Postpartum Depresyon
Yazar Emine Çınar • 4 Aralık 2023 • Yorumlar:
Gebelik bir kadının yaşamında hem fizyolojik hem de psikolojik değişikliklerin yaşandığı sosyal ve davranışsal belirtilerin de ortaya çıkabildiği önemli bir dönemdir.
Doğum sonrasında annelik hüznü, lohusalık, postpartum blues ve doğum sonrası depresyon olarak adlandırılan duygu durum değişimlerinin görülme riski vardır.
Postpartum Depresyon Belirtileri:
1. Kendini değersiz hissetme
2. Ruh halindeki sürekli değişimler
3. Enerjinin azalması
4. Aşırı yorgunluk
5. Uyku bozuklukları
6. İştahta değişiklikler
7. Genel yavaşlama veya yerinde duramama
8. Kendi kendini eleştirme
9. Endişelenme
10.Ani sonuçlara varma
11.Olaylarda, yaşananlarda en kötüsünü bekleme
12.Bebeğe karşı duymak istenilen duyguların hissedememesi gibi duygu, düşünce, fiziksel ve davranışların değişikliği belirtiler arasındadır.
Hem gebelikte hem de doğum sonrasında psikolojik danışmanlık, terapi hizmetleri, psikiyatrik değerlendirmelerin yapıldığı süreçte aynı zamanda aile hekimlerinin ve hemşirelerin lohusa anneleri yönlendirmeleri konularında dikkatli olmaları gerekmektedir.
Belirtiler günlük hayatın işlevini engelliyor ve tetikleyici durumların oluşmasına neden oluyor ise profesyonel bir destek almak anne sağlığı, bebek gelişimini ve bağ kurmayı olumlu yönde destek niteliliğinde olacaktır.
DSM-5 hamileleğin son aylarında başlayan hamilelik ve doğum sonrası 4 haftaya kadar ortaya çıkan durumları doğum sonrası depresyon olarak tanımlanırken, Dünya Sağlık Örgütü doğum sonrası 1 yıl süreyi kapsayan dönemi doğum sonrası depresyon olarak tanımlamaktadır.
Bu süreçte hormonlarda ve vücutta kimyasal değişimler de meydana gelmektedir. Hormonel değişiklikler ve diğer faktörler de göz önüne alındığında çocuk sahibi olmak bir rol geçişidir.
Burada bahsedilen rol geçişi önceki hayatın avantajları/dezavantajları ve ebeveynlik sonrası çeşitli değişkenlerin bir araya geldiği karşılaştırmaların olduğu bir durum olabilir.
Bu süreçte neler yapılabilir konusuna baktığımızda ise ebeveynliğe geçişte sosyal destek anne ve bebek için en önemli ihtiyaçlardan biridir.
Ebeveynlik serüveninde daha dengeli bir bakış açısına sahip olmak adına deneyimiyle bağlantı kurulabilen ve iyi hissedilen kişilerle yeni bağlantılar oluşturmak sosyal desteği geliştirmek adına yararlı olabilir.
Örneğin kişi anne olmanın keyifli yanlarını keşfederken geçen zamanda varolan arkadaşları ile iletişimin zayıflamış olduğunu farkedilebilir ya da çocuk sahibi olan arkadaşlarıyla daha çok zaman geçirdikçe farklı iletişim yollarının açıldığı görebilir.
Kurulan yeni ilişkiler de duygusal destek sağlarken bağlanma ihtiyaçlarına destek niteliğinde olacaktır.
Yalom'un söylediği gibi "İlişkidir iyileştiren." ...