Pişik Kremi Kullanırken Dikkat!

Yazar Miraç Ergen • 9 Temmuz 2024 • Yorumlar:

Bebeklerde pişik yani bez dermatiti çok sık görülen ve oldukça rahatsız edici bir durumdur. Pişik için üretilmiş ve farklı ilaçlar içeren pişik kremleri bulunmaktadır. Bu kremlerin bazıları doğru kullanılmadığında bebeklerimiz için zararlı olabilir.

Steroid içeren pişik kremlerine dikkat !

Güçlü etkili kortizon diğer adıyla steroid içeren pişik kremlerinin gereksiz yere kullanıldığını maalesef ki sık görüyorum. Çoğu pişik kremi zararsız iken kortizon içeren pişik kremleri uzun süre kullanıldığında ciddi bir durum olan Cushing sendromuna neden olabilir.

Cushing Sendromu Nedir?

Cushing sendromu, vücutta aşırı kortizol birikmesi sonucu ortaya çıkar. Sık görülen sebebi güçlü etkili kortizon içeren pişik kremlerinin kontrolsüz kullanımıdır. Bu durumda başlangıçta bebeğin iştahı açılır, yanakları tombullaşır (ay dede yüz) ve kilo almaya başlar. Bu masum hatta iyi gibi görünen belirtiler aslında ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Cushing sendomunda böbrek üstü bezinin fonksiyonlarının zayıflaması, bağışıklık yetersizliği ve büyüme gelişme geriliği görülür.

Neden Steroid Kremleri Kullanırken Dikkatli Olmalıyız?

Steroidler, antiinflamatuar etkilerinden dolayı bazı pişik kremlerinde bulunur. Ancak, bebeklerin cildi çok hassas ve ince olduğundan, bu kremler kolayca emilip kan dolaşımına karışabilir. Bu da uzun süreli kullanımda Cushing sendromuna yol açabilir.

Hiç mi steroidli krem kullanmayalım?

Bazı pişiklerde steroidli kremler kullanmak zorundayız, başka türlü düzelme görülmez. Steroid içeren krem kullanılması zorunlu görülen hastalarda kortizon içeriği en zayıf (güçsüz) kremler tercih edilmeli ve bu kremler çok ince tabaka halinde sürülmelidir.

Hekime Danışmadan Kullanmayın

Bebeğinizin sağlığını riske atmamak için, herhangi bir pişik kremi kullanmadan önce mutlaka çocuk doktorunuza danışın. Hekiminiz, bebeğinizin cilt tipine ve pişiğin derecesine uygun en güvenli tedaviyi önerecektir.

Steroidler gücüne göre sınıflandırılır. Aşağıdaki güçlü steroidleri içeren pişik kremlerini doktor önermedikçe kullanmayın.

Sınıf IV (Çok güçlü) Klobetazol propiyonat, Betametazon dipropiyonat,  Diflukortolon valerat

Sınıf III Mometazon furoat, Flutikazon propiyonat, Betametazon valerat, Halometazon monohidrat, Halsinonid, Fluokortolon

Sınıf II Flumetazon pivalat, Flusinolon asetonid, Metilprednizolon aseponat, Hidrokortizon butira,t Klobetazon butirat

Daha güvenli olan ve gerektiğinde kullanılabilecek steroidler ise:

Sınıf I (Az güçlü) Klokortolon pivalat, Prednizolon, Hidrokortizon asetat, Hidrokortizon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)