Polikistik Over Nedir?
Yazar Neslihan Gürbüz • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 4 Mart 2020 • Yorumlar:
Polikistik Over yumurtalarda çok sayıda iyi huylu kistin oluşumu şeklinde gerçekleşir.
Adet kanamaları düzensiz genellikle gecikmeli bununla beraber vücutta kıllanma artışı sivilcelenme tüylenme bulguları da eşlik eder. Genellikle 30 yaş altında gözlenebilen bir hastalıktır. Polikistik Over uzun süre tedavi edilemezse Diyabet Hipertansiyon Karaciğer yağlanması kısırlık depresyon gibi pek çok önemli hastalığa yol açabilir.
POLİKİSTİK OVER SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Adet düzensizliği
-Kilo artışı
-Tüylenme
-Kilo artışı
-Yüzde ve sırtta sivilcelenme
-Saç dökülmeleri
-Ciltte lekelenme
POLİKİSTİK OVERDE TANI NASIL KONUR.
1 – Radyolojik Buguların Ultrason görüntülerinde yumurtalık etrafında dizili şekilde küçük kistler şeklinde gözlenmesi.
2- Adetin 3. günü bakılan hotmon testleri.
3- Ultrason takiplerinde yumurtaların olması
4-Yapılan hormon testlerinde erkeklik hormonunun yüksek olması.
5-Kan tetkiklerinde İnsilin direnci Homa İndexi 2.5 üzerinde olması şeklinde sıralanabilir.
Hastalığın tanı ve takibinde ultrasonografi büyük önem taşır.
Polikistik Overde yumurtlamanın olmamasının temel nedeni yumurtaların bozulmuş hormon seviyesinden dolayı olması gerektiği gibi gelişememesi yumurtalık çeperinde kistleşmesidir.
Hastalık tanıyı koymak için tek bir yumurtalıkta kistlerin olması yeterlidir. Yapılan testler sonucunda Polikistik Over tanısı konan hastalarda HAFİF- ORTA yada ŞİDDETLİ olarak seviyelendirme yaparak hastanın sonraki dönemlerindeki takibi ve tedavisi yapılmalıdır.
:POLİKİSTİK OVER TEDAVİSİ
Polikistik overli ve obezite problemi olmayan ve olanların tedavi seçenekleri farklılık gösterir
Kilolu olanhastalarda kilo verilmesi tedaviye önemli katkıda bulunur. Vücut ağırlığının %5 oranında azalması bile yumurtlamanın geri dönmesini sağlayabilmektedir..
Polikistik over her kadında farklı belirtilerle seyredebilen bir durum olduğundan tedavi de kişinin belirti, bulgu ve beklentilerine göre kişiselleştirilir.
Genel olarak Polikistik Over tedavisinde en temel amaç uzun vadede ortaya çıkması muhtemel risklerin azaltılmasıdır. Bu amaçla alınan önlemler hayat kurtarıcıdır.
Polikistik Over tedavisinde ikincil amaç ise var olan belirtilerin giderilmesine yöneliktir.
Hastanın Tedaviye Katılımı
Polikistik Overde tümüyle kendi kendine geçerek ortadan kalkma ihtimali zayıftır Bununla beraber kilo sorunu olan hastaların kilo verdikçe belirtilerinin hafiflediği bir gerçektir.
Etkili bir tedavi planı oluşturulduktan sonra en az tedavi kadar etkili diğer bir etken kilonun normal sınırlar içerisinde tutulması için çaba sarf edilmesi ve egzersiz yapma alışkanlığının ömür boyu sürdürülmesidir. Bu iki önlem insülin direncinin ortaya çıkmasını veya hafif seyretmesini sağlamada oldukça etkilidir.
Var Olan Sorunların Giderilmesine Yönelik Tedavi
Adet Düzensizliği Sorunu
Temel sorunu adet düzensizliği olan ve halihazırda gebelik düşünmeyen bir kadında yapılacak tedavi adet düzenini sağlamaya yöneliktir ve bu amaçla genellikle doğum kontrol hapları kullanılır.
Doğum kontrol hapı kullanımının sakıncalı olması durumunda yapılacak tedavi yumurtlama olmaması nedeniyle üretilemeyen progesteron hormonunun belli aralıklarla hap veya iğne şeklinde veya takılan kol içi çubuklar ve hormonlu spirallerle verilmesi şeklindedir. Burada amaç adet düzeninin sağlanması yanında rahim iç tabakasının korunmasıdır.
Tüylenme ve Sivilcelenme Sorunu
Temel sorunu tüylenme olan kadında ise uygulanacak tedavi yeni tüylenme alanlarının oluşmasına yönelik yapılacak tedavidir. Basit bir epilasyon (lazer, iğne vs.) sayesinde yapılabileceği gibi çeşitli özel etkilere sahip ilaçlar veya doğum kontrol haplarıyla tedavi mümkün olabilmektedir.
Gebe Kalamama Sorunu
Temel sorunu gebe kalamama olan bir kadında yapılan tedavi yumurtlamanın sağlamasına yönelik olacaktır.
ÖZET:
Poikistik Over mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Rahim iç tabakasının progesteron hormonu etkisinden mahrum kalması ve sürekli kalınlaşması belli bir süre sonra rahim iç tabakasında kanser öncesi kalınlaşmalar oluşmasına hastalık uzun süre devam ettiğinde ise bu tabakada kanser gelişmesine neden olabilir.
Daha kadında androjen yani erkeklik hormonlarının aşırı salgılandığı bir hastalıktır. Bu nedenle uzun vadede, kadında artmış androjen hormonlar kan lipid metabolizmasını olumsuz etkilemekte, kalp-damar sistemi hastalıklarının ortaya çıkma riskini artırmaktadır.
Gebe kalamama sorunu nedeniyle incelenen bir çiftte sıklıkla Polikistik Over sorununa rastlanır ve tedavi, çocuk isteği olup olmamasına göre değişir.