POST PARTUM (DOĞUM SONRASI) DEPRESYON: Yeni Annelerin Kâbusu
Yazar İlkay Kılıçarslan • 25 Şubat 2024 • Yorumlar:
Bir bebeğin aileye katılması birçok anne için mutlu ve heyecan verici olsa da bu güzel zamanlar bazen doğum sonrası depresyonla gölgelenebiliyor. Doğum sonrası depresyon, doğumdan sonra annelerin yaşadığı ciddi bir duygudurum bozukluğudur. Özellikle lohusalık döneminde yoğun üzüntü, hüzün ve umutsuzluk duygularıyla karakterizedir. Uyku ve iştah problemleri, öfke patlamaları, hayattan keyif alamama, kendini değersiz ve suçlu hissetme en çok görülen belirtilerdendir.
Genellikle doğum sonrası ilk birkaç hafta veya ay içinde ortaya çıkan doğum sonrası depresyon, bazı durumlarda doğumdan sonraki bir yıl boyunca devam edebilir. Bu durum, annenin günlük işlevselliğini ve bebeğin bakımını olumsuz etkileyebilir.
Doğum sonrası depresyonla başa çıkmak için şu faktörler oldukça önemlidir:
Profesyonel yardım: Doğum sonrası depresyonla mücadele etmek bazen tek başınıza zor gelebilir. Bu durumda profesyonel yardım almak, süreci sağlıklı atlatmak için oldukça önemlidir. Bir psikolog veya psikiyatristten terapi veya ilaç tedavisi almak yardımcı olabilir.
Destek grupları: Doğum sonrası depresyonla mücadele eden diğer kadınlarla bağlantı kurmak ve destek gruplarına katılmak, duygusal destek sağlayabilir.
Öz-bakım: Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku gibi kendi kendinize iyi bakma alışkanlıkları geliştirmek bu süreçte çok önemlidir.
Yardımı kabul etmek: Aile üyeleri, arkadaşlar veya partnerinizden yardım istemek ve destek almak önemlidir. Bebeğin bakımı ve ev işleri gibi görevleri paylaşmak, gerektiğinde yardım talep etmek annenin yükünü hafifletebilir.
Rahatlama teknikleri: Nefes egzersizleri, meditasyon veya derin gevşeme teknikleri gibi rahatlama yöntemleri, stresi azaltmaya ve sakinleşmeye yardımcı olur. Ayrıca size iyi geldiğini düşündüğünüz diğer etkinlikleri (kısa yürüyüşler yapmak, müzik dinlemek gibi) günlük rutinlerinize eklemek endorfin seviyesini artıracağından daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Sağlıklı beslenmek: Dengeli ve sağlıklı bir beslenme, enerji seviyenizi artıracağından ruh halinizi iyileştirebilir. Taze meyve, sebze, tam tahıllar ve protein açısından zengin gıdalar tüketmek bu dönemde oldukça önemlidir.
Sosyal bağlantılar: Doğum sonrası dönemde her ne kadar yoğun olsanız da arkadaşlarınız ve ailenizle bağlantıda kalmaya çalışabilirsiniz. Sosyal destek, doğum sonrası dönemde duygusal ve pratik destek sağlayabilir.