Porselen Dolgu

Yazar Ezgi Özkan ÖzbenAğız Ve Diş Sağlığı • 9 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Porselen inley – onley dolgular;

Dişte,kompozit dolgu yapılamayacak kadar çok madde kaybı oluşmuş ise kron(kaplama) yerine tercih edilen,sağlıklı diş dokusunu korumaya yönelik yapılan tedavi yöntemidir.Genellikle arka grup dişler için tercih edilirler.

Porselen dolgu nedir?

Porselen dolgular (porselen inley ya da onley) laboratuarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Kompozit dolgulara göre, uygulandıkları diş ve komşu dişler ile çok daha uyumludur. Bu, dolgunun ağız dışında laboratuar ortamında hazırlanma özelliğinden kaynaklanır. Doku dostu dolgulardır, biyolojik uyumları yüksek olan malzemelerden yapılırlar. İleri teknoloji ile üretilirler porselen dolgu yönteminde ağızdaki sağlıklı diş dokusuna dokunulmaz. Normal dolguda açılan diş kavitesi üzerinde yapılan birkaç degisiklik ile diş porselen dolguya hazır hale getirilebilmektedir. Ayrıca sertligi dişin mine dokusuna çok yakın olduğu için diğer porselenler gibi dişleri aşındırmaz , kompozit dolgular gibi de aşınmaz. Özellikle büyük madde kayıplarında, kompozit dolgu veya kuron(kaplama) yerine tercih edilmelidir.

Porselen dolgu nasıl yapılır?

İlk seansta dişin çürük,kırık veya eski dolgu nedeniyle zarar görmüş kısımları tamamen temizlenir sonra kalan sağlam bölümün ölçüsü alınarak laboratuara yollanır. Burada hassas bir teknoloji ile hazırlanan model özel makinesine alınarak dişin eksik kısımlarını tamamlayan sahip,hastaya özel porselen dolgu hazırlanır. Porselen dolgu sisteminde, ağızdaki sağlıklı diş dokusuna dokunulmaz. Minimum madde kaybı ile maksimum tutuculuk sağlanır. Sıkıştırılmış özel bir porselenden yapıldıkları için kenar sızıntısı minimumdur.Bu sayede dolgu altı çürükleri ve dolgunun düşmesi engellenir. İkinci seansta ise hazırlanan dolgu dişe yapıştırılır. Çıplak gözle ayırt edilemeyecek kadar dişe benzeyen porselen dolgu dayanıklılğı sayesinde uzun yıllar kullanılabilir.Diş eti ile uyumlu malzemelerdir ve sertliği dişin mine dokusuna çok yakın oldugu için dişleri aşındırmaz, ayrıca da aşınmaz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)