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Birçok yönden ağız vücudunuzun genel durumunun bir aynası olarak görülebilir. Özellikle periodontal sağlığımız bize dişetlerimizde olanlardan daha fazlasını söyleyebilir. Her ne kadar periodontitis her zaman dişler üzerinde plak birikimi ile tetiklense de, vücudumuzun sistemik hastalıkları diş eti sağlığımızı etkileyebilir, dişlerin destek yapılarını zayıflatabilir.
PERİODONTAL HASTALIĞIN SONUÇLARI NELERDİR?
Periodontitis, diş kaybının önde gelen nedenidir. Periodontal inflamasyonun ilerlemesi durmazsa, çevredeki kemiği de içeren destekleyici yapıların kaybına sebep olur. Sonunda dişlerin destek dokularındaki kayıplara bağlı olarak diş çekimi gerektirir. Hastaların diğer problemleri arasında ağrılı apse, dişlerde yer değiştirme ve diş eti çekilmesi sonucu diş kökü görüntüsünde hafifçe uzama olabilir. Tedavi edilmemiş periodontal hastalığın genel sağlığı etkileyebileceği günümüzde anlaşılmaktadır; Örneğin, hamilelikte komplikasyonlar için risk artışı (erken doğum ve düşük doğum ağırlığı) ve ayrıca kalp hastalığı ve diyabet oluşma riskini arttırmaktadır.
DİŞ ETLERİM KANIYOR NE YAPMALIYIM?
Dişeti kanaması periodontal hastalığın göstergelerinden birisidir. Dişeti hastalıkları tedavi edilmediğinde şiddeti hızlı bir şekilde artmaktadır. Dişeti hastalıklarının tedavisinde hastalığın ilerlemesi önlenebilmektedir ancak yaygın bölgelerdeki şiddetli kemik ve doku kayıpları telafi edilememekte kalıcı olabilmektedir. Diş eti kanaması, diş etlerinde şişlik, ağrı ya da dişlerinizin boyunda uzama gibi şikayetleriniz varsa en kısa zamanda bir dişeti hastalıkları ve cerrahisi uzmanına muayene olmanız telafisi mümkün olmayacak durumlardan sizi koruyacaktır.