Polikistik Over
Polikistik over sendromu, cinsel hormonların fazlasıyla dengesiz olduğu durumlarda meydana gelen bir hastalıktır. Bu hastalık kadınların üreme sağlığını etkiler.
Polikistik over sendromu (pcos) kadınları etkileyen ve cinsel hormon dengesizliğinden kaynaklanan bir hastalıktır. Yumurtalıklar östrojen ve progesterondan daha fazla androjen üretmeye başladığında meydana gelir. Bu, adet döngüsü sırasında yumurtanın gelişimi ve salınmasına engel olur.
Sonuç olarak, kadının doğurganlığı kısıtlanır. Bunun yanı sıra, kist denilen küçük keseler oluşur. Bu durum ovülasyon döneminde çeşitli değişikliklere neden olduğu için, pcoslu kadınlar adet düzensizliği, iltihaplanma ve yaşam kalitelerini etkileyen diğer problemler yaşayabilir.
Bu hastalık, genellikle gençlerde meydana gelir. Ancak, yetişkin kadınlarda da ortaya çıkması muhtemeldir. İlk başlarda pcos herhangi bir belirti göstermez. Ancak, tedavi edilmesi gereken belirli başlı semptomları vardır.
Bu sendromun neden olduğu hormonal değişiklikler yüzünden, herkesin bu hastalık hakkında daha fazla bilgi sahibi olması gerekir.
1. Polikistik over sendromu nedir?
Polikistik over sendromu, cinsel hormonların dengesizliğinde ortaya çıkan bir hastalıktır ve doğal olarak kadınların üreme sağlığını etkiler.
Ayrıca, küçük kistlerin ve foliküllerin oluşmasıyla karakterizedir. Genellikle yumurtalıkların dış duvarlarının kalınlaşmasına da neden olur.
2. Pcos semptomları nelerdir?
Diğer pek çok hastalıkta da olduğu gibi, bu sendrom ilk başlarda çok belirgin semptomlar göstermez.
Ancak aradan zaman geçtikçe, bazı sinyaller size polikistik over sendromunu düşündürebilir.
Hastalığın en belirgin semptomları şu şekildedir:
Ergenlik döneminde bir ya da iki adetin ardından adetin kesilmesi.
Adet düzensizlikleri
Olağan dışı kanama
Vücutta fazla kıllanma
Yüzde ve sırtta aşırı sivilcelenme
Cilt dokusunda değişiklik
El üstünde lekelenmeler
Hamile kalmada zorluk ya da kısırlık
Kilo alma
Aşırı saç dökülmesi
Ses kalınlaşması
Göğüs ölçüsünde değişiklik
3. Pcos’un sebepleri nelerdir?
seviyelerindeki değişiklikler bu hastalığın ana sebebidir çünkü bu durum yumurtalık üretimine müdahale eder. Ayrıca, genetik faktörler de bu sendromla oldukça ilişkilidir ancak beslenme de rol oynayabiliyor.
Özetle, en çok etkilenen hormonlar şunlardır:
Östrojen
Progesteron
Androjen
4. Pcos yumurtalık kanseri riskini artırıyor
Bu sendrom yüzünden ortaya çıkan kistler iyi huylu olsa da, varlıkları ve hormonal değişiklikleryumurtalık kanseri riskini artırabilir.
Hormonal dengesizlikler rahim iç zarının dökülmesini engeller. Zamanla, bu hücresel aktivitelerde değişikliğe neden olur.
5. Metabolik sendrom riskini artırır
Cinsel hormonlardaki dengesizlikler metabolik fonksiyonları direkt olarak engelleyebilir. Bu durumun sonucunda da bazı sağlık problemleri meydana gelir.
Bu sağlık problemlerine örnek olarak aşağıdakiler verilebilir:
Yüksek tansiyon
Hipokolesterolemi
Obezite
Diyabet
Trigliserid yüksekliği
6. Pcos her vakada kısırlığa neden olmaz
Bu hastalığın bazı kadınların doğurganlığını engellediği doğrudur ancak yumurtlama zorluğu yaşasa da her kadın bu sorunla karşılaşmaz.
Normal bir yumurtlama dönemi geçiren kadınların aksine, polikistik over sendromu olan kadınlar düzensiz bir şekilde adet olurlar. Bu yüzden hamilelik şansları daha düşüktür.
Ancak, zamanında ve uygun bir tedavi yumurtlama oranını artırarak hamilelik ihtimalini yükseltebilir.
7. Her zaman kistleri aldırmak gerekmez
Bu hastalığı olan pek çok kadın cerrahi bir müdahale ile yumurtalıklardaki kistlerin alınacağını düşünüyor. Ancak, durum her zaman böyle değildir. Çoğu kist olgunlaşmıştır ve büyümez.
Ultrasonla bakıldığında, foliküller genellikle inci kolye taneleri gibi görünür. Ciddi bir problem gibi düşünülse de herhangi bir tehlikeleri yoktur.
Kistler bariz bir şekilde hormonal dengeyi ve adet dönemini etkilese de, belirli yöntemlerle tedavi edilerek kontrol altında tutulabilir.
Bu hastalığın tedavi yöntemleri, hormonal dengesizliğin şiddetine göre her hastada farklılık gösterir.
Pcos teşhisi koyulduktan sonra, hastalar bazı komplikasyonların gelişimini önlemek için düzenli olarak doktor kontrollerini yaptırmalıdırlar.