Polistik Over Sendromu
Yazar Erçin Erdem Çelikel • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 7 Şubat 2020 • Yorumlar:
Polikistik over sendromu kadınlarda en sık görülen hormonal bozukluktur. Adet düzensizliği, infertilite(kısırlık), gebelik kayıpları, tüylenme artışı en önemli bulgularıdır. Hastaların ailelerinde de polikistik over sendromu görülme sıklığı artmıştır. Hastalarda görülen bulgu ve şikayetler şunlardır;
En sık görülen bulgu ve şikayet adet düzensizliğidir. Hastalarda folikül (yumurta) gelişimi bozulmuştur. Buna bağlı olarak adetler sürekli gecikmektedir. Foliküller gelişemediği için yumurtalıkta çok sayıda küçük kiste dönüşürler. Ultrasonla bakıldığında yumurtalık hacimleri artmış olarak görülür.
Adet düzensizliğine bağlı olarak infertilite(kısırlık) riski artmıştır. Ayrıca gebeliğin erken dönemlerinde düşük riski ve sıklığı da artmıştır.
Hastalarda erkeklik hormonu (androjen) düzeyi artmıştır. Buna bağlı olarak erkek tipi kıllanma artışı (çene, göğüs bölgesi, alt karın bölgesi) görülür. Bazı hastalarda saç dökülmesi ve sivilcelenme artışı görülür.
Polikistik over sendromlu hastalarda bulgu olarak insülin direnci ve obezite sık görülmektedir. Buna bağlı olarak Tip 2 Diyabet riski artmaktadır.
Adet düzensizliği nedeniyle rahim sürekli östrojen hormonuna maruz kalmaktadır. Uzun dönemde hiperplazi (rahim duvarında kalınlaşma) ve endometrium kanseri riski artmaktadır.
Polikistik over sendromlu hastalarda tedavi kişinin bulgularına ve şikayetine göre değişmektedir;
Adet düzensizliği olan ve çocuk istemi olmayan hastalarda uygun doğum kontrol haplarının kullanımı çok faydalı olmaktadır.
İnfertilite poblemi olan hastalarda düzenli egzersiz ve beslenme ile tedaviye bile gerek kalmadan gebelik oluşabilmektedir. Kilo kaybı ile adetler düzenli hale gelmektedir. Uygun hastalarda ilaçlarla yumurta gelişimi kontrollü olarak sağlanabilmektedir.
Tüylenme problemi olan hastalarda bazı antiandrojenik ilaçların kullanımı ile beraber bu sorun kontrol altına alınabilmektedir. Kozmetik yöntemlerin de birlikte kullanımı hekimler tarafından önerilmektedir.
Tedaviye dirençli bazı hastalarda laparoskopik (kapalı yöntem) cerrahi ile yumurtalıklar uyarılabilmektedir.