Perkütan (Cerrahi Dışı) Yolla Kalp Pili ve Bataryasının Çıkarılması
Yazar Akar Yılmaz • Kardiyolog • 24 Ocak 2020 • Yorumlar:
Kalp pili -ICD bataryası ve leadler;
Kalp pili sisteminiz kalbinize kalp ritminizin düzenlenmesi amacıyla yerleştirilmiş bir batarya ve kablolardan oluşmaktadır. Batarya cil altında kablolar ile bağlantısı olan ve bir dikiş ile cilt altı dokunuza sabitlenmiş 4-5 cm büyüklüğündedir. Batarya kendisine bağlı kablolar(lead) aracılığı ile kalbinizle iletişim halindedir. Daha önceden yüklenmiş olan programlar aracılığı ile kalbinizin ihtiyaç duyduğu elektriksel uyarıları vererek gerekli düzeltmeleri yapar. Kablolar yerleştirildikten sonra sabit kalması amacıyla dokulara dikilir. Kablolar kalp içerisinde de sabit kalması amacıyla uçlarında vidalama yada saçak şeklinde bir sisteme sahiptir.
Kalp pili cebinde ya da kablo uçlarında infeksiyon;
Kalp pili bataryasının yerleştirildiği bölgede kızarıklık, akıntı, ateş,yara açılması, batarya veya kabloların dışarıdan görülecek biçimde cildin açılması durumunda kalp pili ilişkili cihaz enfeksiyonundan bahsedilir. Kalp pili ilişkili infeksiyon hayati bir durumdur ve %6-35 arasında ölüm riski taşımaktadır. Kalp pili cebinde yerleşik olan infeksiyon kana karışması durumunda sepsis gelişmektedir. Sepsis gelişmesi ve enfektif endokardit denen kalp duvarlarının iltihaplanması durumunda ölüm oranı %25 -29 arasındadır. Bu nedenle kalp pili cebinde infeksiyon saptanması durumunda kabloları ile birlikte kalp pili bataryasının çıkarılması gerekmektedir.
PERKÜTAN LEAD EKSTRAKSYONU işlemi nasıl yapılır ?
Kalp pili bataryası çıkarılması için yerleştirilen cep lokal anestezi ile uyuşturulur. Ardından bataryaya ulaşmak için kalp pili cebi katlarına uygun açılır. Batarya cilde sabitleştirildiği yerden ayrıştırlır. Batarya ve kablolar arasındaki bağlantı bir anahtar yardımı ile çözülür. Sonrasında kabloların damara girdiği yerdeki yapışıklıklar açılır. Ardından kabloların içerisinde kılavuz tellerin girebildiği bir kanal bulunur. Bu kanala kılavuz tel ilerletilerek kablonun iç kısmı kontrol edilir. Kablonun iç kısmı sağlam ise kablonun arkasına uzatıcı bir tel takılır. Bu uzatıcı tel yardımı ile pil kablosu ucunda bir tıraşlama sistemi bulunan bir kılıf içine yerleştirilir. Bu kılıf içerisindeki tıraşlama yapan bıçaklar tabanca benzeri bir tetik sistemi ile çalışır. Tıraşlama bıçakları kabloların yapıştığı yere ulaştırılınca tetik basılır ve bıçaklar dönerek pil kablosu ile damar arasında meydana gelmiş yapışma dokusu kesilir. Kabloların yapışma bölgesi genellikle kablonun içinden geçtiği büyük toplardamarın ilk kısmıdır. Uzun süre önce takılmış kablolarda yapışıklıklar kalbe yakın kısımlara kadar uzanabilir ve daha sert yapıda olabilir. Kabloların damara yapışmış olduğu yerlerdeki yapışıklıklar açılınca kalp içindeki yapışık kısım aynı bıçak sistemi ile kesilerek kablo kalpten serbestleştirilir ve kablo vücut dışına çıkarılır.
Pil kablolarının cilt yolundan çıkarılması dışında cerrahi olarak ta çıkarılması mümkündür.Cerrahi yöntemde göğüs açılması ve genel anestezi gerekir. Bu nedenle yüksek riskli bir operasyondur. Pil ve kablolarının çıkarılmasında bu nedenle öncelikle cilt yolu ile çıkarılması denenmelidir.