Polikistik Over Sendromu
Yazar Feyza Ağaca Güler • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 16 Mart 2021 • Yorumlar:
Polikistik Over Sendromu nedir? PKOS, üreme döneminde kadınlarda gözlenen, başlıca adet düzensizliği, tüylenme artışı, düzenli ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamama ile seyreden bir hastalıktır. Oluşum sebepleri net olmamakla birlikte, çevresel ve genetik faktörler etkili olmaktadır.
POLİKİSTİK OVER BELİRTİLERİ
PKOS ‘u olan kişilerin başlıca polikistik over belirtileri ve polikistik over sendromu şikayetleri şu şekilde olmaktadır:
Gebe kalamama ve kısırlık,
Adet düzensizliği,
Sivilcelenmede artış,
Cilt yağlanması,
Tüylenmede artış ve tüylerde kalınlaşma,
Kilo artışı ve kilo verememe,
Depresyon hali.
PKOS’u olan kişilerde regl dönemleri arası uzayıp miktar olarak azalma izlenebilmektedir. Özellikle yüzde, çene altında, bacak iç kısımları, göbek çevresi ve sırtta tüylenme artışı veya tüylerin yapısında kalınlaşma izlenmektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemlerde insülin direnci artışı izlenir, özellikle bel bölgesinde yağlanma dikkat çekicidir. Ciltte yağlanma ve sivilcede artış mevcuttur. Polikistik Over Sendromu’nda gebe kalamama şikayeti hem adet düzensizliği hem insülin direncinde ki artışın bir sonucudur.
TANI
PKOS tanısını koyarken hastanın detaylı bir öyküsünün alınmasının ardından ultrasonografi ile gerek transvajinal gerek ise abdominal yolla değerlendirme yapılmaktadır. Ultrasonografide her iki yumurtalık boyutlarında artma ve 8-10 adet küçük foliküllerin inci tanesi gibi yumurtalık etrafına dizildiği izlenmektedir.
POLİKİSTİK OVER SENDROMU TEDAVİSİ
PKOS tedavisinde amaç kişinin düzenli bir menstrüasyon döngüsünün sağlanması, tüylenme şikayetlerinin giderilmesidir. Bu amaçla çoğunlukla hormonal ilaçlardan (doğum kontrol hapları gibi) faydalanılmaktadır. Kişinin beraberinde metabolik sorunları olabileceği göz ardı edilmeden, eş zamanlı günlük hayatın spor ve sağlıklı beslenme ile düzenlenmesi gerekmektedir. Gebelik planlayan hastalar için ise düzenli yumurtlama döngüsünün sağlanması ve gebelik elde etmek için daha özellikli tedavilerden destek almak gerekmektedir.
UZUN DÖNEM SONUÇLARI
PKOS için belki de en altı çizilmesi gereken durum ise uzun vade de sağlık üzerindeki risklerdir. PKOS ‘lu kişilerde eş zamanlı yoğun metabolik sorunlar yaşandığı için, kilo artışı, insülin direnci artışı gibi, diyabet ve kalp hastalıkları açısından riskli grupta yer almaktadırlar. Ayrıca vücutta kronik bir anovulasyon olduğundan yüksek östrojen düzeyleri uzun vade de rahim iç tabakasında kalınlaşma ve buna bağlı rahimde (endometrium) kanserine sebep olabilmektedirler.
PKOS ile ilgili tedavi süreci boyunca gerek hayat şeklinin düzenlenmesi gerek tedaviye bağlı kalınması açısından kontrollerin aksatılmaması gerekmektedir.