Polikistik Over Sendromunda Beslenme
Yazar Tuana Küçücük • Diyetisyen • 1 Şubat 2019 • Yorumlar:
Polikistik over kadın östrojen ve progesteron hormonlarında bir dengesizlik olması durumudur. Bu hormonal dengesizlik polikistik over sendromuna (PCO), yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşmasına neden olur.
bu sendrom özellikle son yıllarda artan görülme sıklığıyla kadınların kabusu oldu peki sebebi ne? henüz bilimsel olarak kanıtlanmış tam bir nedeni yok fakat yapılan araştırmalarda aynı ailedeki kadınlarda sıklıkla görülmesinden dolayı genetik olma ihtimalinin olduğu söylenenler arasında bunun dışında polikistik overla ilgili şunu biliyoruzki insülin direnciyle fazlaca ilişkili bir sağlık problemidir.
Artmış insülin androjen fazlalığına neden oluyor. Fazla androjen ise akne, tüylenme, kilo artışı ve yumurtlama problemlerine yol açıyor, bu nedenle son yıllarda obezite sıklığının artmasına paralel olarak polikistik over sendromununda görülme sıklığı %10 larda %25 lere çıkmış durumda.
Peki kimler risk altında pek tabi yaş ilerledikçe polikistik over sendromunun görülme riski artıyor ancak bunun önlenmesi engellenmesi ise ergenlik zamanında oluşturulan beslenme ve hareket alışkanlıkları ile oluyor özellikle kız çocuklarının küçük yaştan itibaren sağlıklı alternatiflere yönlendirilmesi ve pasif masa başı ya da bilgisayar başı oyunları yerine hareketli oyunlara yönlendirilmesi çok önemli .
Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir?
Sendromun belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye değişmekle beraber en çok görülen belirti ise adet düzensizliği ve adet dönemlerinde olan aşırı şiddetli ağrıdır. Bunun dışında tüylenme, seste kalınlaşma, fazlaca akne oluşumu, kilo alma ve hamile kalamama da belirtiler arasındadır.
Polikistik over sendromu nasıl tedavi edilir?
Öncelikle özellikle bu hastalık neticesinde hamile kalamayan bayanların şunu bilmesi gerekiyor ki sendromun oluşturduğu kısırlık geçicidir ve tedavi uygulanıp hormonlar normal düzeye geldiğinde hamile kalmanızın önünde bir engel kalmayacaktır. O zamana kadar doktorunuz size tedavide kullanılan doğum kontrol hapları verebilir ya da ileri boyutlarda ise ameliyat edebilir ancak bütün bu tedavilerin yanında tedaviyi arttırıcı olarak ya da sendromun başlangıcında direk ana tedavi olarak beslenme düzeninizin değiştirilmesi şarttır ve asla ihmal edilmemelidir.
Polikistik over beslenme tedavisi
1) Hayatınızdan ilk olarak fazla miktarda aldığınız yağları azaltmalı günlük almanız gereken yağ miktarını ise faydalı bitkisel yağlardan almalısınız.
2) Bol lifli beslenmeli ve beslenme rutininize mutlaka baklagilleri eklemelisiniz.
3)Her gün en az 2 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve tüketmelisiniz .
4) Hazır ve paketli gıdaları hayatınızdan çıkarmalısınız
5) İnsülin hormonunun normal düzeyde salınması için hayatınıza egzersizi mutlaka katmalı ve günde en az 30 dakika egzersiz yapmalısınız.
6)Eğer şiddetli bir kilo probleminiz varsa en kısa sürede bir uzmandan yardım almalısınız.